Οριστική λήξη αντάρτικου στο Κονγκό με κοινή συναίνεση κυβέρνησης – ανταρτών

Πολιτική λύση με τη συναίνεση των ανταρτών ανακοινώθηκε από τη κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, , «κηρύσσοντας» τη λήξη του αντάρτικού. Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, και οι τελευταίες δυνάμεις της M23 στα ανατολικά της χώρας είτε παραδόθηκαν είτε διέφυγαν πέραν των συνόρων προς όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως προς τη Ρουάντα.

«Το Τσανζού και το Ρουνιόνι ανακαταλήφθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις περί τα μεσάνυχτα» είπε ο εκπρόσωπος, εξηγώντας πως «στρατιωτικά,

αυτό τελείωσε».

Ο αρχηγός των ανταρτών, της Μ23, Μπερτράν Μπισίμουα δήλωσε πως όλες οι δυνάμεις των ανταρτών «κλήθηκαν να ετοιμαστούν για αφοπλισμό και να επανενωθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις με όρους που θα συμφωνηθούν» με την κυβέρνηση της του Κονγκό. Θα επιδιωχθεί πολιτική λύση, διαμήνυσε ο Μπισίμουα.

Η ηγεσία του Μ23 ανακοινώνει ότι αποφάσισε να θέσει από σήμερα τέλος στο αντάρτικο και να συνεχίσει με καθαρά πολιτικούς τρόπους, την αναζήτηση λύσεων στα θεμελιώδη ζητήματα που οδήγησαν στην δημιουργία του κινήματος", τονίζεται στην ανακοίνωση του Μ23. Για το σκοπό αυτό όλοι οι στρατιωτικοί ηγέτες μας καλούνται να προετοιμάσουν τους άνδρες τους για την διαδικασία του αφοπλισμού, της αποστράτευσης και της επανένταξής τους στην κοινωνία. Ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας αυτής θα συμφωνηθεί με την κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Μ23.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την πρώτη επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη μάχη, οι οποίες νωρίτερα είχαν περιοριστεί σε ενεργή υποστηρικτή δράση των κυβερνητικών δυνάμεων στα μετόπισθεν, ενώ το αντάρτικο της Μ23 (Κίνημα της 23ης Μαρτίου) ήταν σε πλήρη δράση περισσότερο από ενάμιση χρόνο ελέγχοντας μια ζώνη έκτασης 700 τετραγωνικών.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγορούσαν τη Ρουάντα και την Ουγκάντα ότι στήριζαν το Μ23, κάτι που οι δύο γείτονες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ακόμα και σήμερα διαψεύδουν. Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία-πλαίσιο του ΟΗΕ που υπογράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στην Αντίς Αμπέμπα, 11 αφρικανικές χώρες, μεταξύ τους η Ρουάντα και η Ουγκάντα, είχαν δεσμεύτεί να μην στηρίξουν καμιά ένοπλη οργάνωση στο ανατολικό Κονγκό.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα