Ο Πούτιν δεν ξεχνά το ναυάγιο με την ΔΕΠΑ – «Στοίχημα» η επαναπροσέγγιση με την Μόσχα

Σε πλήρη επιβεβαίωση της επιλογής του να κρατήσει «παγωμένες» τις ελληνορωσικές σχέσεις προχώρησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς διά «ασήμαντον» και άσχετη αφορμή φρόντισε να απευθύνει ξεκάθαρη σύσταση προς τους Ρώσους επιχειρηματίες να αποφύγουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα», ήταν η επίμαχη αποστροφή του λόγου του Βλ. Πούτιν, που φωτογράφησε τον Ιβάν Σαββίδη.

Για να ακολουθήσει το «καρφί» περί «χώρας προβληματικής για επενδύσεις» και η ευθεία σύγκριση με την Περιφέρεια του Ρόστοφ.

Η παρέμβαση αυτή του προέδρου Πούτιν, που συνοδεύτηκε με αποδοκιμασία του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη (χωρίς να τον κατονομάσει) επειδή επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα δηλώσεων και πράξεων που έχουν οδηγήσει σε πλήρες «πάγωμα» των ελληνορωσικών σχέσεων, με κομβικό σημείο το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom.

Μετά και την παρέμβαση αυτή του προέδρου Πούτιν είναι προφανές ότι αποκτά επείγουσα μορφή η ανάγκη διαμόρφωσης συγκεκριμένου σχεδίου για την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα και την αποκατάσταση της ομαλότητας στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Κι αν η ΔΕΠΑ φαίνεται να είναι ένας από τους κρίκους στην αλυσίδα των γεγονότων, που προκαλούν μια ψυχρότητα στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχα, οι άλλοι έχουν να κάνουν με την επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζερικου αερίου στην Ευρώπη, την επιστολή του Αντ. Σαμαρά για μείωση της τιμής του αερίου προς τη χώρα μας, αλλά και την αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα