Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέναντι σε Σούλτς και Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν

17:05 7/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέληξε, μετά από μυστική ψηφοφορία που έγινε το πρωί της Παρασκευής στο Δουβλίνο στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν.

Ο 59χρονος πολιτικός που έγινε γνωστός στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της προεδρίας του Eurogroup κατά τη διάρκεια της κρίσης επικράτησε του εσωκομματικού

του αντιπάλου -Γάλλου επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς- Μισέλ Μπαρνιέ μεταξύ των περίπου 800 ψηφισάντων.

Τον υποστήριζαν πρωτίστως η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αλλά και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αντιθέτως, τον κ. Μπαρνιέ πρότειναν η Γαλλία και η Ουγγαρία.

Όπως είναι γνωστό υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα είναι Γερμανός Μάρτιν Σουλτς και της Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποιος είναι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο Λουξεμβούργιος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 1995 ως το 2013. Είναι πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού και επίσης υπουργός Οικονομικών, από τις 14 Ιουλίου του 1989. Τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνος το 2006.

Γεννήθηκε στο Ρένταγκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1954. O πατέρας του ήταν εργάτης σε εργοστάσιο χάλυβα και ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ σπούδασε αρχικά στο Βέλγιο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και απέκτησε τίτλο Μάστερ το 1979.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1984 και αμέσως υπουργοποιήθηκε στην κυβέρνηση του Ζακ Σαντέρ. Ο Γιουνκέρ έγινε υπουργός Εργασίας. Λίγο πριν τις εκλογές του 1989, στις οποίες επανεξελέγη βουλευτής, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, κατάφερε όμως να ανανήψει και επέστρεψε στην πολιτική.

Διορίστηκε στη θέση του διοικητή της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου υπηρέτησε από το 1989 ως το 1995

Έγινε Υπουργός Οικονομικών τον Ιούλιο του 1989. Εξελέγη άλλη μια φορά βουλευτής στις εκλογές του 1994. Στις 20 Ιανουαρίου του 1995 διαδέχθηκε το Ζακ Σαντέρ στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου. Μέλος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού (CPSP), η κυβέρνησή του επανεξελέγη το 1999 τον Ιούνιο και τον Ιούνιο του 2004. Το CPSP κέρδισε 19 επί συνόλου 60 εδρών στο Κοινοβούλιο το 1999 και έφτασε τις 24 στις εκλογές του 2004.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2004 ο Γιουνκέρ έγινε ο ημιμόνιμος πρόεδρος της ομάδας των 12 Υπουργών Οικονομικών από τις χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ για νόμισμα των χωρών τους, δίνοντάς του το προσωνύμιο ο «κύριος ευρώ».

Το 2005 διεξήχθη στις 10 Ιουλίου το κρίσιμο δημοψήφισμα στη χώρα του, στο οποίο το 56,5% των ψηφοφόρων ενέκριναν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η συμμετοχή έφτασε το 88%. Η πίστη του Γιουνκέρ στο θετικό αποτέλεσμα ήταν τόση ώστε είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί σε περίπτωση που υπερίσχυε η αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν πρόωρα στις 20 Οκτωβρίου 2013 μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από την πρωθυπουργία, εξαιτίας εμπλοκής του σε σκάνδαλο κατασκοπείας το κόμμα του Γιουνκέρ έχασε 3 έδρες. Ωστόσο, το εν λόγω κόμμα παρέμεινε πρώτο σε δύναμη, καθώς κέρδισε 23 από 60 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τον Γιουνκέρ διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Σαβιέ Μπετέλ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Βιογραφία: Wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα