ΟΛΠ: Όλοι τα θέλουν όλα – Ποιοι διεκδικούν το μεγάλο λιμάνι

Βαβέλ θυμίζει όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που μόνο ανέφελη δεν θα είναι. Ενάμισι μήνα πριν οι επενδυτές κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, φορείς, και ΔΕΚΟ, διεκδικούν τα πάντα στο μεγάλο λιμάνι.

Δημοτικοί άρχοντες διεκδικούν εκτάσεις και αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Η ΕΥΔΑΠ

δεν θέλει να παραχωρηθεί η παράκτια έκταση της Ψυτάλλειας όπου και το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, ενώ η τοπική κοινωνία μαζί με επιχειρήσεις του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα θέλουν στην ουσία η ζώνη των επισκευών να αποκοπεί από την παραχώρηση.

Στη μία πλευρά βρίσκονται οι Δήμοι της περιοχής, στην άλλη πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ, η αποτελεσματικότητα του οποίου θα δοκιμαστεί γερά στο θέμα του ΟΛΠ, αφού ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας έχει πάρει σαφή θέση υπέρ των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.

Άλλα αιτήματα κινούνται στη σφαίρα της λογικής, άλλα όμως είναι «τραβηγμένα», υποβοηθούμενα από την αμφιλεγόμενη στάση του αρμόδιου υπουργείου απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, που έχει ανοίξει την όρεξη σε διεκδικήσεις.

Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα καταθέσει την τελική του εισήγηση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος άλλωστε έχει εμπλακεί προσωπικά στο θέμα. Επίκειται μάλιστα συνάντηση Τσακαλώτου-Δρίτσα-Πιτσιόρλα (ΤΑΙΠΕΔ). Προεκλογικά ο Α.λέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί εξαίρεση από τη παραχώρηση της επίμαχης έκτασης της Δραπετσώνας.

Έκταση που σύμφωνα με τον ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ είναι η μόνη κατάλληλη για επενδύσεις στην ακτοπλοΐα, άποψη που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους τους ΟΤΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι οι ανάγκες καλύπτονται επαρκώς από τις υφιστάμενες υποδομές.

Σε αυτό το «κουβάρι» που λέγεται ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, όλοι όσοι διεκδικούν αλλαγές δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα. Άλλοι δήμαρχοι, όπως οι Ι. Λαγουδάκης (Πέραμα) και Χρ. Βρεττάκος (Δραπετσώνα) διεκδικούν να εξαιρεθούν όλες οι εκτάσεις που τους είχε παραχωρήσει ο ΟΛΠ κατά το παρελθόν. Μιλάμε για πλήθος μικρά και μεγάλα ακίνητα, από τα 12 στρέμματα στο Λιμενίσκο Ερασιτεχνών Αλιέων, και τα 4 στρέμματα που προορίζονται για Κέντρο Υγείας, μέχρι το Λιμένα Αλιέων, έκταση στη περιοχή ΝΑΦΘΑ Κεραστινίου, χερσαίο χώρο στη προβλήτα Ε’ του Περάματος για λειτουργία μαρίνας, κ.ο.κ.

Αντίθετα, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μοιάζει να καίγεται περισσότερο να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου του, παρά να φορτωθεί με ακίνητα. Ζητά συγκεκριμένα τα έσοδα 3,5% επί του ετησίου τζίρου του ΟΛΠ που σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης θα κατέληγαν στο Δημόσιο, να μπουν ως ανταποδοτικά οφέλη στα ταμεία των Δήμων. Λέγεται ότι ακριβώς για να πέσουν οι τόνοι, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προτείνει στους συνομιλητές του το 3,5% να αυξηθεί σε 4% ή και περισσότερο.

Αν στα παραπάνω η χρυσή τομή μπορεί να βρεθεί, εκεί που ακόμη υπάρχει διάσταση απόψεων αφορά στη Δραπετσώνα. Εδώ και καιρό οι τοπικοί άρχοντες ζητούν να εξαιρεθεί της παραχώρησης η παράκτια έκταση πλάτους 50 μέτρων της Δραπετσώνας, προκειμένου να μετατραπεί σε πάρκο, θυμίζοντας σχετική προεκλογική δέσμευση Τσίπρα.

