Ο Φόρος Ακινήτων ενώνει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ – Ποιοι βουλευτές του Βενιζέλου βγαίνουν σε «αντάρτικο»

Στο… αντάρτικο βγαίνουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, μία ημέρα μετά την αντίστοιχη αντίδραση συναδέλφων τους βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που διακατέχει πλέον τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, είναι πως στις χθεσινές συσκέψεις στο Μαξίμου, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν

να περιμένουν τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προκειμένου να σχηματίσουν την τελική τους στάση έναντι της Τρόικας.

Σε έναν άτυπο… διαγκωνισμό ευαισθησίας, οι βουλευτές που μετείχαν χθες στον ΚτΕ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τόσο τον Γιάννη Στουρνάρα για το προωθούμενο νομοσχέδιο όσο και τους βουλευτές της ΝΔ. «Να θυμούνται τι έλεγαν για το χαράτσι στις εκλογές του Μαϊου και τώρα τα νοσταλγούν» κάρφωσε του γαλάζιους βουλευτές ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσαν Νεοδημοκράτες να παραταθεί το χαράτσι της ΔΕΗ ως ισοδύναμο για να βελτιωθεί το ν/σ.

Το κλίμα στο ΚτΕ ΠΑΣΟΚ ήταν θερμό από νωρίς και πολύ βαρύ για τον υπουργό Οικονομικών και δεν έλειψαν και οι αιχμηρές εκφράσεις. «Δεν πάμε σε κανέναν Στουρνάρα. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Υπάρχουν οι θεσμικές διαδικασίες στην επιτροπή και δεν δεχόμαστε εκβιασμούς. Αν δεν μπορεί ο Στουρνάρας να παραιτηθεί» είπε μιλώντας στο ΚτΕ ο Γιάννης Δριβελέγκας.

«Πρέπει να επιμείνουμε στην άποψη για φόρο περιουσίας με αφορολόγητο και απαλλαγές σε χαμηλούς συντελεστές» τόνισε ο Γιάννης Κουτσούκος. «Δεν είναι δίκαιο και προοδευτικό όπως ζητάμε το νομοσχέδιο Στουρνάρα» υποστήριξαν οι Γ. Ντόλιος, Μ. Κασσής και άλλοι βουλευτές.

Από την πλευρά του ο Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν θα πρέπει να επιτυγχάνουν τον δημοσιονομικό στόχο και την δικαιότερη κατανομή των βαρών. Στη συνεδρίαση ο Φίλιππος Σαχινίδης υπενθύμισε ότι η αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε αφορολόγητο για τα πρώτα 50.000 ευρώ και ζητούσε απαλλαγή από τον φόρο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες για τα 30-50 στρέμματα. Πρότεινε δε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει εκ νέου προτάσεις στον κ. Στουρνάρα για να υπάρξουν αλλαγές. Ωστόσο οι βουλευτές αρνήθηκαν επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι ο κ. Στουρνάρας δεν έλαβε υπόψιν του τις βελτιώσεις που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚτΕ Οικονομικών σε ανακοίνωση του ασκεί δηλητηριώδη κριτική στον κ. Στουρνάρα με την επισήμανση πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «είτε δεν διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά με την τρόικα είτε ενδεχομένως δεν υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να υποκύψει στις αξιώσεις των δανειστών». Σε ανακοίνωση της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διατυπώνει το αίτημα να αναμορφωθεί σχεδόν... πλήρως το ν/σ Στουρνάρα και όχι απλώς να γίνουν κάποιες τροποιήσεις.

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σημαντική αναμόρφωση του νόμου για τον ΕΝΦΑ. Η αναμόρφωση πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου, να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών και να φορολογείται συνολικά η ακίνητη περιουσία. Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης και χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποιήσης. Επίσης να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω χωροταξικών, αρχαιολογικών ή πολεοδομικών περιορισμών» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα