Ο “προσβλητικός” Ricky Gervais

Ηθοποιός, κωμικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, μουσικός, παραγωγός, σκιτσογράφος, παρουσιαστής, αθυρόστομος και Βρετανός. Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει; Ναι. Να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Από τον Τάσο Θεοδωρόπουλο

Γιατί ο Ricky Gervais είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος την ώρα που παρουσιάζει σε παγκόσμια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ένα από τα πιο λαμπερά κοσμικά gala, όπως είναι οι Χρυσές Σφαίρες, μπορεί να τα βάλει με τους εργοδότες του, να σατιρίσει όλους τους επώνυμους στη σάλα για τις πλαστικές τους, να πει τη λέξη γ…, να ειρωνευτεί

τη Madonna και παρ’ όλα αυτά να «κατηγορηθεί» από τους τηλεκριτικούς για τους χαμηλούς τόνους της παρουσίασής του. Σε σχέση με τον περσινό του ασυγκράτητο εαυτό, πάλι στις Χρυσές Σφαίρες.

«Κάποια από τα περσινά μου αστεία χαρακτηρίστηκαν προσβλητικά. Ο καθένας έχει δικαίωμα να αισθανθεί προσβεβλημένος. Όμως κι εγώ έχω κάθε δικαίωμα να προσβάλλω. Γιατί αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η αίσθηση της προσβολής είναι υποκειμενική. Δεν τη δημιουργεί αυτός που προσβάλλει, αλλά εκείνος που προσβάλλεται. Οπότε είναι δικό σου θέμα το αν θα προσβληθείς ή όχι. Και φυσικά το ότι προσβλήθηκες δεν σημαίνει ότι έχεις δίκιο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τους προσβάλλει η ισότητα, οι διαφυλετικοί γάμοι και η ομοφυλοφιλία. Αυτό τους κάνει να έχουν δίκιο;» λέει ο Ricky Dene Gervais (όπως είναι το πλήρες όνομά του), ο οποίος δεν διστάζει να ασκήσει την τέχνη της κωμικής προσβολής ακόμα και στην ίδια την οικογένειά του: Το μεσαίο τμήμα του πλήρους όνοματός του έχει μια ασυνήθιστη για την αγγλική γλώσσα γραφή, που ίδιος την αποδίδει σε λάθος του πατέρα του, ο οποίος ήταν μεθυσμένος όταν υπέγραφε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του γιου του.

Γεννημένος το 1961 στο βρετανικό προάστιο του Whitley στο Berkshire, σπούδασε φιλοσοφία και ασχολήθηκε με τη μουσική μέσα από δύο όχι ιδιαίτερα πετυχημένα γκρουπ, πριν η τηλεόραση ανακαλύψει το έμφυτο κωμικό του ταλέντο στη σειρά Comedy Lab. Όμως το πηγαίο κυνικό του χιούμορ και η εκρηκτική του περσόνα, όπως τουλάχιστον την ξέρουμε σήμερα, δεν δημιουργούσαν από την αρχή την ίδια εντύπωση στο κοινό και τους κριτικούς. Η πρώτη του προσωπική προσπάθεια χιουμοριστικού talk show με τίτλο Meet Ricky Gervais το 2000 είναι μία δυσάρεστη ανάμνηση, στην οποία ακόμα και ο ίδιος επιστρέφει μόνο όταν θέλει να αυτοσαρκαστεί. Ένα μόλις χρόνο μετά, γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μία σειρά που ανήκει πλέον στην καλύτερη εκδοχή της ιστορίας της κωμικής τηλεόρασης: το περιβόητο The Office. Ένα πρωτοποριακό για την εποχή του και ελληνικά επίκαιρο ξεκαρδιστικό mockumentary (δηλαδή ψευδοντοκιμενταρίστικο) μίνι σίριαλ, με την κάμερα να υποτίθεται ότι καταγράφει την πραγματική καθημερινότητα των εργαζομένων μιας εταιρίας που έχει προαναγγείλει μειώσεις προσωπικού και πιθανό κλείσιμο. Μέσα από το The Office ο Gervais ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο των Χρυσών Σφαιρών, εφόσον κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας αλλά και καλύτερης

Keywords
Τυχαία Θέματα