Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μειωθεί η επιχορήγηση των κομμάτων, αλλά πώς να το πει…

Η απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ετήσια χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό προκαλεί την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται αποφασισμένος να υψώσει τους τόνους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όπως τουλάχιστον τις έχει καταγράψει η εφημερίδα Καθημερινή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν να μειωθεί κατά 50%, από τα 20 στα 10 εκατομμύρια ευρώ το ποσό με το οποίο ενισχύονται -αναλογικά πάντα- τα κόμματα που έχουν βουλευτές και ευρωβουλευτές. Να σημειωθεί ότι πριν την εποχή των μνημονίων το ποσό αυτό είχε φτάσει ακόμη και τα 55 εκατομμύρια το χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν αναμένεται να διαμαρτυρηθεί εξαιρετικά έντονα και να υποστηρίξει ότι στόχος αυτής της ρύθμισης δεν είναι να εξοικονομηθούν χρήματα αλλά το να μη διεξάγεται το πολιτικό παιχνίδι με ίσους όρους.

Ηδη, ως πρώτο δείγμα γραφής η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου κάνει λόγο «για σχέδια που στοχεύουν στο να πλήξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα ρουσφέτια, τις μίζες και τη διαφθορά».

Ένα από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν στο δημόσιο διάλογο αλλά και στην προσπάθεια να μη χαθούν οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη είναι και η επισήμανση ότι τη σχετική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ τα κόμματα αυτά χρωστούσαν σε τράπεζες ποσό που αγγίζει περίπου τα 250 εκατ. ευρώ.

Είναι όμως σαφές πως όταν έως τώρα στο δημόσιο διάλογο γινόταν άκριτα μείζον θέμα ακόμη δαπάνες μερικών χιλιάδων ευρώ, δύσκολα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρουν συμπαραστάτες τους πολίτες παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας μπορεί και να έχουν δίκιο για τις προθέσεις των αλλαγών αυτών.

Και είναι επίσης σαφές πως όσο εντονότερη είναι η αντίδραση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η «ζημιά» στην κοινή γνώμη.

Οι άλλες αλλαγές

Παράλληλα, στο σχετικό νομοσχέδιο εκτός από τη μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων αναμένεται να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις όπως:

Η θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές,Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς, θέση που κατέχει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.Η πρόβλεψη ότι ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων δεν θα διεξάγεται από τη Βουλή, αλλά από ένα διευρυμένο σώμα στο οποίο θα πλειοψηφούν δικαστικοί.Η υποχρέωση των κομμάτων να τηρούν βιβλία γ' κατηγορίαςΟι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών θα πρέπει να είναι ονομαστικές και να μην υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα