Ο Τσίπρας «τορπίλισε» τις σχέσεις Βενιζέλου-Αβραμόπουλου με την ερώτηση για τα εξοπλιστικά

Σε ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου με το Μέγαρο Μαξίμου να στηρίζει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, εξελίχθηκε η χθεσινή ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των ναυπηγείων.

Είναι η πρώτη δημόσια αυτή την φορά σύγκρουση των δύο ανδρών που ξεκίνησε με την αιχμή που άφησε ο υπουργός Εθνικής

Αμύνης στην ερώτηση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Βενιζέλο, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να ανέβει στο βήμα για να απαντήσει στον κ.Αβραμόπουλο και να υπεραμυνθεί της υπουργικής του θητείας στο αντίστοιχο υπουργείο

Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίς χθες το πρωί, επέλεξε γενικές διατυπώσεις γύρω από τις ευθύνες που υπάρχουν για το θέμα των ναυπηγείων που αιφνιδίασε δυσάρεστα το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους ο κ. Αβραμόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. «Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα και καμία εξεταστική. Είναι τόσο καθαρή η θέση της, που κάθε άλλο παρά τη φοβίζει», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι υποβρυχίως, τίποτα δεν θα είχε συμβεί».

Λίγο αργότερα και συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, διευκρίνισε πως με τα όσα είπε δεν αναφέρονταν στην περίοδο της υπουργίας του κ.Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι διευκρινίσεις που έδωσε όμως δεν στάθηκαν αρκετές για ηρεμήσουν τον εξαγριωμένο κ. Βενιζέλο ο οποίος από το βήμα της Βουλής άφησε σαφέστατες αιχμές εναντίον του Δ. Αβραμόπουλου.

«Ο πρωθυπουργός κι εγώ έχουμε δώσει αυστηρές οδηγίες, να δοθεί οριστική, απόλυτη, ριζοσπαστική λύση με έγκριση της Βουλής στο ζήτημα αυτό. Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις. Ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να φέρουν ευθύνες και αποτελέσματα», είπε οργισμένος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα μέσω συνεργατών του Δ. Αβραμόπουλου. «Η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζονται οδηγίες. Προέχει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και αυτά μόνον υπηρετεί».

Ο Τσίπρας καδράρει συνεχώς τον Βενιζέλο

Μετά την λίστα Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βάλει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο στόχαστρο και στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «έχει ενσωματώσει στους κόλπους του κόμματός του την ομάδα Τσοχατζόπουλου, υιοθετώντας έτσι τα συμφέροντα που έχουν θιγεί από την ακύρωση των αμαρτωλών συμβάσεων».

Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αυτό που συνέβη το 2010, ήταν να προστατευτούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και να αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο το «Παπανικολή» και την κυριότητα των τεσσάρων υποβρυχίων» και ότι από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα υπάρχει μια αδικαιολόγητη παράταση εκκρεμότητας που είναι βλαπτική για το Δημόσιο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, πήρε τον λόγο και απάντησε στον κ.Βενιζέλο κάνοντας λόγο για «εκνευρισμό και επιθετικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», που δεν οφείλεται τόσο στην ερώτηση του κ. Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε περί «τεράστιου σκανδάλου, οικονομικό, πολιτικό και εξοπλιστικό, εις βάρος του δημοσίου» και περιγράφοντας την κατάσταση με τέσσερα υποβρύχια σχεδόν πληρωμένα και σχεδόν ετοιμοπαράδοτα που, όπως είπε, έχουν αφεθεί να «σαπίζουν» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την ώρα που τα έχει ανάγκη το πολεμικό ναυτικό και ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ για την απόκτησή τους.

«Είναι μία υπόθεση που ξεκινά το 2000 με κρίσιμο σταθμό το 2010», είπε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για «σφάλματα, παραλείψεις, εγκληματικές αποφάσεις και μελλοντικές κινήσεις του υπουργείου». Καταφέρθηκε δε κατά του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, που παρουσίασε -όπως είπε- ως «μεγάλο κελεπούρι» έναν επενδυτή που θα βοηθούσε στην αποπεράτωση των υποβρυχίων, τον κ.Σάφα και την Αμπού Ντάμπι Μαρ, που στην πορεία όμως έπαψε να υπάρχει, έγινε λιβανέζικη εταιρεία και ο επενδυτής δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ ενώ έχει πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Μίλησε ακόμα για 1.200 εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους, για κλειστά ναυπηγεία και τέσσερα υποβρύχια στη στεριά, με ένα μόνο να έχει παραληφθεί από τις ένοπλες δυνάμεις.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα