Όλοι… πυροβολούν τον Αντώνη Σαμαρά – Ξεκίνησε ο μήνας που θα κρίνει την τύχη της κυβέρνησης

Η «εβδομάδα της αλήθειας» για την κυβέρνηση αρχίζει από σήμερα, καθώς σήμερα αναμένεται η αντίδραση της Τρόικα στο mail με τις διορθωτικές προτάσεις που απέστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές, ενώ την Τετάρτη ξεκινά στη Βουλή και η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, η οποία κορυφώνεται την Κυριακή με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή

αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του koolnews.gr,να είναι άκρως αποκαλυπτική, ενώ την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να βρουν και λύση για τη νέα απόφαση-κόλαφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιδικάζει αναδρομικές αποζημιώσεις σε στρατιωτικούς, καθηγητές και διευθυντές υγείας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η κυβέρνηση απέστειλε χθες, λοιπόν, το περιβόητο mail με τις επιπρόσθετες προτάσεις της στην Τρόικα, μετά την ψυχρολουσία των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Κυβερνητικοί παράγοντες, μιλώντας στο koolnews.gr, επέμεναν πως μπορεί να βρεθεί μια λύση με την Τρόικα, καθώς η κυβέρνηση έχει ούτως ή άλλως… αποχρωματίσει ορισμένες κόκκινες γραμμές της, βάφοντάς τις εκ νέου… πορτοκαλί.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μειωμένου ΦΠΑ 6,5%, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σε διαφορετικές κλίμακες, μιας και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10-11% (τιμές 2010) στον τουρισμό, ενώ π.χ. στα φάρμακα, η κυβέρνηση επιδιώκει να μην υπάρξει μεταβολή. Είναι χαρακτηριστικό πως η Τρόικα ζητούσε την υπαγωγή των αγαθών που φορολογούνταν με 6,5% στην αμέσως επόμενη φορολογική κλίμακα, δηλαδή στο 13%, ζητώντας πρακτικά τον διπλασιασμό του ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση κάνει βήματα προς τη μεριά της Τρόικα και στο ασφαλιστικό, καθώς, όπως έχει γράψει το koolnews.gr ήδη από τις 25.11, προτείνεται το διετές πάγωμα των συντάξεων, η άνοδος σε 20 από 15 των υποχρεωτικών ετών εργασίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά και η κατάργηση των συντάξεων πριν τα 62 χρόνια από το 2019, με μεταβατική περίοδο τριών ετών, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει και την εισαγωγή πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων στο ΕΚΑΣ, του οποίου την κατάργηση προτείνει η Τρόικα, ζητώντας να ενταχθεί στη ρύθμιση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Είναι χαρακτηριστικό της κυβερνητικής μεταστροφής, πάντως, πως χθες πηγές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για… ήδη ειλημμένα μέτρα. «Κάποιοι σκοπίμως εκλαμβάνουν ως δήθεν νέα μέτρα τις ισχύουσες προ πολλού ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σταδιακά σε σχέση, πχ με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ή την οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος» σημείωναν κύκλοι του κόμματος.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια αυτή την εβδομάδα

Στην πραγματικότητα, τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης γίνονται ακόμα πιο στενά, καθώς αν δεν υπάρχει συμφωνία με την Τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει να έχει έρθει πιο κοντά με την Τρόικα σε συγκεκριμένα ζητήματα και ιδίως σε αυτό του δημοσιονομικού κενού.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινά στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, με τον πρωθυπουργό να κλείνει, ως είθισται, τη συζήτηση την Κυριακή το βράδυ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν την απάντηση της Τρόικα, πιθανότατα σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο την Τρίτη, ώστε να έχουν εικόνα που υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων με τους δανειστές. Όπως το έθετε συνεργάτης του πρωθυπουργού, αν η Τρόικα αποδεχθεί τις ελληνικές προτάσεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει εντός της εβδομάδος. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε μαραθώνιο τηλεφωνημάτων σε ευρωπαίους παράγοντες, ώστε να διαμορφώσει θετικό κλίμα υπέρ της ελληνικής υπόθεσης.

Η έλευση της Τρόικα, πάντως, δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα, τότε η ομιλία του κυρίου Σαμαρά στη Βουλή θα πρέπει να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να δώσει το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, μέχρι την προεδρική εκλογή, η οποία ούτως ή άλλως αναμένεται να επισπευτεί από τις 12 Φεβρουαρίου που είναι η αρχική ημερομηνία που έχει οριστεί.

Βόμβα Spiegel για την παράταση του προγράμματος

Ανώτεροι αξιωματούχοι από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλες και συμφώνησαν ήδη για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel

Αυτή η λύση πακέτο επισήμως δεν θα είναι μνημόνιο αλλά θα περιλαμβάνει την εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου μηχανισμού και την ενεργοποίηση από εκείνο το σημείο και μετά της ενισχυμένης γραμμής πιστωτικής στήριξης ECCL. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού αλλά και τις πληροφορίες από κεντρικούς πολιτικούς παράγοντες, τα διαθέσιμα χρήματα ύψους 11 δις. μέσω ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, αφού εγκριθεί η αλλαγή χρήσης τους από τα κοινοβούλια τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία), ώστε η χώρα να μη μείνει ούτε μέρα χωρίς κενό κάποιου δικτύου πιστωτικής στήριξης.

Εμμένει στη σκληρή στάση η Τρόικα

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Τρόικα έχει την εντολή από τα ευρωπαϊκά κέντρα να επιμείνει στις θέσεις της, μιας και τα οικονομικά δεδομένα θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τον εκλογικό κύκλο της Ελλάδας, όπως το θέτουν οι δανειστές.

Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν στο koolnews.gr πως η Τρόικα εμμένει στη γραμμή της, ώστε η Ελλάδα να αναλάβει τη διευθέτηση όσων έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από το μνημόνιο, έτσι ώστε να μην προκληθεί αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα περιθώρια για υπαναχωρήσεις της Τρόικα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα αφού δεν πάει… η Τρόικα στην κυβέρνηση, να πρέπει να πάει η κυβέρνηση στην Τρόικα.

Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο δημοσιονομικό κενό

Τα μέλη του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των ενστόλων όλων των σωμάτων, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.

Υπό το πρίσμα αυτής της απόφασης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η κυβέρνηση καλούνται να βρουν λύση στη δύσκολη αυτή εξίσωση, καθώς πλέον καθίσταται αδήριτη η ανάγκη συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων στο koolnews.gr, η Τρόικα δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει στην πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό την τρύπα που ανοίγει μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

The post Όλοι… πυροβολούν τον Αντώνη Σαμαρά – Ξεκίνησε ο μήνας που θα κρίνει την τύχη της κυβέρνησης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα