Οι Κούρδοι μαχητές που διέσχισαν όλη την Ευρώπη με όπλα και 240.000 σφαίρες

Διάτρητα αποδείχθηκαν για ακόμα μία φορά τα σύνορα των ευρωπαικών κρατών, καθώς οι Κούρδοι που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη κατάφεραν να περάσουν με 240.000 σφαίρες και 22 όπλα από τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες, σε μία περίοδο που –τουλάχιστον θεωρητικά- οι ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής υπό το φόβο των τζιχαντιστών.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης και τους απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες,

κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία, μεταφορά και κατοχή πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων, αποθήκευση πυρομαχικών και όπλων, ενώ αύριο θα απολογηθούν στον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν οι απολογίες τους να γίνουν στα Κουρδικά και όχι στα Αγγλικά και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η συνδρομή επίσημου μεταφραστή. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι ο τελικός προορισμός του οπλισμό ήταν το βόρειο Ιράκ, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών.

Οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έγιναν το Σάββατο και την Κυριακή και είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο τρεις συλλήψεις αλλά και τη χαρτογράφηση της πορείας δύο τεράστιων οπλοστασίων που εντοπίστηκαν λίγο πριν περάσουν σε τουρκικό έδαφος.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν καταλήξει ότι μετά από απόρρητη πληροφορία έχει εξαρθρωθεί από τις ελληνικές Αρχές ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα προμήθειας πολεμικού υλικού, στο οποίο συμμετείχαν πολλά μέλη που έστελναν οπλισμό στο βόρειο Ιράκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από συνεργασία της ΕΥΠ με τις τουρκικές Αρχές συνελήφθη στη γειτονική χώρα και τέταρτος συνεργός του κυκλώματος.

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές και η ΕΥΠ είχαν θέσει από μέρες υπό παρακολούθηση τα δύο τροχόσπιτα, για τα οποία είχαν πληροφορίες ότι μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά - οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι προορισμός ήταν το ισλαμικό χαλιφάτο.

Στο πρώτο που εντοπίστηκε το Σάββατο το απόγευμα στην είσοδο του χώρου στάθμευσης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18 πυροβόλα όπλα ραβδωτής κάννης με γεμιστήρα και περίπου 40.000 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ συνελήφθησαν ένας 35χρονος και ένας 36χρονος. Στην κατοχή τους βρέθηκε και μεγάλο χρηματικό ποσό σε δολάρια ΗΠΑ, τουρκικές λίρες, δηνάρια Ιράκ αλλά και 941 ευρώ.

Ακολούθησε χθες το πρωί έρευνα σε ένα δεύτερο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο, το οποίο ήταν στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων Εβρου, μέσα στο οποίο βρέθηκαν 200.000 σφαίρες των 22 χιλιοστών, 4 τουφέκια, 8 διόπτρες σκόπευσης και χρηματικά ποσά, ενώ συνελήφθη ένας 40χρονος επίσης με βρετανικό διαβατήριο, ιρακινής καταγωγής.

Οι συλληφθέντες προσπάθησαν να πείσουν τους αστυνομικούς ότι είναι απλά οι μεσολαβητές για τη μεταφορά των όπλων και όχι μαχητές. Οι ισχυρισμοί τους, ωστόσο, δεν έχουν πείσει ακόμα τις ελληνικές Αρχές που εξετάζουν σοβαρά το κατά πόσο σχετίζονται με ένοπλες ομάδες Κούρδων. Στο παρελθόν, πάντως, δεν έχουν απασχολήσει τις τουρκικές Αρχές ως ύποπτοι για ένοπλο αγώνα.

Οι Κούρδοι έφτασαν στην Ηγουμενίτσα μαζί με τα τροχόσπιτα-γιάφκες στις 2 Φεβρουαρίου 2016. Χρονικά υπολογίζεται ότι από τότε είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από τις ελληνικές Αρχές. Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ είχε τεθεί σε επιφυλακή για την παρακολούθησή τους. Οι δύο από τους τρεις Κούρδους, ηλικίας 35 και 36 ετών, οι οποίοι κατείχαν βρετανικά διαβατήρια, είχαν αφήσει ένα τροχόσπιτο γεμάτο όπλα το λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Άνδρες του Λιμενικού τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν στην είσοδο του χώρου στάθμευσης του λιμένα και στη συνέχεια ερεύνησαν το όχημα και το τροχόσπιτό τους, όπου βρέθηκαν 18 πυροβόλα όπλα, 27.250 σφαίρες διαμετρήματος 22 χιλιοστών, 12.500 φυσίγγια, 400 ευρώ, 80 δολάρια ΗΠΑ, 2.040 λίρες Τουρκίας και 10.000 δηνάρια Ιράκ. Οι κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία και παράνομη μεταφορά-κατοχή- αποθήκευση όπλων και πυρομαχικών.

Μετά τη σύλληψη των δύο Κούρδων στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης ακολούθησε διαβίβαση στοιχείων στην Ασφάλεια από το Λιμενικό για συνεργούς των συλληφθέντων. Έτσι, το πρωί της Κυριακής εντοπίστηκε στο τελωνείο στους Κήπους του Έβρου, ένας 40χρονος Κούρδος με βρετανικό διαβατήριο την ώρα που επιχειρούσε να περάσει στην Τουρκία με αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες που ρυμουλκούσε τροχόσπιτο γεμάτο όπλα.

The post Οι Κούρδοι μαχητές που διέσχισαν όλη την Ευρώπη με όπλα και 240.000 σφαίρες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα