Ο Στουρνάρας απαντά στην Eurostat: Εμείς υπολογίζουμε το πλεόνασμα σωστά

12:11 9/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Την έντονη αντίδραση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκάλεσε η ανοικτή αμφισβήτηση των μετρήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα απο τον Γερμανό επικεφαλής της Εurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» χαρακτήρισε «εικασίες» οποιοδήποτε στοιχείο για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα βγαίνει πριν τη συγκέντρωση όλων των αριθμών στα τέλη Μαρτίου.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος του πρώτου κύκλου επαφών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και

τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε στους δημοσιογράφους τις δηλώσεις του Βάλτερ Ράντερμάχερ, λέγοντας ότι: «ελπίζω να μην είπε κάτι τέτοιο, γιατί εμείς υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η Τρόικα γι' αυτό». Οπως σημείωσε ο υπουργός, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η καταγραφή των δημοσιονομικών μεγεθών, «είναι απολύτως σύμφωνος με τα στοιχεία και τους κανόνες που υπάρχουν» και μάλιστα «είναι πολύ πιο περιοριστικός».

Η συνέντευξη του χερ Ραντερμάχερ ήρθε αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», χθες, Παρασκευή, στις οποίες ο υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του πως το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη και πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Αναλυτικά ο διάλογος του κ. Στουρνάρα με τους δημοσιογράφους

Δημοσιογράφος: Τι αφορούσε η συνάντηση;

Γ.Στουρνάρας: Ενημέρωσα τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού μου στη Φρανκφούρτη, για τις επαφές που έκανα εκεί, και γενικότερα μιλήσαμε για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε ότι ο επικεφαλής της Eurostat θέτει ένα θέμα ακρίβειας και αξιοπιστίας των Ελληνικών αριθμών βάσει των οποίων εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο σε αυτό;

Γ.Στουρνάρας: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως σύμφωνα με τα στοιχεία και με τους κανόνες που υπάρχουν. Και θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που υπολογίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ πιο περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει η Eurostat. Δηλαδή, αν δείτε τους προηγούμενους μήνες, κάθε μήνα που κάναμε ανακοίνωση δίναμε και πως θα ήτανε βάσει της Eurostat και πως θα είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ λιγότερο και είμαι βέβαιος ότι όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαρούν πάρα πολύ, και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες.

Δημοσιογράφος: Γιατί λέει ότι οι δικοί σας υπολογισμοί είναι στον αέρα;

Γ.Στουρνάρας: Ελπίζω να μην είπε κάτι τέτοιο, γιατί εμείς υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα γι' αυτό.

Δημοσιογράφος: Βάζει ένα ζήτημα σε σχέση με την χρήση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαίοποίηση των τραπεζών, βάζει θέματα, δηλαδή...

Γ.Στουρνάρας: Το 2013 υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που υπολογίζεται το πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφισβήτηση γι' αυτό.

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε άλλο νούμερο εμείς για πλεόνασμα, άλλο η Eurostat;

Γ.Στουρνάρας: Το πλεόνασμα υπολογίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Γεια σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα