Ο Φάνης τα κατάφερε

Ο Λαρισαίος επιθετικός μπορεί να μην ήτανε ποτέ «παστελωτής ολκής» αλλά όταν μετά από χρόνια μαζέψει τα εγγόνια του γύρω από το τζάκι, θα έχει πολλές ιστορίες για γκολ να τους διηγηθεί.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Με τα δύο γκολ που πέτυχε με τη φανέλα της Σιόν εναντίον της Μπράγκα στο Γιουρόπα Λιγκ, ο Γκέκας κατάφερε να έχει σκοράρει με τις 10 από τις 11 ομάδες με τις οποίες έχει αγωνιστεί στο εξωτερικό (13/14, αν συνυπολογίσουμε και τις εν Ελλάδι).

Του ξέφυγε μόνο η Πόρτσμουθ, αλλά ας όψεται η μόλις μία συμμετοχή που «έγραψε» μ’ αυτήν.

Διόλου άσχημα για έναν βραχύσωμο επιθετικό που ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα ασχολούμενος με την ελληνορωμαϊκή πάλη, κάτι που φαίνεται ακόμα στο «χτίσιμο» του σώματός του καθώς και στο βάδισμά του (όπως, καλή ώρα, και στου Σαλπιγγίδη). Διόλου άσχημα για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος όταν στα 26 του πήγε στην Μπόχουμ ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό, είδε τους Γερμανούς να τον περιλαμβάνουν σε αφιερώματα με «80s lookalikes» και να τον φωτοσοπάρουν δίπλα σε Opel Manta με λασπωτήρες, λόγω της μυθικής του χαίτης και του γενικότερου «ταξίδι πίσω στο χρόνο» λουκ του.

Όταν βεβαίως έβαλε 20 γκολάκια σε 32 παιχνίδια και ανακυρήχθηκε πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα αυτά ξεχάστηκαν και άρχισαν οι διθύραμβοι. Μαζί μ’ αυτούς ξεκίνησε και η ευρωπαϊκή του περιπλάνηση, η οποία μετά την Γερμανία τον πήγε στην Αγγλία, την Τουρκία και τώρα την Ελβετία. Ο Γκέκας παντού απέδιδε το ίδιο. Δεν ένιωσε ως επαγγελματικό υποβιβασμό την Άιντραχτ σε σχέση με την Λεβερκούζεν, ούτε την Ακχισάρ σε σχέση με την Λεβάντε. Όπου πήγαινε, έκανε αυτό που ξέρει καλά. Να περιμένει σαν την κόμπρα μέσα στην περιοχή την κατάλληλη ευκαιρία για να πεταχτεί και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Παρότι δεν ήταν ποτέ top-class επιθετικός το στατιστικό «γκολ ανά παιχνίδι» της καριέρας του μιλάει από μόνο του: 213 γκολ σε 498 παιχνίδια είναι σχεδόν ο ονειρικός «1/2» μέσος όρος κάθε επιθετικού, αυτό το 50% που σε καταξιώνει μια για πάντα στη λίστα των σέντερ φορ που «μετράνε». Αν σε αυτά προσθέσουμε το αξιοπρεπέστατο 24 γκολ σε 78 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα, έχουμε ολόκληρο το παζλ. Μπορεί η τελευταία εικόνα να είναι το χαμένο πέναλτι εναντίον της Κόστα Ρίκα, αλλά... συμβαίνουν αυτά, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε στη θέση του.

Λίγο πριν κλείσει τα 36 και βαδίζοντας προς τη δύση της ποδοσφαιρικής του διαδρομής, ο Φάνης μπορεί να κοιτάει πίσω του με περηφάνια και να ξέρει ότι στην πορεία του όχι μόνο τα κατάφερε θαυμάσια, αλλά ότι πήρε και πολλά «σκαλπ». Με τον τρόπο αυτό αποδείχτηκε όχι απλώς «γκέκας», δηλαδή κυνηγόσκυλο, αλλά πραγματικό «σκυλί του πολέμου» για όσους τον εμπιστεύτηκαν και τον έριξαν στην μάχη, δικαιώνοντάς τους με τη μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητά του από το πρώτο μέχρι το τελευταίο παιχνίδι. Κι αυτό, το «άξιζε τα λεφτά του μέχρι δεκάρας» είναι ένα παράσημο που λίγων το πέτο αξίζει τόσο να κοσμεί, όσο το δικό του.

The post Ο Φάνης τα κατάφερε appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα