Ο σκοτεινός κόσμος του Χόλιγουντ – Όταν ο Χίτλερ εξουσίαζε και τη Μέκκα του κινηματογράφου

17:51 1/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Όταν ακούς τη λέξη «Χόλιγουντ» τότε στο μυαλό σου έρχεται αμέσως η λάμψη, η δόξα, το χρήμα και πολλές υπερπαραγωγές που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην 7η τέχνη. Και όχι άδικα, καθώς αυτό ήταν πάντα το Χόλιγουντ - η λαμπερή Μέκκα του κινηματογράφου. Αλλά, όπως φαίνεται, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Και αυτή, την δεύτερη όψη έρχεται να αποκαλύψει το βιβλίο του «The Collaboration: Hollywood's Pact with Hitler».

Ο ιστορικός Μπεν Όργουεντ μας μεταφέρει στη δεκαετία του '30, τότε που ο Αδόλφος Χίτλερ

αναλάμβανε την εξουσία στη Γερμανία και δείχνει πως σταδιακά άρχισε να κάνει κουμάντο και στον κόσμο του Χόλιγουντ!

Σύμφωνα με τον συγγραφέα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ δεν ήθελαν να χάσουν το κοινό της Γερμανίας -άρα και τα χρήματα της συγκεκριμένης αγοράς- με αποτέλεσμα ουκ ολίγες φορές να αλλάξουν το σενάριο ορισμένων φιλμ που έμοιαζαν πολύ δημοκρατικά! Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι ίσως ο Χίτλερ να κέρδιζε τον πόλεμο, άρα έπρεπε να τα έχουν καλά με όλους.

Μάλιστα ο Όργουεντ υποστηρίζει ότι το 1933 ο Χίτλερ είχε βάλει έναν «δικό του άνθρωπο» στην Αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία, τον διπλωμάτη Γκεόργκ Γκίσλινγκ, ως σύμβουλο, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο «The Collaboration: Hollywood's Pact with Hitler» βρίσκουμε την ιστορία του αφεντικού της MGM στη Γερμανία, Φριτς Στρένγκολτ ο οποίος υποχρεώθηκε να χωρίσει την εβραϊκής καταγωγής σύζυγό του, μετά από εντολές του υπουργεία Προπαγάνδας των Ναζί. Ή την απόφαση της Paramount να προσλάβει τον Πολ Θιφς, ο οποίος άνηκε στο ναζιστικό κόμμα.

Βλέπουμε και την άρνηση των μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ να κυκλοφορήσουν ένα φιλμ του Χέρμαν Μάνκιεβιτς (ο οποίος στη συνέχεια έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πολίτης Κέιν»!), επειδή αναφερόταν στην άθλια μεταχείριση των Εβραίων στη Γερμανία και στα γκέτο.

Τελικά η καλή σχέση του Χόλιγουντ και της ναζιστικής Γερμανίας «χάλασε» στα μέσα του 1940, όταν ο πόλεμος είχε εξαπλωθεί στην Ευρώπη και τα στούντιο δεν μπορούσαν να διανείμουν τις ταινίες τους στη Γηραιά Ήπειρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα