Όσα δεν ξέραμε για την Άνγκελα Μέρκελ- Η μαγειρική, τα σκυλιά και το σχέδιο για την Ευρώπη

Η Άνγκελα Μέρκελ σε περίπτωση που εκλεγεί Καγκελάριος στις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου θα γίνει η μακροβιότερη αρχηγός κράτους ξεπερνώντας και την «Σιδηρά Κυρία» της δεκαετίας του ’80 Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι απλά μία Καγκελάριος της ισχυρότερης

χώρας της Ευρώπης, αλλά μία γυναίκα πίσω από την οποία κρύβονται αρκετά μυστικά.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει πολωνική καταγωγή κατά το ένα τέταρτο. Ο παππούς της γεννήθηκε στο Πόζναν, το οποίο τότε ήταν κομμάτι του γερμανικού Ράιχ. Αργότερα όμως ο παππούς της πήρε το δρόμο της μετανάστευσης όταν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το Πόζναν τέθηκε υπό πολωνική διοίκηση. Στο Βερολίνο παντρεύτηκε μία Βερολινέζα και απέκτησαν μαζί έναν γιο τον Χορστ Καζμίερτζακ, πατέρα της Άνγκελα Μέρκελ. Η οικογένεια άλλαξε το επώνυμό της σε Κάσνερ στη δεκαετία του ’30 και οι πρόγονοι της κ. Μέρκελ έγιναν προτεστάντες.

Παράλληλα η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιαζόταν στα πρώτα της πολιτικά βήματα ως ικανή μάγειρας. Διάσημες συνταγές της ήταν η πατατόσουπα, το ψωμί με βοδινό κρέας και το κέικ με δαμάσκηνα. Μάλιστα το κέικ της έχαιρε μεγαλύτερης εκτίμησης από τον σύζυγο της Μέρκελ παρά από την ίδια. Ακόμη και ως κατώτερη υπουργός των κυβερνήσεων του Χέλμουτ Κολ η κ. Μέρκελ έβρισκε χρόνο για να επιδείξει τις μαγειρικές της ικανότητες, ενώ από τη στιγμή που έγινε η ισχυρότερη γυναίκα στο γερμανικό κράτος χάθηκαν τα μαγειρικά της ίχνη. Τώρα έρχονται στην επιφάνεια φωτογραφίες της νοικοκυράς-μαγείρισσας Μέρκελ, ενώ ο κρεοπώλης και ο ιχθυοπώλης που φαίνεται να αγοράζει προϊόντα η κ. Μέρκελ σιωπούν.

Εφιάλτες πρέπει να προκαλούν ακόμα οι εμπνεύσεις του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος για να πειράξει την Γερμανίδα Καγκελάριο την έφερε αντιμέτωπη με έναν από τους φόβους της, τα σκυλιά. Στην πρώτη της επίσκεψη στο Κρεμλίνο, η Άνγκελα Μέρκελ έλαβε ως δώρο έναν σκύλο, ενώ φοβάται τους σκύλους από τότε που ένας την δάγκωσε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε ελεύθερο το λαμπραντόρ του σε μία συνάντησή τους στην κατοικία τους στη Μαύρη Θάλασσα, με τις φωτογραφίες να απεικονίζουν «παγωμένη» την Καγκελάριο και σαρκαστικό τον Ρώσο πρόεδρο.

Επίσης, η Guardian αναδεικνύει τα αντιβρετανικά αισθήματα της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Η εκτίμηση ανάμεσα στον Ντέιβιντ Κάμερον και την Άνγκελα Μέρκελ ήταν αμοιβαία. Και οι δύο είναι συντηρητικοί, έχουν κοινά οράματα για τα κράτη τους, όμως η σύγκρουσή τους ήταν μοιραία. Ο Κάμερον δεν εντάχθηκε στον δημοσιονομικό σύμφωνο όταν το ευρώ ήταν έτοιμο προς κατάρρευση με αποτέλεσμα η Γερμανίδα Καγκελάριος να μην είναι πλέον τόσο «θερμή» στις σχέσεις της με την Γηραιά Αλβιόνα.

Μία κριτική που ασκούν συνήθως στην Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι στην ρητορική της δεν αναφέρεται σε μακρόπνοα σχέδια και οράματα. Η Καγκελάριος είναι μία πολιτικός που ακολουθεί μία στρατηγική βήμα προς βήμα και η κάθε δημοσιοποίηση μακρόπνοων τακτικών και σχεδίων θεωρεί ότι ευνοεί τους αντιπάλους της.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο-σκαρίφημα που αποκαλύφθηκε το 2011 η Μέρκελ ήθελε περισσότερο έλεγχο της Ευρώπης στα εθνικά κράτη. Μία δυνατή Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελούσε τον μηχανισμό ελέγχου και άμυνας πάνω σε κάθε εκτροχιασμό, κυρίως των εθνικών οικονομιών. Όμως, η κόπωση των Ευρωπαίων πολιτών από τον συνεχή έλεγχο της Ε.Ε., έχει κάνει την Μέρκελ να αλλάξει στάση και να τάσσεται υπέρ την χάραξης της πολιτικής από τα εθνικά κράτη, δίνοντας έμφαση στο ότι τα κράτη αυτά πρέπει να εφαρμόζουν την πολιτική που χαράζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα