Ο πληθωρισμός και οι μισθοί πέφτουν αλλά οι τιμές ανεβαίνουν- Πόσο αυξήθηκαν βασικά αγαθά

Σε δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας μετατρέπεται το θέμα της ακρίβειας καθώς παρά την μείωση του ΦΠΑ, του πληθωρισμού αλλά και των μισθών οι τιμές σε βασικά είδη συνεχίζουν να αυξάνονται πιέζοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά που βλέπουν το εισόδημά τους να περιορίζεται δραματικά.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον Ιούλιο που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, παρότι ο πληθωρισμός συνέχισε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα να υποχωρεί (-0.7% σε σχέση με τον

Ιούλιο του 2012) και να αγγίζει ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι τιμές βασικών προϊόντων για το καλάθι των νοικοκυριών είτε αυξάνονται είτε παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι για τα παρακάτω βασικά αγαθά διατροφής παρουσιάζεται αύξηση:

πατάτες : 34,5 %φρούτα : 6,1%λαχανικά: 4,6%κρέατα: 1,1%

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα αγοράς της εφημερίδας «Τα Νέα» αύξηση παρουσίασαν τα παρακάτω προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ-μάρκετ:

σαπούνια: 5%αναψυκτικά: 5%μακαρόνια:: 4%αλεύρι: 4%γάλα: 3%

Αμετάβλητες έμειναν οι τιμές σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, ο στιγμιαίος καφές, η μαργαρίνη, η ζάχαρη και το γάλα εβαπορέ.

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η άνοδος των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά οφείλεται κυρίως στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ειδών διατροφής, στις επιβαρύνσεις από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, τις αυξήσεις των ειδικών φόρων που ανεβάζουν το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις, τη ραγδαία πτώση των τιμών στις υπηρεσίες και το γεγονός ότι οι δαπάνες για τα προϊόντα αυτά είναι ανελαστικές.

Είμαστε πρώτοι σε ακρίβεια σε γάλα, τυρί και αυγά

Οπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών καταναλωτή για το 2012 της Eurostat στην Ελλάδα οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκαν λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 104%.

Συγκεκριμένα οι τιμές στο γάλα, το τυρί και τα αυγά στην Ελλάδα έφθασαν στο 132% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η τιμή του ψωμιού και των δημητριακών στο 115% και οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά στο 131%.

Μειώνονται οι τιμές των υπηρεσιών

Την ίδια ώρα και ενώ οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών βλέπουμε να αυξάνονται, αντίστροφη εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές στις υπηρεσίες παρουσιάζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Ιούλιο οι τιμές υποχώρησαν ως εξής στις παρακάτω υπηρεσίες σε σχέση με ένα χρόνο πριν:

ασφάλιστρα μεταφορών: -11,4%οικιακές υπηρεσίες: -8,1%ενοίκια κατοικιών: -7 %οπτικοακουστικός εξοπλισμός – υπολογιστές επισκευές: -4,9%ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες: -4.4%τηλεφωνικές υπηρεσίες: -4,3%δίδακτρα: -4%υπηρεσίες αναψυχής: -3.9%κουρεία – κομμωτήρια: -3,6%υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας: -2.2 %εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία – κυλικεία: -1,7%

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο λόγος πίσω από τη μείωση των τιμών είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών και η ελαστικοποίηση των δαπανών για αυτή την κατηγορία υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα