«Ναρκοπέδιο» οι ΜΚΟ: Νέα απάτη με «εθελοντές» δασοπυρόσβεσης – Τσέπωσαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ

Όπως γίνεται κάθε φορά έτσι και τώρα με τις ΜΚΟ. Η αποκάλυψη από την 20μηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στην ΜΚΟ για τις αποναρκοθετήσεις έβαλε «νάρκη» και σε άλλες αμαρτωλές ΜΚΟ που θησαύριζαν με αδιαφανείς διαδικασίες και μεθόδους.

Στο ντόμινο των αποκαλύψεων προστίθεται μία ακόμη οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ξεσκέπασε αυτή τη φορά η ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται

για μια εθελοντική οργάνωση υποτίθεται δασοπυρόσβεσης η οποία απομυζούσε δήμους αλλά και ιδιωτικές επιχορηγήσεις με την μορφή είτε συνδρομών, είτε χορηγιών.

Με το κόλπο αυτό κατάφεραν από το 2000 έως την εξιχνίαση της δράσης τους να τσεπώσουν περίπου 2 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ!

Για να πείθουν δήμους και ιδιώτες για τις χορηγίες παρουσίαζαν ψευδή εικόνα σχετικά με:

- το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών

- τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους.

Τα οχήματα αυτά μάλιστα είχαν αποκτηθεί από το σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν είχαν ούτε πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά από την πολύμηνη έρευνα της ασφάλειας Θεσσαλονίκης ξεσκεπάστηκε η όζουσα υπόθεση και σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου για σωρεία διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρόεδρος της οργάνωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα