Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

11:04 2/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Στην κορυφαία θέση της Ακαδημίας Αθηνών θα βρεθεί το 2014 ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος και ο Δημήτρης Νανόπουλος οι οποίοι θα εκτελέσουν χρέη προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα.

Η Τελετή Εγκατάστασης θα γίνει την Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 οπότε και ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα κάνει την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος με θέμα «Η κατάστασις του Διοικητικού Δικαίου σήμερα». Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Σπύρος Α. Ευαγγελάτος θα μιλήσει με θέμα «Το έργο των

Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2013».

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του Προέδρου κ. Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Αθηνών:

Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Σπούδασε Nομικά, Oικονομικές και Πολιτικές Eπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων (1955) (βραβείο Nομικής Σχολής Παρισίων) και του Πανεπιστημίου Aθηνών (1963). Tο 1969 εκλέχτηκε υφηγητής, αλλά διορίσθηκε το 1973 και το 1978 τακτικός καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, όπου δίδαξε μέχρι του 1993, οπότε και αποχώρησε ως ομότιμος.

Το 2001 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου. Το 2012 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Aσκεί τη δικηγορία στο Συμβούλιο της Eπικρατείας και σε διεθνείς διαιτησίες. Eίναι πρόεδρος του Iνστιτούτου Ψυχικής Yγείας Παίδων και Eνηλίκων, της Eν Aθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας και μέλος του Δ.Σ. άλλων Eλληνικών και Ξένων Eπιστημονικών Σωματείων. Kατά τη διάρκεια της Kατοχής, υπήρξε μέλος των αντιστασιακών οργανώσεων ΠEAN και PAN, καθώς και των υπηρεσιών πληροφοριών. Έχει τιμηθεί με τα μετάλλια Eξαίρετων Πράξεων και Eθνικής Aντίστασης. Eίναι επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Aix-Marseille III, Paris II, Louvain, Lille II, Temple (H.Π.A.) και επίτιμος εταίρος του University College του Λονδίνου.

Kύρια αυτοτελή έργα: La distinction des institutions publiques et des institutions privees en droit francais (Paris 1959), - H Δημοσία επιχείρησις (Aθήναι 1963), - Zητήματα κανονιστικής αρμοδιότητας (Aθήνα 1968), - Eγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου (16η έκδοση, Aθήνα 2010), που έχει μεταφρασθεί στα γαλλικά (Droit Administratif Hellenique, 2eme ed. 2003), Greek Administrative Law (Athens-Brussels 2003), Βασικοί Θεσμοί Δημοσιοϋπαλληλικού Δικαίου (Αθήνα 1984), Το Ελληνικό Δημόσιο Δίκαιο (4 η έκδοση, Αθήνα 2010).

Keywords
Τυχαία Θέματα