Ντέρμπι το δημοψήφισμα – Σενάρια και εκτιμήσεις για το μέλλον των διαπραγματεύσεων

13:14 4/7/2015 - Πηγή: KoolNews

Φτάνουμε στην τελική ευθεία πριν από το δημοψήφισμα και όλα μοιάζουν να είναι εξαιρετικά ρευστά. Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γεννήσει η κάλπη την Κυριακή το απόγευμα, ένα όμως είναι βέβαιο: η Ελλάδα όπως τη γνωρίζαμε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρίσκεται πια εκεί.

Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα τι πρόκειται να συμβεί την Κυριακή το βράδυ. Καμία δημοσκόπηση

δεν μπορεί να αποτυπώσει ένα σαφές προβάδισμα, κανένας δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι μια εικόνα διχασμού, με τον όποιον νικητή να μην μπορεί να ισχυριστεί πως σάρωσε κατά τα φαινόμενα. Φυσικά, αυτή η εξέλιξη, αν εν τέλει επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, αναμένεται να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη μέρα.

Οριακές μετρήσεις Η τελευταία χρονικά μέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι αυτή της εταιρείας Metron Analysis για την ιστοσελίδα parapolitika.gr. Αυτή αποτυπώνει ένα ισχνό προβάδισμα του ΟΧΙ με 47% έναντι 46% του ΝΑΙ, με την τάση όμως να γυρνά και να ευνοεί το ΝΑΙ.

Έτσι, από τη διαχρονική καμπύλη της εταιρείας φαίνεται πως το Σαββατοκύριακο το ΟΧΙ και το ΝΑΙ ξεκίνησαν από τα ακρώτατά τους (το ΟΧΙ από το υψηλό και το ΝΑΙ από το χαμηλό του) και σταδιακά η ψαλίδα έκλεινε. Το πιο ενδιαφέρον στην έρευνα της Metron Analysis είναι η τάση, μιας και έχει διενεργηθεί σε ορίζοντα εβδομάδας και έχει καταγράψει όλες τις μεταβολές του εκλογικού σώματος.

Έτσι, ενώ το ΝΑΙ ξεκίνησε να κλείνει ραγδαία τη διαφορά και διαφαινόταν να έχει μια καθαρή δυναμική προσπεράσματος, αυτό ανεκόπη και το ΟΧΙ πέρασε ξανά μπροστά, έστω και βραχεία κεφαλή. Αυτό όμως που σημειώνει στο KoolNews.gr πολύπειρος πολιτικός αναλυτής είναι πως αυτή την ώρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα, μιας και μέσα σε μια ημέρα (όχι απλά από μέρα σε μέρα) μπορεί η τάση να αλλάξει υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Πρόκειται για πρωτόγνωρο δημοσκοπικό σκηνικό, μιας και για τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, το οποίο είναι εξ’ ορισμού σκληρά πολωμένο, δεν έχει ξαναϋπάρξει τόσο σύντομη προεκλογική περίοδος. Συνεπώς, αυτή την ώρα κανείς δεν δύναται να προβλέψει το αποτέλεσμα της Κυριακής, ένα όμως σχεδόν δεδομένο για τους δημοσκόπους: το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να είναι καθαρό, η διαφορά είτε για το ΝΑΙ είτε για το ΟΧΙ θα είναι μικρή, λόγω του πρωτοφανούς διχασμού της χώρας.

Μεικτά μηνύματα από την Ευρώπη Το μήνυμα που συνεχίζει να έρχεται από την Ευρώπη είναι πως η βασική επιλογή για την ομαλή συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι το ΝΑΙ, το οποίο επιθυμούν άλλωστε και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παράγοντες. Παρατηρείται όμως πως τις τελευταίες ώρες και ενόψει δημοψηφίσματος οι τόνοι έχουν χαμηλώσει αισθητά, προφανώς διότι σε πολλούς από αυτούς έχει επισημανθεί πως η υπερτόνιση του ΝΑΙ μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

Το ίδιο το Βερολίνο κινείται σε ηπιότερους τόνους, με ανώτερη κυβερνητική πηγή της γερμανικής κυβέρνησης να εκτιμά πως το αποτέλεσμα πρέπει να είναι καθαρό, γιατί θα πρέπει να υποδηλώνει μια σαφή κατεύθυνση της χώρας. Αν το αποτέλεσμα είναι οριακό, τότε το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο της Ελλάδας. Πάντως, υπάρχουν δύο εξαιρετικά ανησυχητικά δεδομένα: η ΕΚΤ έχει ορίσει έκτακτη συνεδρίαση για τη Δευτέρα, όπου θα αξιολογήσει εκ νέου τη στάση της για την Ελλάδα.

