Νέος κύκλος ερευνών για το ΤΤ – Ξεκινούν από τους στενούς συνεργάτες του Φιλιππίδη

Νέος κύκλος ερευνών αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έπειτα από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικές Αρχές θα ξεκινήσουν ελέγχους και από τις απολογίες στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,

της περιόδου θητείας του Άγγελου Φιλιππίδη.

Συγκεκριμένα, στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων αναμένεται να κληθούν οι Αντώνης Καμινάρης, Γιώργος Στάμνου, Γιώργος Μπρίνταλος, Σπύρος Πολίτης, Διονύσης Γκολφινόπουλος, και Λυμπέρης Κατσουλιέρης. Ο νέος κύκλος απολογιών αναμένεται να ανοίξει μετά τον πρώτο γύρο καταθέσεων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά και του στελέχους του ΤΤ Φωτεινής Κρέστα που αφέθηκαν αμφότεροι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι νομικές διεργασίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγλεου Φιλιππίδη από την Τουρκία, αλλά και η αστυνομική έρευνα στο εξωτερικό για την εύρεση του ζεύγους Γριβέα – Σφέτσα που καταζητείται.

Ο Προβόπουλος επιτήθεται

Επιβαρυντικά για τις κινήσεις των διοικήσεων του ΤΤ, σύμφωνα με το Real.gr, είναι τα όσα κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος επέρριψε μερίδιο ευθύνης στις διοικήσεις του ΤΤ. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος τραπεζικός υποστήριξε ότι υπάρχουν ευθύνες στις διοικήσεις του ΤΤ από το 2006 που έγινε τράπεζα μέχρι το 2011 για τα «κόκκινα δάνεια», καθώς -όπως σημείωσε- το 2006 δόθηκε στο ΤΤ άδεια πιστωτικού ιδρύματος ενόψει της εισαγωγής του στο χρηματιστήριο «στη βάση συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο προέβλεπε δραστηριοποίηση μόνο στον τομέα της πίστης ιδιωτών».

Όπως είπε, όταν ανέλαβε τη διοίκησή της Τράπεζας της Ελλάδος το 2008 «υποχρεώσαμε το ΤΤ να σταθμίζει τις επενδύσεις του σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, στις οποίες είχε εν τω μεταξύ προβεί, με υψηλότερο δείκτη κινδύνου. Ζητήσαμε επίσης και την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου», ενώ αποκάλυψε ότι στις αρχές του 2009 «διαπιστώσαμε τη δραστηριοποίηση του ΤΤ στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου» και ότι τον Απρίλιο του 2009 «απαγορεύσαμε στο ΤΤ να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν υιοθετηθούν κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων».

5 εκατ. ευρώ σε 20 ημέρες πρέπει να καταθέσει ο Δ.Κοντομηνάς

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση των 5 εκατ. ευρώ του απαράβατου όρου των περιοριστικών μέτρων με τα οποία δεν κρίνεται προσωρινά κρατούμενος ο Δ.Κοντομηνάς θέτει το δικαστικό συμβούλιο με το σκεπτικό του από την προχθεσινή συνεδρίασή του. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας καλείται εντός 20 ημερών να βρει το ποσό «μαμούθ» των 5 εκατομμυρίων ευρώ, που του επιβλήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο, ώστε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Δύο από τα τρία μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έκριναν πως τα αδικήματα που βαρύνουν τον επιχειρηματία έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προφυλάκιση και κατέληξαν ότι:

Ο εγκλεισμός του στη φυλακή θα έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της υγείας του με απρόβλεπτη κατάληξηΔεν προέκυψε ότι έχει προβεί σε ενέργειες τέτοιες που είτε να επιβάλλουν τον φυσικό του περιορισμό στις φυλακές προκειμένου να εξασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η παρουσία του κατά την διάρκεια της ανάκρισης, είτε να δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών αρχών.
Keywords
Τυχαία Θέματα