Ολλανδία: H δικαίωση του… total football που δεν ήρθε ποτέ [εικόνες & βίντεο]

Η Ολλανδία δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Μουντιάλ για δεύτερη συνεχή φορά και για τέταρτη συνολικά στην ιστορία της καθώς ηττήθηκε στα πέναλτι από την Αργεντινή, με 4-2. Το koolnews.gr, ανοίγει το συρτάρι της ιστορίας και εξηγεί γιατί οι «οράνιε» είναι αδικημένοι στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Επιμέλεια: Θάνος Δημάτσας

Η ομάδα της Εθνικής Ολλανδίας από το 1970 και εντεύθεν αποτελεί ισχυρή δύναμη της ευρωπαϊκής ζώνης, τόσο για τους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την φανέλα, όσο και για το ποδόσφαιρο που παίζει. Την δεκαετία εμφανίστηκε

στα γήπεδα για πρώτη φορα το γνωστό σε όλους ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (total football). Ο Άγιαξ και η Φέγιενορντ, όπου συμπτωματικά ακόνη και σήμερα είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι στο ολλανδικό πρωτάθλημα έφεραν στην επιφάνεια το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, με τον Γιόχαν Κρόιφ, τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών να το υπερασπίζεται και να το διαφημίζει.

Μουντιάλ 1974

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο διεξήχθη στην Δυτική Γερμανία, η Ολλανδία διέπρεψε καθώς στην φάση των ομίλων κατάφερε να νικήσει τα «μεγαθήρια» Αργεντινή, Βραζιλία. Στο τελικό διεκδίκησε το τρόπαιο με την Δυτική Γερμανία στις 7/7/1974 στο Ολυμπιακό Στάδιο Μονάχου. Οι «οράνιε» προηγήθηκαν στο 2° λεπτό με τον Γιόχαν Νέεσκενς, όμως η Δυτική Γερμανία κατάφερε να ανατρέψει το παιχνίδι μέσα στην έδρα της. Ο Πάουλ Μράιτνερ στο 23' ισοφάρισε και ο Γκερντ Μύλερ δυο λεπτά πριν εκπνεύσει το πρώτο ημίχρονο, έκανε την ανατροπή , έβαλε την Δυτική Γερμανία μπροστά στο σκορ. Η Ολλανδία δεν κατάφερε να σκοράρει, το σκορ δεν άλλαξε κι έτσι η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το τρόπαιο.

Οι συνθέσεις:

Ολλανδία: Γιαν Γιόνκγκμπλουντ, Ρουντ Κρολ, Βιμ Ράισμπεργκεν, Βιμ Σούρμπιερ, Άρι Χάαν, Βίλεμ βαν Χάνεγκεμ, Βιμ Γιάνσεν,Γιόχαν Νέεσκενς, Γιόχαν Κρόιφ, Ρομπ Ρένσεμπεργκ,Τζόνι Ρεπ.

Δυτική Γερμανία: Ζεπ Μάγιερ, Μπέρτι Βογκτς, Πάουλ Μπράιτνερ, Χανς – Γκέοργκ Σβάρνσεμπεκ, Φραντ Μπεκενμπάουερ, Βόλφγκανγκ Όβερατ, Ράινερ Μπόνχοφ, Γιούργκεν Γραμποβσκι, Γκερντ Μύλερ, Ούλι Χένες, Μπερντ Χέλτσεμπαϊν.

Δείτε το βίντεο:

Μουντιάλ 1978, Η αποχή του Γιόχαν Κρόιφ

Η Ολλανδία τέσσερα χρόνια αργότερα ταξίδεψε στην Αργεντινή χωρίς το αστέρι της, Γιόχαν Κρόιφ, καθώς επίσης και τους Βιλεμ Βαν Χάνεγκεμ και Γιον βαν Μπέβερεν, οι οποίοι δήλωσαν άρνηση να συμμετάσχουν στην διοργάνωση. Οι, εν λόγω, απουσίες αποδυνάμωσαν τους «οράνιε», τους έκαναν λιγότερο αποτελεσματικούς, με αποτέλεσμα να προκριθούν από την φάση των ομίλων ως δεύτεροι.

Εν τέλει η ομάδα της Ολλανδίας, με τις σημαντικές απουσίες κατόρθωσε να φτάσει ως τον τελικό, όμως το αποτέλεσμα ήταν ίδιο, πήγε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε. Στον τελικό με την διοργανώτρια Αργεντινή, η Ολλανδία βρέθηκε πίσω στο σκορ όταν ο Μάριο Κέμπες στο 38 άνοιξε το σκορ για την «αλπισελέστε». Οι «οράνιε» κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 82' με τον Ντικ Νανίνγκα. Στην παράταση ο τελικός ήταν...παράσταση για έναν ρόλο, για τους διοργανωτές. Στο 105' πάλι ο Μάριο Κέμπες έβγαλε το φίδι από την τρύπα και στο 116' ο Ντανιέλ Μπερτόνι υπέγραψε τη νίκη για την Αργεντινή.

Οι συνθέσεις:

Ολλανδία: Γιαν Γιόνγκμπλουντ, Έρνι Μπραντς, Ρούντ Κρολ, Γιαν Πόρτβλιτ, Βιμ Γιάνσεν, Άρι Χάαν, Γιόχαν Νέεσκενς, Βίλι βαν ντε Κέρκχοφ, Ρενέ βαν ντε Κέρκχοφ, Τζόνι Ρεπ, Ρομπ Ρένσεμπρινγκ.

Αργεντινή: Ουμπάλντο Φαγιόλ, Χόρχε Ολγκίν, Λουίς Γκαλβάν, Ντανιέλ Πασαρέλλα, Αλμπέρτο Ταραντίνι, Αμέρικο Γκαγιέγο, Οσβάλντο Αρδίλες, Μάριο Κέμπες, Ντανιέλ Μπερτόνι, Λεοπόλντο Λούκε, Όσκαε Αλμπέρτο Ορτίς.

Δείτε το βίντεο:

Μουντιάλ 1998, Η αλλαγή της εποχής και το σύνολο

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 90' η Ολλανδία, κατά γενική ομολογία, είχε το καλύτερο σύνολο όλων των εποχών. Μερικά από αυτά τα ονόματα είναι ο Έντβιν Φαν ντε Σάρ, ο Γιάπ Σταμ, ο Φραν ντε Μπουρ, ο Ρόναλντ ντε Μπουρ, ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο Πάτρικ Κλάιφερτ, ο Κλάρενς Ζέεντορφ , ο Μαρκ Όφερμαρς, ο Έντγκαν Ντάβιτς, ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνχοστ και ο Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 στην Γαλλία, η Ολλανδία «ζευγαρώθηκε» στον προημιτελικό με την Αργεντινη, με την οποία είχε και προηγούμενα από τον τελικό του 1978 στην χώρα της «αλπμισελέστε». Στις 4/7/1998 η Ολλανδία νίκησε την Αργεντινή στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, με 2-1. Στο 12° λεπτό ο Πάτρικ Κλάιφερτ άνοιξε το σκορ για τους Ευρωπαίους και στο 18' ο Κλαούδιο Λόπες ισοφάρισε το σκορ. Ένα λεπτό πριν συμπληρωθούν τα 90 λεπτά, ο Ντένις Μπέργκαμ σκόραρε και η Ολλανδία πήρε την εκδίκησή της 20 χρόνια μετά. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του, εν λόγω, αγώνα ήταν η κουτουλιά του Αριέλ Ορτέγκα στον Ολλανδό πορτιέρο Βαν ντε Σάρ.

Δείτε το βίντεο:

Στον ημιτελικό τρεις μέρες αργότερα, στο ίδιο γήπεδο, η Ολλανδία διεκδίκησε το εισιτήριο για τον τελικό, με την Βραζιλία. Ο Βραζιλιάνος, Ρονάλντο, άνοιξε το σκορ στο 46' και στο 87' ο Κλάιφερτ ισοφάρισε. Το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι η Βραζιλία ήταν πιο εύστοχη και προκρίθηκε στον τελικό, με την, διοργανώτρια, Γαλλία όπου είχε αποκλείσει την Κροατία. Στον μικρό τελικό η Ολλανδία με την Κροατία αγωνίστηκαν για την τρίτη και την τέταρτη θέση. Οι «οράνιε» έχασαν ξανά και έφυγαν από την Γαλλία πάλι με μια πίκρα.

Δείτε το βίντεο από τους αγώνες της Ολλανδίας με την Βραζιλία και την Κροατία:

Μουντιάλ 2010, Ίδιο αποτέλεσμα

Τα χρόνια περνούσαν, η Ολλανδία ήθελε να κατακτήσει ένα Μουντιάλ είχε φτάσει αρκετές φορές κοντά, όμως σε καμία περίπτωση δεν το κατέκτησε. Το 2010, στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, έμοιαζε σαν έτοιμη από καιρό να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας της. Στις 11 Ιουλίου, στο Soccer City, στο Γιοχάνεσμπουργκ, διεκδίκησε τον τίτλο με την, παντοδύναμη, Ισπανία. Στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας δεν υπήρξε σκορ και οι δύο ομάδες πήγαν στην παράταση και στο 116' ο Αντρές Ινιέστα σκόραρε και χάρισε το τρόπαιο στην Ισπανία.

Οι συνθέσεις:

Ολλανδία: Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ, Γκρέγκορι φαν ντερ Βιλ, Τζον Χέιτινγκα, Γιόρις Ματάισεν, Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ, Μαρκ Φαν Μπόμελ, Νάιτζελ ντε Γιόνγκ, Άριεν Ρόμπεν, Ντιρκ Κάιτ, Γουέσλι Σνάιντερ, Ρόμπιν Φαν Πέρσι.

Ισπανία:Ίκερ Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Ζεράρ Πικέ, Κάρλες Πουγιόλ, Ζοάν Καπντεβίλα, Σέρχιο Μπουσκέτς, Τσαμπι Αλόνσο, Τσάβι, Αντρές Ινιέστα, Πέδρο, Νταβίδ Βίγια.

Δείτε σε βίντεο ολόκληρο το τελικό του 2010:

Το επιμύθιο

Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας γνώστης, η μη της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ιστορίας, η Ολλανδία είναι η πιο αδικημένη χώρα. Ανήκει στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Έχει διδάξει πως...παίζεται το τόπι, έχει καταφέρει να γίνει εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων με τον Άγιαξ πρωτοπόρο και τις υπόλοιπες ομάδες να ακολουθούν, όμως η ιστορία δεν ήταν ποτέ σύμμαχος. Ούτε το 1974, ούτε το 1978, ούτε το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα