Ο Θεοδωράκης, ο Παπανδρέου και οι… σπασμοί της Κεντροαριστεράς

Στην κινούμενη άμμο του χώρου της Κεντροαριστεράς, όλα τα κόμματα που προσβλέπουν στο συγκεκριμένο χώρο (ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΙΑ, ΔΗΜΑΡ, Το ποτάμι) κινούνται με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα των εκλογών για την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση.

Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας

Τα αποτελέσματα της κάλπης θα καθορίσουν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τη διαμόρφωση

του πολιτικού τοπίου. Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι και προετοιμάζονται -όσο μπορούν- για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Είναι προφανές ότι η δημιουργία νέων κομμάτων, συμπήξεων υφισταμένων, καινούργιων πολιτικών συμμαχιών είναι στον προβληματισμό όλων των επιτελείων. «Βιώνουμε τους τελευταίους σπασμούς της μεταπολίτευσης και τις ωδίνες του νέου» λέει προς το Koolnews.gr κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προβλέποντας ριζική ανατροπή του πολιτικού χάρτη στην επόμενη Βουλή.

Περίπου η ίδια είναι και η εκτίμηση πολλών δημοσκόπων που διαπιστώνουν ότι η σημερινή κατάσταση όπως αποτυπώνεται οδηγεί μάλλον σε αδιέξοδο καθώς η ισορροπία του… τρόμου ανάμεσα στο Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τις δημοσκοπικές επιδόσεις των άλλων κομμάτων οδηγούν σε περίοδο παρατεταμένης ακυβερνησίας, ανεξαρτήτως του ποιο από τα δύο θα είναι πρώτο κόμμα σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ταυτόχρονα, πολιτικοί παρατηρητές ιχνηλατούν και τη δυσαρέσκεια των συστημικών παικτών της πολιτικής σκηνής, ευρωπαίοι εταίροι, επιχειρηματίες, επενδυτές, εκδότες οι οποίοι επιθυμούν σταθερές λύσεις.

Το τοπίο πριν τις ευρωεκλογές

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στις κάλπες θα αποτυπωθεί η σταθερή και ευρεία πρωτιά του κόμματος, κάτι που -όπως ευελπιστούν- θα αποτελέσει το προοίμιο για την κυβερνητική ανατροπή.

Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας, απλώς, βραχείας κεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα ανακόψει την ορμή του κόμματος την επόμενη ημέρα, αλλά θα ενεργοποιήσει και τις «παιδικές ασθένειες» του χώρου: Διαφωνίες, γκρίνιες και αμφισβητήσεις για την πολιτική της ηγεσίας.

Στις εκτιμήσεις των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και σενάρια αλλαγής του σημερινού χάρτη της Βουλής.

Παρά το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να ζητούν τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν αποκλείουν ακραίες συμμαχίες, όπως της ΝΔ με κομμάτι του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με τμήμα της Χρυσής Αυγής.

Η Ελιά και ο… δάκος

Στην ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ, Συμφωνία για Νέα Ελλάδα κ.λπ.) περιμένουν την καταστροφή με… ψυχραιμία. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν όλεθρο. Μεγάλος χαμένος με ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα τόσο της ηγεσίας Βενιζέλου, όσο και της πολιτικής παρουσίας του κόμματος στον πολιτικό στίβο. Πολλοί προβλέπουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα επιχειρήσει να ηγηθεί της προσπάθειας την επόμενη ημέρα, αλλά υπάρχουν και άλλοι που θα βγουν μπροστά: Φώφη Γεννηματά, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Θάνος Μωραΐτης, Κώστας Σκανδαλίδης είναι ορισμένοι από όσους έχουν πάρει αποστάσεις από την στρατηγική του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εφόσον το εγχείρημα της Ελιάς δεν αποδώσει καρπούς, το πιθανότερο σενάριο είναι να μετεξελιχθεί απλώς σε μια σύμπραξη δυνάμεων και προσωπικοτήτων. Δεν αποκλείεται να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα τόσο στη σύνθεσή του, όσο και στα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν.

Το στοίχημα του Φώτη Κουβέλη

Στη ΔΗΜΑΡ έχουν ακολουθήσει την πεισματική λογική του Φώτη Κουβέλη στο θέμα των συμμαχιών. Ο μοναχικός τρίτος πόλος που δημιουργήθηκε με σύμπραξη προσωπικοτήτων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ (Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης κ.λπ.) δεν φαίνεται να έχει την δυναμική που θα επέτρεπε αισιοδοξία, αν και στην Αγίου Κωνσταντίνου ευελπιστούν ότι θα εκλέξουν ευρωβουλευτή και ότι θα είναι πιο ψηλά από την ΕΛΙΑ. Σε αντίθετη περίπτωση θα αμφισβητηθεί έντονα η στρατηγική Κουβέλη, ενώ θα γίνουν προσπάθειες για συμπόρευση σε ένα ενιαίο κεντροαριστερό σχήμα με όλες τις δυνάμεις εντός.

Το Ποτάμι και οι δημοσκοπήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το Ποτάμι είναι οι δύο απρόβλεπτες συνιστώσες στο πάζλ του πολιτικού σκηνικού.

Το νεοσύστατο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει προκαλέσει αίσθηση -αν όχι πανικό- στα πολιτικά κόμματα με τις δημοσκοπικές του επιδόσεις.

Πολλοί πιστεύουν ότι Το Ποτάμι θα εκλέξει ευρωβουλευτή. Αρκετοί, όμως, υποστηρίζουν μετά τις εκλογές θα ξεφουσκώσει. Φυσικά υπάρχουν και οι ψύχραιμοι αναλυτές που εκτιμούν ότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη βγάλει έναν ή -ακόμη περισσότερο- δύο ευρωβουλευτές τότε θα έχουμε νέα δεδομένα.

Προφανώς θα είναι διαφορετικά αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι ή έστω το φθινόπωρο και διαφορετικά αν έχουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έως το Μάρτιο του 2015 και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Θεωρούν δηλαδή ότι α υπάρχει ένας νέος παίκτης με νωπή λαϊκή εντολή που μάλιστα δεν θα φοβίζει τους «νοικοκυραίους» Ελληνες καθώς δεν έχει ακραίες θέσεις (π.χ. Χρυσή Αυγή), δεν απειλεί τα ιερά και τα όσια (π.χ. έξοδος από το ευρώ), δεν έχει υποσχεθεί τίποτε πέρα από τα όσα υποδεικνύει η κοινή λογική.

Ετσι, αναγκαστικά ένα ενδεχόμενο ποσοστό της τάξης του 8-10% που ουσιαστικά θα αναδεικνύει Το Ποτάμι σε τρίτο κόμμα δεν θα μπορεί κανείς να το προσπεράσει. Θα καταστεί ένας αξιοζήλευτος εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος τον οποίο θα διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

Το όνομα μου είναι Γιώργος, Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός ακόμη δεν μπορεί να αποδεχθεί τον τρόπο με τον οποιο αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ένας Παπανδρέου δεν ξεχνά ποτέ, ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι Βενιζέλος και Σαμαράς του φόρτωσαν το… προπατορικό αμάρτημα και στη συνέχεια εφαρμόζουν όσα είχε ο ίδιος συμφωνήσει και ακόμη περισσότερα.

Ετσι, από την πρώτη στιγμή ο φαινομενικά αδιάφορος παγκόσμιος ταξιδευτής παρακολουθεί εξαιρετικά στενά όλες τις εξελίξεις και το επιτελείο του τον ενημερώνει για κάθε λεπτομέρεια, όσο μικρή κι αν είναι αυτή.

Μετά από δύο χρόνια επιλεκτικής παρέμβασης κυρίως για την αποκατάσταση του ονόματός του ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να επιστρέψει. Μόνο τυχαία δεν είναι η φράση που του αποδίδεται: «Το οφείλω στην πατρίδα και την παράταξη».

Κανείς δεν γνωρίζει αν ο ίδιος θέλει απλώς να γίνει ο εγγυήτης των εξελίξεων και της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ μέσω στελεχών της νεότερης γενιάς ή αν πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβει ξανά τα ηνία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως διαρρέεται από ανθρώπους που βρίσκονται στο ευρύτερο περιβάλλον του υπάρχουν δημοσκοπήσεις που του δίνουν ένα ποσοστό σχεδόν διψήφιο.

Ισως γι’ αυτό τοποθετεί στο ψυχολογικό όριο του 10% τον πήχη στον Βενιζέλο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι έχουν στο μυαλό του ότι σε περιόδους όχι και τόσο μακρινές -στις εκλογές του 2009- το ΠΑΣΟΚ με 44% και ΣΥΡΙΖΑ με 4,5% κατεδείκνυαν τη δυναμική της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
παπανδρεου, θεοδωρακης, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, γιώργος παπανδρέου, συγκεκριμένο, συριζα, ελια, δημαρ, ΠΑΣΟΚ, βουλη, νέα, εκλογες, ελλαδα, δημοσκοπηση, βενιζελος, λοβερδος, καλοκαιρι, σαμαρας, οφείλω, ηνία, πήχη, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, σταυροι, νεος παπας, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2015, ξανα, κομματα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, ηνία, δημοκρατια, εξοδος, θεμα, σημερινη, αισιοδοξια, ανδρουλακης, βλεμμα, γεγονος, γινει, γιώργος παπανδρέου, δυνατοτητα, εγχειρημα, υπαρχει, εκτιμηση, ελια, ιδια, ισορροπια, κυβερνηση, κομμα, μυαλο, νωπη, ονομα, ορμη, ουσιαστικα, οφείλω, παζλ, περιβαλλον, σαχινιδης, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, τμημα, φυσικα, φθινοπωρο, φωφη, φωφη γεννηματα, χρυση, ψυχραιμια, κομματι, κωνσταντινου, κωστας, μπροστα, πήχη, θανος, θεσεις
Τυχαία Θέματα