Όλο το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής

Δύο νεκροί και ένας πολύ σοβαρά τραυματισμένος από πυροβολισμούς στη λεωφόρο Ηρακλείου έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Βορείων Προαστίων της Χρυσής Αυγής το βράδυ της Παρασκευής. Λίγα μέτρα μακρύτερα είναι τα γραφεία της Εφορίας και το Αστυνομικό Τμήμα.

Οι δύο νεκροί, ηλικίας 22 και 27, είναι οι Μανώλης Καπελώνης και Γεώργιος Φουντούλης και ο τραυματίας που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» είναι ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας

και φέρει βαριά τραύματα στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα. Ο 29χρονος υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση από ομάδα χειρουργών και θωρακοχειρουργών για την αντιμετώπιση των σοβαρών του τραυμάτων. Η αρχική εκτίμηση των γιατρών, από τις 19.30 όταν ο ασθενής διακομίσθηκε στα επείγοντα, ότι πρόκειται για μια δύσκολη όσο και απρόβλεπτη κατάσταση, λόγω του τραύματος που έφερε, ενισχύονταν συνεχώς τις επόμενες ώρες. Οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο 29χρονος έφερε διαμπερές τραύμα στην αριστερή θωρακοοσφυική και υποκλείδια χώρα.

Κλειστή παραμένει από το Σάββατο το πρωί η λεωφόρος Ηρακλείου στο ύψος των γραφείων της Χρυσής Αυγής καθώς συνεχίζονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι αστυνομικοί εξετάσουν σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο αναζητώντας στοιχεία που μπορεί να τους οδηγήσουν στα ίχνη των δραστών. Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που χειρίζονται την υπόθεση έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που βρίσκεται στο κτίριο των γραφείων και δείχνει το «χτύπημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο βίντεο φαίνονται οι δράστες που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κράνη και το μόνο που διακρίνεται είναι ο σωματότυπος τους και εκτιμάται πως είναι ηλικίας 25 – 30 ετών. Όπως διαπιστώθηκε ένας εκ των δυο πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τα μέλη της Χρυσής Αυγής και τους πυροβολεί. Στη συνέχεια με τον συνεργό του επιστρέφουν στη μοτοσικλέτα και εξαφανίζονται. Αστυνομικοί που εξέτασαν το βίντεο κάνουν λόγο για «ψυχρό εκτελεστή» βλέποντας τις κινήσεις του.

Όπως έγινε ήδη γνωστό αργά χθες το βράδυ, στο τόπο της δολοφονικής επίθεσης βρέθηκαν τουλάχιστον 12 κάλυκες εννέα χιλιοστών, οι οποίοι εστάλησαν για βαλλιστική έρευνα καθώς σύμφωνα με ισχυρισμούς της αστυνομίας αποτελούν κρίσιμο στοιχείο. Από την βαλλιστική έρευνα διαπιστώθηκε πως το πιστόλι είναι «καθαρό» και δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλες γνωστές επιθέσεις.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της μοτοσικλέτας. Εκτιμάται πως οι δράστες την εγκατέλειψαν σε κοντινή περιοχή και στη συνέχεια διέφυγαν με την «ομάδα υποστήριξης» που είχαν είτε με άλλο δίκυκλο είτε με αυτοκίνητο.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν λίγο πριν τις 19:30 το απόγευμα της Παρασκευής, τρία ή τέσσερα άτομα -μέλη της Χρυσής Αυγής- βρίσκονταν έξω από τα γραφεία του κόμματος επί της λεωφόρου Ηρακλείου. Ξαφνικά, μία μοτοσικλέτα η οποία κινούνταν στο ανοδικό ρεύμα της λεωφόρου Ηρακλείου προς την Πεύκη, σταμάτησε στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι δύο δράστες με τα κράνη τους, κατευθύνθηκαν πεζοί προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής, πυροβολώντας αρχικά εξ αποστάσεως. Ενώ κινούνταν προς το μέρους τους οι δύο δράστες, συνέχισαν να πυροβολούν τα άτομα που εκείνη την ώρα εκτελούσαν καθήκοντα περιφρούρησης των γραφείων της ΧΑ.

Ο ένας από τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής πέθανε ακαριαία στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης και ο δεύτερος μεταφέρθηκε αρχικά βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου και κατέληξε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι και ο άλλος στο θώρακα. Οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που μετέβησαν στον τόπο του εγκλήματος περισυνέλλεξαν συνολικά 12 κάλυκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δολοφονική επίθεση οι άγνωστοι δράστες ανέβηκαν και πάλι στην μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν από το σημείο. Ο ένας εκ των θυμάτων εργαζόταν σε καφέ μπαρ του Ηρακλείου και ο δεύτερος σε επιχείρηση του πατέρα του.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίθεση έγινε με όπλο των 9 mm και από το σημείο περισυνελέγησαν περίπου 12 κάλυκες. Την έρευνα έχει αναλάβει πλέον η αντιτρομοκρατική υπηρεσία με αστυνομικούς να «χτενίζουν» την περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών ή στοιχείων που μπορούν να τους βοηθήσουν να ανασυνθέσουν τις τραγικές λεπτομέρειες της πρωτοφανούς δολοφονικής επίθεσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Ηλία Κασιδιάρη, οι κάμερες που βρίσκονται έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν καταγράψει τον τύπο της μοτοσικλέτας αλλά όχι και την ταυτότητα των δραστών. Λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής οι αστυνομικοί εντόπισαν μια μοτοσικλέτα στην οδό Γρηγορίου Αυξεντίου στο Νέο Ηράκλειο -κοντά στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης- και την μετέφεραν για έλεγχο στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος, με δηλώσεις τους ανέφεραν ότι και οι δύο νεκροί είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα