Ο δραματικός διάλογος Αναστασιάση-Νταβούτογλου –Αχμέτ πρέπει να καταλάβεις τα όριά μας

Οι πιέσεις προς την Κύπρο από τη Δευτέρα που έγινε η συμφωνία είναι αφόρητες, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο αποκάλυψε σήμερα η «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της την περασμένη Κυριακή, όπως συμβαίνει πριν από Συνόδους Κορυφής, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι, δηλαδή, οι πρέσβεις των 28 προσπαθούσαν να βρουν την κοινή δήλωση που θα επικύρωναν τη Δευτέρα.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στο επίμαχο για την Ελλάδα

σημείο, το κλείσιμο της οδού των δυτικών Βαλκανίων για τους παράνομους μετανάστες.

Λίγα μέτρα πιο μακριά Μέρκελ-Νταβούτογλου και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, έγραφαν μια διαφορετική συμφωνία χωρίς να ενημερώσουν κανέναν. Ούτε καν τον κ. Τουσκ. Η Καγκελάριος διαπραγματεύεται με τον Νταβούτογλου να επιστρέφουν στην Τουρκία όχι μόνο οι μετανάστες, αλλά και οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητάει και άλλα ανταλλάγματα. Περισσότερα χρήματα, επίσπευση της διαδικασίας παροχής βίζας στους Τούρκους πολίτες, αλλά και το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων από την Κύπρο για την ένταξη στην Ε.Ε.

Τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τουσκ συναντάει τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη. Ο κ. Τουσκ φανερά ενοχλημένος με την τροπή των γεγονότων και με απολογητική διάθεση λέει στον κ. Αναστασιάδη ότι ενημερώθηκε από τον Ολλανδό πρωθυπουργό ότι ο κ. Νταβούτογλου «είχε κάποιες ιδέες». Ο Κύπριος Πρόεδρος καταλαβαίνει ότι οι νέες ιδές θα περιλαμβάνουν άνοιγμα των κεφαλαίων και αφού τονίζει ότι υπάρχουν και όρια, ζητεί συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό

Μετά τη συζήτηση των δυο ο κ. Ρούτε προτείνει συνάντηση Αναστασιάδη-Νταβούτογλου στην οποία ο Κύπριος Πρόεδρος λέει στον Νταβούτογλου: «Αχμέτ καταλαβαίνω ότι έχεις κάποιες προτάσεις και θέλω να βοηθήσω, αλλά πρέπει να καταλάβεις και εσύ τα όριά μας».

Η ώρα έχει πάει 13:30 και οι 27 ηγέτες περιμένουν να ολοκληρωθεί η συνάντηση. Στο γεύμα παρουσιάζονται τα αιτήματα και ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει τις αντιρρήσεις του.

Γίνεται νέα συνάντηση στα γραφεία της Ολλανδικής αντιπροσωπείας, όπου Ρούτε, Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Μογκερίνι και Τσίπρας, προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος τόνιζε ότι δεν θα αναλάβει η Κύπρος την ευθύνη για όλη τη συμφωνία και επέμενε ότι έπρεπε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα.

The post Ο δραματικός διάλογος Αναστασιάση-Νταβούτογλου –Αχμέτ πρέπει να καταλάβεις τα όριά μας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα