Ο Ομπάμα γυρνά την πλάτη στον Πούτιν – Επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία και την απομονώνει

08:47 4/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Σε τεντωμένο σχοινί είναι ακόμα η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναπτύξει περισσότερους από 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία.

Ο αριθμός των στρατιωτών είναι επίσημος καθώς την επιβεβαίωσε και ο Γιούρι Σεργκιέγιεφ πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη. «Ξεκινώντας από τις 24 Φεβρουαρίου, περίπου 16.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία μέσω πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροπλάνων από το γειτονικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας»,

δήλωσε ο Σεργκιέγεφ κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κρίση στη χώρα του.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από την πλευρά του την Δευτέρα από το Οβάλ Γραφείο, ότι η Ρωσία βρίσκεται στο λάθος δρόμο και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ σκέφτονται να εφαρμόσουν διπλωματικά αντίποινα στη Ρωσία, με σκοπό να την απομονώσουν από τη διεθνή κοινότητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», τόνισε πως μια στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα είναι μια δαπανηρή ιδέα για τη Ρωσία». Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσινγκτον εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο «λάδι στη φωτιά» της έντασης.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού. «Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών εμπλοκών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης , και το Πεντάγωνο έσπευσε να ακυρώσει οποιαδήποτε φημολογία ότι αμερικανικές οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ναλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική στάση στην Ευρώπη ή στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Ορισμένα μέσα ενημέρωσης κάνουν εικασίες για πιθανές κινήσεις των πλοίων στην περιοχή . Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη στρατιωτική στάση μας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου πρόσθεσε ότι μονάδες του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν ασκήσεις ρουτίνας στην περιοχή .

Η στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον και Μόσχας έχει βοηθήσει στη γεφύρωση της απόστασης μεταξύ των δυνάμεων και έχει μειώσει τις πιθανότητες των «παρεξηγήσεων» αναφέρουν συχνά αξιωματούχοι. Παράλληλα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, προετοιμάζει το έδαφος για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτεί ταχεία και συντονισμένη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα με υποστήριξη της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει δια της βίας ουκρανικό έδαφος» ανέφερε ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσει.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, η βοήθεια προς την Ουκρανία θα είναι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εγγυήσεις δανείων για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας. Στις ενδεχόμενες κυρώσεις περιλαμβάνονται, η απαγόρευση της βίζας, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η αναθεώρηση της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και άλλες οικονομικές κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα