Οι τέσσερις καινοτομίες στην υποβολή δηλώσεων και οι παγίδες που μας περιμένουν

Σημαντικές καινοτομίες θα εφαρμοστούν φέτος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κατά τις διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και κατά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΔΕ:

Στη φετινή διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εισάγεται η καινοτομία της προσυμπλήρωσης των ποσών των εισοδημάτων για όσους φορολογούμενους λαμβάνουν βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες τους ή από άλλους αντισυμβαλλόμενους, δηλαδή για εκατομμύρια μισθωτούς,
συνταξιούχους, εργαζόμενους με «μπλοκάκια» και λοιπούς τακτικά αμειβόμενους ελεύθερους επαγγελματίες. Με την καινοτομία αυτή, τα καθαρά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματα αυτά θα προσυμπληρώνονται από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ στους αντίστοιχους κωδικούς των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων. Η καινοτομία αυτή αναμένεται να μειώσει δραστικά τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων για όσους φορολογούμενους δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην όσων αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών τους.Οποιαδήποτε ημέρα της χρονικής περιόδου από 20/3 έως 30/6 κι αν υποβληθεί η φορολογική δήλωση, ο φόρος που θα προκύψει θα πρέπει να εξοφληθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν σε προκαθορισμένες προθεσμίες, που είναι ίδιες για όλους τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, όποτε κι αν υποβληθεί δήλωση η 1η δόση του φόρου που θα προκύψει θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, η 2η μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα δικαιολογητικά των δηλώσεων θα διεξαχθούν σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα επιλεγούν για έλεγχο δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στις Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά. Το μόνο που θα απαιτηθεί να πράξουν θα είναι να αποστείλουν τα δικαιολογητικά ταχυδρομικώς στη ΓΓΔΕ με συστημένες επιστολές.Φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν στους φορολογούμενους έντυπα εκκαθαριστικά σημειώματα, αλλά τα εκκαθαριστικά θα «εκδοθούν» μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα εκτυπώνουν όσες φορές επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα