Νέα πεδία συνεργασίας αναζητούν ΝΑΤΟ και Ρωσία

Mία νέα διευρυμένη συνεργασία με την Ρωσία και παρά τις εντάσεις που έχουν προκύψει εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία επεδίωξαν οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ , οι οποίο είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ομολόγό τους Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι υπουργοί

του ΝΑΤΟ και ο ρώσος ομόλογός τους Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν σήμερα σε νέες πρωτοβουλίες «που θα ενισχύσουν τη συνεργασία μας και θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη μεταξύ μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα εξάλειψης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο γίνεται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), και κάλεσαν τη Δαμασκό να διασφαλίσει «την προστασία και την ασφάλεια» της αποστολής.

Η Ουκρανία δεν περιλαμβανόταν στη σημερινή ατζέντα, όμως αρκετοί υπουργοί αναφέρθηκαν στο ζήτημα, σύμφωνα με τον Ράσμουσεν.

Η πρώην σοβιετική χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων μετά την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να μην υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Λαβρόφ επέκρινε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ με την οποία καταδίκαζαν «την υπερβολική χρήση βίας» από την αστυνομία η οποία διέλυσε τις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο ρώσος υπουργός προειδοποίησε κατά της ξένης ανάμειξης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα «δημιουργήσει μια παραμορφωμένη εικόνα» και θα στείλει λάθος μηνύματα για ένα «εσωτερικό ζήτημα».

Ο Λαβρόφ, η χώρα του οποίου αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών της Γεωργίας, Αμπχαζία και Νότια Οσετία, μίλησε για «μια νέα πραγματικότητα στην Υπερκαυκασία η οποία πρέπει να αναγνωριστεί».

Όμως και ο Ράσμουσεν, είχε συνομιλίες με την Γεωργία σήμερα, καθώς η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την επανάληψη πρόσφατων δραστηριοτήτων ανέγερσης φραχτών και άλλων εμποδίων» και ζήτησε την απομάκρυνσή τους, «καθώς επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων και εμποδίζουν την επίλυση της διένεξης».

Επίσης συζητήθηκαν τα σχέδια του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, το οποίο οι ΗΠΑ επιθυμούν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη για να προστατεύσει τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ και θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν. Όμως η Ρωσία φοβάται ότι αυτό ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για να καταρρίπτονται πύραυλοί της.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η προσωρινή συμφωνία μεταξύ των έξι δυτικών δυνάμεων και του Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος θα καταστήσει μη απαραίτητο το σχεδιαζόμενο αυτό πρόγραμμα.

«Αν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τερματιστεί ολοκληρωτικά και τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τότε δεν θα υπάρχουν λόγοι για τη δημιουργία ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην Ευρώπη», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Ο υπηρεσιακός γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επεσήμανε ότι «προφανώς υπάρχει σύνδεση» μεταξύ των δύο θεμάτων.«Η πρόοδος που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μας δίνει ελπίδες και για άλλα θέματα, όπως το δύσκολο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Όσο περισσότερη πρόοδο σημειώνουμε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες στο αντιπυραυλικό, αμυντικό πρόγραμμα» και οι πιθανότητες να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Ρωσίας όσον αφορά το θέμα, πρόσθεσε ο Βεστερβέλε.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με τους υπηρεσιακούς υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Ζαράρ Άχμαντ Οσμάνι και Μοχαμάντ Νταουντζάι, για να τους διαμηνύσουν ότι η χώρα θα πρέπει να υπογράψει το συντομότερο δυνατό μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία, που θα προσφέρει τη νομική βάση για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μετά το 2014, θα ανοίξει το δρόμο για τη σύναψη μιας παρόμοιας συμφωνίας με το ΝΑΤΟ.

Όμως ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να την υπογράψει αν δεν πληρούνται κάποιοι όροι, όπως η απελευθέρωση των αφγανών κρατούμενων στο Γκουαντάναμο και η απαγόρευση επιδρομών στα σπίτια των Αφγανών. «Όλοι οι υπουργοί στη σημερινή συνάντηση έστειλαν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην αφγανική κυβέρνηση ότι είναι επείγον να υπογράψει» τη συμφωνία, δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα