Ολες οι λεπτομέρειες για το «λαχείο-λοταρία» που θα ανταμείβει τους «νόμιμους»

Στην άμεση επικοινωνία ανάμεσα σε φορολογούμενο και Υπουργείο Οικονομικών μέσω sms θα βασίζεται η λειτουργία του «φορολογικού λαχείου», το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση δρομολόγησης και υπολογίζεται ότι θα τονώσει τα κρατικά ταμεία τουλάχιστον κατά μισό δις ευρώ περίπου ετησίως.

Πρόκειται για ένα μοντέλο «λοταρίας» με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της παροχής κινήτρου στους πολίτες για έκδοση αποδείξεων. Με αυτήν η κυβέρνηση θέλει να βάλει στο κυνήγι

της ...«τυχερής απόδειξης», με κληρώσεις σεβαστών χρηματικών ποσών, τους φορολογούμενους για να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις σε όλες τις συναλλαγές τους.

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί στην αρχή τουλάχιστον, θα κερδίζουν ποσά της τάξης των 500 - 1.000 ευρώ. Αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία, οι «νικητές» προβλέπεται να είναι χιλιάδες – όχι εκατοντάδες – ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς.

Το σχέδιο που προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».

Τα έπαθλα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα εφόσον καθιερωθεί να πραγματοποιείται και μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (π.χ. με βάση τον αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που θα κληρωθεί).

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα. Στην Ιβηρική χώρα σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία καθώς αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Εφόσον λοιπόν η κυβέρνηση και η τρόικα συμφωνήσουν για τα μέτρα του 2015, το σύστημα της «λοταρίας» θα εφαρμοσθεί άμεσα.

Όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ είναι σημαντικό δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από το γεγονός ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα μαζεύουν όσο περισσότερες αποδείξεις μπορούν για να συμμετέχουν στις κληρώσεις με όσο το δυνατό πιο πολλούς «λαχνούς» και να αυξάνουν τις πιθανότητες να κερδίσουν κάποιο δώρο ή κάποιο ποσό.

Το πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει πάντως είναι ότι κάθε φορολογούμενος μπορεί να ζητά δύο, τρεις ή και περισσότερες μικρότερες αποδείξεις για μικροποσά, αντί για μία μεγάλης αξίας που θα έπαιρνε κανονικά για το σύνολο κάθε συναλλαγής, προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των «λαχνών» του που θα μπορούν να συμμετέχουν σε μια κλήρωση. Για την αντιμετώπιση του εξετάζεται η πιθανότητα να καταρτιστεί το ύψος των χρηματικών «επάθλων» ανάλογα με την αξία των αποδείξεων, μέσω της κατηγοριοποίησης τους.

The post Ολες οι λεπτομέρειες για το «λαχείο-λοταρία» που θα ανταμείβει τους «νόμιμους» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα