Ο αχός της τρομοκρατίας απλώνεται πλέον και πάνω από τη Γερμανία – Τι συνέβη, τι προμηνύεται

Ο αχός της τρομοκρατίας απλώνεται πλέον και πάνω από τη Γερμανία, μετά και την απόφαση των γερμανικών αρχών, με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, να ακυρώσουν το φιλικό παιχνίδι Γερμανία-Ολλανδία που θα λάμβανε χώρα στο Ανόβερο.

Επρόκειτο άλλωστε για παιχνίδι με ιδιαίτερη σημειολογία, μετά και τις επιθέσεις στο Παρίσι, στο οποίο θα παρευρίσκετο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με άλλους κορυφαίους Γερμανούς αξιωματούχους.

Πλέον, η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής,

καθώς αυτό που συζητείτο πίσω από κλειστές πόρτες, ότι δηλαδή ήταν θέμα χρόνου η τρομοκρατική απειλή να αγγίξει και τη χώρα, έλαβε σάρκα και οστά.

Από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης

Τα γεγονότα στο Παρίσι φαίνεται πως ανοίγουν πλέον για τα καλά τον ασκό του Αιόλου, μιας και η απόφαση των γερμανικών αρχών να ακυρώσουν το προγραμματισμένο φιλικό της εθνικής ομάδας τους εξαιτίας ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού στο χώρο του γηπέδου που θα διεξαγόταν η αναμέτρηση, σημαίνει πως πλέον η γερμανική κυβέρνηση παύει να αντιμετωπίζει την τρομοκρατική απειλή σε φιλολογικό επίπεδο.

Στην πράξη, αν και οι γερμανικές αρχές επιμένουν πως δεν πρόκειται προς ώρας να αποκαλύψουν ούτε την πηγή της πληροφόρησης ούτε λεπτομέρειες για τον ίδιο τον εκρηκτικό μηχανισμό, καθώς αυτό θα συνιστούσε στην αναστάτωση των πολιτών, κατά δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ από το Ανόβερο αργά το βράδυ, η τρομοκρατική απειλή βρίσκεται στο κατώφλι του γερμανικού κράτους, κάτι που ήταν ήδη λίγο έως πολύ γνωστό στο Βερολίνο.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, δουλεύοντας και σε συνεργασία με άλλες μυστικές υπηρεσίες όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαν εντοπίσει τον κίνδυνο, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν είχε εκδηλωθεί κάποια επίθεση σε γερμανικό έδαφος. Αυτό συνάγεται ως συμπέρασμα και από τις πληροφορίες που έρχονταν από τις μυστικές υπηρεσίες και που ήθελαν ανώτερα στελέχη τους να είναι πεπεισμένα πως επίκειται μεταφορά του τρομοκρατικού κινδύνου και στη Γερμανία, με αποτέλεσμα το μόνο ανοιχτό ερώτημα να είναι το «πότε».

Πλην όμως και αυτό απαντήθηκε, καθώς πέντε μόλις μέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι ο τρομοκρατικός κίνδυνος εξήχθη και προς τη Γερμανία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε επίσημη παραδοχή των αρχών πως πρόκειται για Ισλαμιστές τρομοκράτες ούτε επίσημη ανάληψη ευθύνης από το ISIS, παρά μόνο παρασκηνιακές πληροφορίες. Πάντως, η συνδεσμολογία θυμίζει σαφώς την ισχυρή έκρηξη έξω από το Σταντ Ντε Φρανς στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, όταν και πάλι ένα διεθνές φιλικό, αυτό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας μπήκε στο στόχαστρο, ευτυχώς χωρίς η έκρηξη να αποκτήσει την πλήρη ισχύ της. Παράλληλα, εκκενώθηκε συναυλιακός χώρος στο Ανόβερο, ενώ αναστάτωση προκλήθηκε και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης λόγω ύποπτου, ασυνόδευτου πακέτου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τρίτης, μετά την απόφαση της ακύρωσης του αγώνα, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανία-Βεστφαλίας Μπόρις Πιστόριους και ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ράινχαρντ Ράουμπαλ περιέγραψαν την απόφαση της ακύρωσης του παιχνιδιού ως επιβεβλημένη για λόγους προστασίας του πληθυσμού και λόγω της σοβαρής επικινδυνότητας που συνιστούσε η απειλή και διαπίστωσαν οι γερμανικές αρχές.

Την εντολή για την ακύρωση του παιχνιδιού έδωσε ο κύριος Ντε Μεζιέρ, ο οποίος βρισκόταν εν πτήσει προς το Ανόβερο μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, αμέσως μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ανόβερο και αποβιβάστηκε ο κύριος Ντε Μεζιέρ, επέστρεψε εσπευσμένα στο Βερολίνο, απ’ όπου και παρακολουθούσε την εξέλιξη των πραγμάτων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πηγή της πληροφόρησης και την εκρηκτική ύλη που εντοπίστηκε δεν δόθηκαν μέχρι αργά το βράδυ, ώστε να μην ανησυχησει ο πληθυσμός, όπως σημείωσε ο κύριος Ντε Μεζιέρ. «Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι εναντίον του ποδοσφαίρου, στρέφονται εναντίον του τρόπου ζωής μας» συμφώνησαν οι κύριοι Ντε Μεζιέρ και Πιστόριους, πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου.

Το παιχνίδι ακυρώθηκε ένα τέταρτο περίπου αφού είχαν ανοίξει οι πόρτες και αφού οι γερμανικές αρχές ενημερώθηκαν από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, όπως επιβεβαίωσαν τρεις πηγές στην εφημερίδα Die Welt, πως υπήρχε σχέδιο κάποιος να πυροδοτήσει εκρηκτικά στο στάδιο του αγώνα. Οι λίγοι θεατές που είχαν ήδη μπει, ενημερώθηκαν από τα μεγάφωνα να πάνε στα σπίτια τους, ενώ η γερμανική αστυνομία απέτρεπε και τους φιλάθλους να εισέλθουν. Μάλιστα, οι αρχές ερεύνησαν και ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο σε θέση που δεν θα έπρεπε κανονικά, χωρίς να είναι γνωστό όμως τι απέφερε η σχετική έρευνα.

Όπως είναι σαφές, η επέκταση της τρομοκρατικής απειλής και στη Γερμανία, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις μελλοντικές εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπου εκτιμάται πως η συμπεριφορά της Δύσης θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο, όσο και στο μέτωπο της μεταναστευτικής πολιτικής, με την Άνγκελα Μέρκελ να αναμένεται να δεχθεί νέο γύρο πιέσεων για αυστηροποίηση της ακολουθούμενης πολιτικής και για ορισμό ανώτατου ορίου για τους πρόσφυγες που επιτρέπεται να μπαίνουν στη χώρα, αν και η ίδια έχει σπεύσει από νωρίς να αποσυνδέσει την τρομοκρατία από τις προσφυγικές ροές.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στο Αννόβερο μετά από απειλή για διπλό τρομοκρατικό χτύπημα [Εικόνες, βίντεο]

The post Ο αχός της τρομοκρατίας απλώνεται πλέον και πάνω από τη Γερμανία – Τι συνέβη, τι προμηνύεται appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα