Ο άνθρωπος με τα χίλια βλέματα – Ο Αλ Πατσίνο κάνει τη γη να… γυρίζει (απλά)

Παρανοϊκό βλέμμα. Φωνή στακάτη, ακόμη και όταν τσιρίζει, που το κάνει αρκετές φορές. Αστείρευτα εκφραστικά μέσα. Το στόμα του, τα χέρια του, ο κορμός του, τα πόδια του. Όλα ακολουθούν αυτόν τον δαιμωνιώδη ρυθμό του, που όταν… γκαζώνει, καθηλώνεσαι πίσω, σαν να βρίσκεσαι σε αυτοκίνητο που πιάνει τα 0-100 σε 5”.

Ο Αλ Πατσίνο μοιάζει να γεννήθηκε για να κάνει αυτό. Το κάνει τόσο φυσικά, τόσο απλά, που θαρρείς πως ο Σέρπικο, ο Τζον Μίλτον, ο Μάικλ Κορλεόνε, συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους εκεί έξω.

Δεν είναι ψηλός, δεν έχει ωραία μάτια, δεν είναι όμορφος.

Και όμως. Όλα αυτά που εκπέμπει σαν άνθρωπος, σαν ηθοποιός, σαν αρσενικό, καθηλώνουν τον θεατή. Είναι αυτή του η παράξενη αυτοπεποίθηση, που κάνει τους ηθοποιούς που παίζουν στο πλευρό του να μοιάζουν σαν μαθητές που διδάσκονται, ακόμη και την ώρα του γυρίσματος.

Ο γερόλυκος του Χόλιγουντ έμελλε να γίνει μύθος πολύ νωρίς. Και να κατακριθεί για κάποιες από τις μετέπειτα επιλογές του. Αλλά ποιος νοιάζεται;

Την Πέμπτη 25 Απριλίου το ιερό τέρας του Χόλιγουντ έκλεισε τα 73 του χρόνια. Και αυτές είναι κάποιες από τις πιο διάσημες σκηνές του που τον καθιστούν παντοτινό.

Νονός 3

Αφού σε ένα βράδυ έχει κατακρεουργήσει όλους τους αντιπάλους τους, ο Δον Κορλεόνε πηγαίνει να παρακολουθήσει την παράσταση που πρωταγωνιστεί ο γιος του, μαζί με την πρώην σύζυγό του και την κόρη του. Οι εναπομείναντες από τους εχθρούς του, όμως, του επιφυλάσσουν μια έκπληξη, καθώς τον περιμένουν έξω από το θέατρο. Το τραγικό για τον Νονό είναι πως σκοτώνουν τη λατρεμένη του κόρη και όχι αυτόν.

Ο Αλ Πατσίνο παίζει τη σκηνή μοναδικά, αφού με το που συνειδητοποιεί το χαμό της κόρης του δεν μπορεί ούτε καν να βγάλει κραυγή.

Ο Σημαδεμένος

Κρυμμένος πίσω από ένα βουνό κοκαΐνης, ο Τόνι Μοντάνα ρουφάει εισπνέει πιο πολύ τη σκόνη παρά οξυγόνο. Και όταν οι αντίπαλοί του φτάνουν έξω από την πόρτα του, πετάει τη μνημειώδη ατάκα “Say hello to my little friend” (“πείτε ‘γεια’ στον μικρό μου φίλο”), που είναι μια διασταύρωση μπαζούκας και επαναληπτικής καραμπίνας και τα κάνει όλα… κόλαση.

Η γνωστή παράνοια στο μάτι, εμφανίζεται και πάλι, σε μια σκήνη ποτισμένη από την παράνοια του ήρωα, που προτιμά να μείνει εκεί και να αναμετρηθεί με έναν ολόκληρο στρατό, παρά να διαφύγει. Και όταν αυτός ο στρατός τον γαζώνει, εκείνος ακόμη φωνάζει “Είμαι ο Τόνι Μοντάνα, μην τα βάζετε με τον καλύτερό”. Αποθέωση!

Άρωμα Γυναίκας

Οξύθυμος, απόμακρος, ξεχασμένος από φίλους και οικογένεια, ο απόστρατος αξιωματικός του στρατού, Φρανκ Σλέιντ, που έχει τυφλωθεί, θα δει τη ζωή με… άλλη ματιά, όταν ένας νεαρός θα του κάνει συντροφιά για τη γιορτή των Ευχαριστιών. Ο τυφλός οδηγάει Ferrari, χορεύει ένα μυθικό τάνγκο, που γίνεται η σήμα κατατεθέν.

Αλλά για άλλη μια φορά, η σκηνή που κάνει αίσθηση, είναι η αγόρευσή του…

Ο δικηγόρος του διαβόλου

Ο Αλ Πατσίνο υποδύεται τον “διάβολο”, σε έναν ρόλο που πρέπει να τον απόλαυσε αρκετά, αφού οι καλές στιγμές του είναι πολλές. Ο Τζον Μίλτον, συνομιλεί με τον εξώγαμο γιο του και του αναφέρει γιατί ο… διάβολος είναι καλύτερος από τον Θεό. Απόλαυση…

And justice for all

Ο μανιασμένος Αλ Πατσίνο… Πόσες φορές τον έχετε δει έτσι; Πολλές, αλλά η καθεμιά είναι διαφορετική. Ο νεαρός δικηγόρος κάνει τα πάντα για να σώσει έναν πελάτη του που έχει υποστεί αστυνομική βία, αλλά δεν τα καταφέρνει. Ο τίτλος είναι -φυσικά- ειρωνικός.

Ο έμπορος της Βενετίας

Ο Αλ Πατσίνο είναι ο Σάιλοκ, ο πλούσιος Εβραίος τοκογλύφος, στο κλασικό έργο του Σέξπιρ. Ανάσες, τονισμοί, ακόμη και συμβολισμοί (“Αν μας καρφώσουν δεν αιμορραγούμε;”, λέει και κάνει τα χέρια του στη στάση του Χριστού στο σταυρό), απογειώνουν έναν από τους πιο μεγαλειώδεις μονολόγους στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου.

Σκυλίσια μέρα

Κατά πολλούς, πρόκειται για την καλύτερη ερμηνεία του Αλ Πατσίνο. Ο Σόνι είναι ένας γκέι που πάει να ληστέψει μια τράπεζα για να κάνει εγχείριση αλλαγής φίλου ο σύντροφός του, Λίο. Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται.

Ο Αλ Πατσίνο για άλλη μια φορά περνάει μέσα απο το βλέμμα του, αμέτρητα μηνύματα…

Keywords
Τυχαία Θέματα