Ήδη η εφημερίδα Financial Times αναπαράγει το σενάριο ενός κουρέματος καταθέσεων σε κάποιο βαθμό, κάτι που συζητείται ευρέως σε τραπεζικούς κύκλους, αν και χθες υπήρξε επίσημη διάψευση από την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη. Εκτιμάται πως ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντιδράσεις από πολλά μέλη του ΔΣ, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα και ο EFSF έχει επιφυλαχθεί επί των δικαιωμάτων του για τα ομόλογα που διαθέτει (140 δις), είναι όμως έτοιμος να συνεδριάσει εκ νέου όποτε χρειαστεί και μπορεί να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα άμεσα. Βέβαια, αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως το δημοψήφισμα δεν είναι για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πάντως πως ίσως χρειαστεί οι υπόλοιποι εταίροι να συνηθίσουν να ζουν δίπλα σε ένα χρεοκοπημένο μέλος της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με τα σενάρια του ΝΑΙ και του ΟΧΙ βέβαια ο πρόεδρος του Συμβουλίου εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ένα ΝΑΙ θα ανοίξει νέα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ενώ ένα ΟΧΙ θα στενέψει τα ήδη διαθέσιμα. Η Ελλάδα, όπως την ξέρουμε, τελειώνει Αυτό στο οποίο πάντως συμφωνούν όλοι είναι πως την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος η κατάσταση στη χώρα αναμένεται να είναι ριζικά διαφορετική.

Ο ήλιος θα ανατείλει μεν κανονικά, όπως συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός, όμως η εικόνα διχασμού που θα έχει κατά πάσα πιθανότητα αποτυπωθεί την προηγούμενη νύχτα δεν πρόκειται να φύγει. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι καθαρό υπέρ της μίας ή της άλλης επιλογής, τότε οι πολιτικοί συσχετισμοί θα είναι πολύ ενδιαφέροντες. Το βασικό ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Πώς θα ερμηνεύσουν οι εταίροι ένα οριακό αποτέλεσμα είτε υπέρ του ΝΑΙ είτε υπέρ του ΟΧΙ; Συγκλίνουσες πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν πως η εικόνα διχασμού δεν ήταν αρχικά αναμενόμενη και σε καμία περίπτωση επιθυμητή.

Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ενδιαφέρον τι θα συμβεί με το κυβερνητικό σχήμα. Σε περίπτωση ΟΧΙ δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα κάποια αλλαγή, εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας πάρει πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης. Εάν όμως το ΝΑΙ επικρατήσει, έστω και οριακά, τότε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόσο μαχητικά στήριξε το ΟΧΙ, θα έχει πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης.

Οι εκλογές εντός του 2015 θεωρούνται αναπόφευκτες τόσο στο ένα όσο και στο άλλο σενάριο. Οι πιέσεις από το εξωτερικό θα είναι αφόρητες, ενώ ακραία και πρωτοφανή μέτρα, όπως το κούρεμα καταθέσεων, δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τα σενάρια της επόμενης μέρας. Τα capital controls ήρθαν για να μείνουν και είναι αβέβαιο πότε οι τράπεζες θα ξανανοίξουν.

Είναι προφανές πως αυτό θα γίνει, όταν υπάρξει συμφωνία, όμως αυτό πότε θα γίνει; Αυτά είναι ερωτήματα που τίθενται, όμως ακόμα δεν μπορούν να απαντηθούν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πλέον λέγεται είναι πως η έκβαση αυτού του δημοψηφίσματος θα είναι το τέλος της Μεταπολίτευσης, ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τον ιστορικό του μέλλοντος. Η έκβασή του και αυτά που το τελικό αποτέλεσμα θα φέρει μαζί του βρίσκονται ακόμα υπό αίρεση.

The post Ντέρμπι το δημοψήφισμα – Σενάρια και εκτιμήσεις για το μέλλον των διαπραγματεύσεων appeared first on KoolNews.

Keywords
δημοψηφισμα 2015, δημοψηφισμα, financial times, λουκα κατσελη, αλέξης τσίπρας, κουρεμα καταθεσεων, capital controls, ελλαδα, δημοσκοπηση, parapolitika, ΕΚΤ, times, τραπεζες, efsf, δις, συμμετοχή, νέα, τσιπρας, εκλογες, κουρεμα, capital, τίθενται, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ξανα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, μια ημερα, νικητη, βερολινο, ομολογα, περιοδος, ωρα, capital, times, αιρεση, απλα, βραδυ, βρισκεται, γινει, δεδομενο, δευτερα, δοθηκε, ειπε, εκβαση, εξελιξη, ερευνα, ερχεται, ευρωπη, εφημεριδα, ιδιο, ηλιος, εικονα, ιστορικο, μηνυματα, νυχτα, πηγη, σεναριο, συμμετοχή, ταση, τίθενται, φυσικα, χρονικα, ψαλιδα, ωρες, ασφαλεια, efsf, ευθεια, εθνικο, financial times, χωρα, η εφημεριδα, κυριακη, μπροστα, parapolitika, πληροφοριες, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Ντέρμπι, – Σενάρια,nterbi, – senaria