Στον αντίποδα το ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούμενο και το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΛΠ διαμηνύει πως η έκταση της Δραπετσώνας είναι από τις ελάχιστες ελεύθερες και κατάλληλες στο λιμάνι, προκειμένου να γίνουν νέες επενδύσεις σε προβλήτες, ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες της ακτοπλοΐας τα επόμενα 40 χρόνια, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η παραχώρηση.

Λέγεται άλλωστε ότι και οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν σχεδιάσει να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής ζώνης για ναυπηγοεπισκευαστικές και άλλες δραστηριότητες.

Σαν να μην έφταναν οι αντιδράσεις των Δήμων, εκτιμάται ότι στη Βαβέλ του ΟΛΠ θα προστεθεί σύντομα και η ΕΥΔΑΠ. Στη σύμβαση παραχωρείται και η παράκτια ζώνη της νήσου Ψυτάλλειας, όπου η ΕΥΔΑΠ διατηρεί το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με το θέμα πρόκειται σύντομα να συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.

Τα «παζάρια» καλά κρατούν

Τόσο καιρό πάντως που μαίνονται οι κόντρες για το λιμάνι έχει γίνει σαφές πως οι Δήμοι ζητούν δέκα για να πάρουν τα… πέντε. Το παραδέχονται ακόμη και στο περιβάλλον του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωεή Δρίτσα, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των αιτημάτων των ΟΤΑ.

Σε σύσκεψη που έγινε τη περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Ναυτιλίας και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας κατέθεσαν τις εκ διαμέτρου σε πολλά σημεία απόψεις τους αναφορικά με τις παραχωρήσεις των ακινήτων, και κυρίως την επίμαχη έκταση στη Δραπετσώνα. Ο μεν Πιτσιόρλας διεμήνυσε ότι έτσι απομειώνεται η αξία του ΟΛΠ, ο δε, Δρίτσας υπεραμύνθηκε των θέσεων των Δήμων καταθέτοντας απ’ ότι λέγεται έγγραφο με 7 «προβλήματα».

Ποια είναι τα 7 ανοικτά θέματα

* Εξαίρεση Δραπετσώνας. Να εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης η παράκτια έκταση της Δραπετσώνας.

* Εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε Δήμους. Να εξαιρεθούν επίσης όλες οι εκτάσεις της χερσαίας λιμενικής ζώνης (πάνω από 60 στρέμματα) που στο παρελθόν έχουν παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ στους Δήμους έναντι συμβολικού ή και μηδενικού τιμήματος. Από τη γραμμή φέρυ μπότ Πέραμα-Σαλαμίνα (Πορθμείο), και την Ιχθυόσκαλα, έως δεκάδες δημόσια κτίρια και οικόπεδα εντός των τριών Δήμων.

* Αύξηση εσόδων. Το 3,5% επί του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ να κατευθύνεται στα ταμεία των Δήμων. Λέγεται ότι νεότερες εισηγήσεις προτείνουν να φτάσει ως το 4%- 5% προκειμένου να πέσουν οι τόνοι από τους Δήμους.

* Ναυπηγοεπισκευή. Να υπάρξει δέσμευση ότι θα διατηρηθεί η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη από το Ικόνιο ως το Πέραμα, και να προβλεφθεί ότι εκεί θα γίνουν επενδύσεις.

* Δημόσια Αρχή Λιμένος. Ο υπουργός θέλει να επιβάλει τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Λιμένων, μέσω της οποίας θα ασκείται η διοίκηση και θα ελέγχονται καλύτερα οι όροι του παιχνιδιού.

* Πολιτιστική Ακτή. Βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι Πειραιά, σύμφωνα με τα σχέδια της προηγούμενης διοίκησης Ανωμερίτη θα φιλοξενούσε ένα θεματικό πάρκο μουσείων.

* Ακτοπλοία. Το κρίσιμο ζήτημα αφορά τα λιμενικά τέλη. Στο αρχικό πάντως σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης αναφερόταν πως τα λιμενικά τέλη μπορούν να αυξάνονται μόνο κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Δημοσίου.

The post ΟΛΠ: Όλοι τα θέλουν όλα – Ποιοι διεκδικούν το μεγάλο λιμάνι appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα