Ο Πούτιν το έκανε: Εμπάργκο στις εξαγωγές της ΕΕ και της Ελλάδας προς την Ρωσία

16:14 7/8/2014 - Πηγή: KoolNews

Το είπε και το έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν αφήνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να κολλήσει στον τοίχο την Ρωσία με τις κυρώσεις της για το ζήτημα της Ουκρανίας. Μία κίνηση που έμμεσα αλλά και άμεσα επηρεάζει και το «ορθόδοξα αδέλφια» του τους Έλληνες.

Η Ρωσία λοιπόν θα απαγορεύσει την εισαγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος,

ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η απαγόρευση θα εφαρμοσθεί από τις 7 Αυγούστου και θα έχει ισχύ ενός έτους.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από και προς την Ασία.

Η σχέση Ρωσίας - Ελλάδας

Τις προηγούμενες ημέρες, οι ρωσικές αρχές είχαν δώσει διαβεβαιώσεις στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα επιβάλουν περιορισμούς στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Οι διαβεβαιώσεις αυτές, αφορούσαν τη μη επιβολή μονομερών μέτρων από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα συνέβη με την Πολωνία. Εάν επιβληθούν τελικά περιορισμοί σε ελληνικά προϊόντα, θα συμβεί διότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ρωσία απορροφά μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από τη ρωσική αγορά. Η Ρωσία απορροφά το 50% των ελληνικών εξαγωγών φράουλας, το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα), το 45% των εξαγωγών γουναρικών αποτελώντας τον μεγαλύτερο προορισμό για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το 2013 συνολικά οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν στα 406 εκατ. ευρώ.

Πολύ χειρότερες ίσως αποδειχθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, δηλαδή η οριστική απώλεια πελατών για τα ελληνικά προϊόντα. Οπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ Τας, σήμερα η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικών και Κτηνιατρικών Ελέγχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αρχίσει συνομιλίες με τους πρέσβεις στη Ρωσία της Βραζιλίας, της Χιλής, του Ισημερινού και της Αργεντινής προκειμένου οι χώρες αυτές, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, να προμηθεύουν τη χώρα με τρόφιμα.

The post Ο Πούτιν το έκανε: Εμπάργκο στις εξαγωγές της ΕΕ και της Ελλάδας προς την Ρωσία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα