Ο «Σουλτάνος» κατακτά την Ευρώπη – Τα πήρε όλα ο Έρντογαν στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας για το προσφυγικό

Σε νικητή της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό, η οποία διεξήχθη στη Μάλτα, φαίνεται ότι αναδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, να της δώσουν «εισιτήριο» συμμετοχής στις Συνόδους Κορυφής, αλλά και σημαντική οικονομική βοήθεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε εξαρχής την οικονομική βοήθεια της Κομισιόν, τη συμμετοχή της χώρας του στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε., την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας σε Τούρκους υπηκόους για τα ταξίδια τους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε πρώτη φάση σε οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και στη συμμετοχή της στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Νοεμβρίου.

Ειδικά για την οικονομική βοήθεια, 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ θα κατανεμηθούν στις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανάλογα με τα εθνικά τους εισοδήματα.

Ορισμένοι ηγέτες της Ε.Ε. τόνισαν ότι μπορούν να συμφωνήσουν σε μια Σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή της Τουρκίας, μόνο εφόσον έχει επιτευχθεί συνολική συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και η Αγκυρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις επ' αυτού. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε πως η Τουρκία θα ήθελε να καθοριστεί μια Σύνοδος Κορυφής πριν εκείνη αρχίσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών της για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

The post Ο «Σουλτάνος» κατακτά την Ευρώπη – Τα πήρε όλα ο Έρντογαν στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας για το προσφυγικό appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα