«Μητρώο Online Media» και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

O υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ψήφιση του ν/σ της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή, από τον υπουργό προστασίας πολίτη Ν. Τόσκα την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας σε όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς, για να ελεγχθούν σε βάθος δεκαετίας όλες οι διαφημιστικές δαπάνες. Με αντίστοιχη εντολή του Γιάννη Δραγασάκη έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιο τα κονδύλια που οι ελληνικές τράπεζες

έχουν διοχετεύσει τα τελευταία χρόνια σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, ενώ ως γνωστόν υπό εισαγγελική διερεύνηση βρίσκονται εδώ και καιρό και οι διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Το πουλόβερ θα ξηλωθεί μέχρι τον τελευταίο πόντο» είναι η φράση που τις τελευταίες ημέρες συνηθίζει να λέει στους δημοσιογράφους που του τηλεφωνούν ο Νίκος Παππάς, εμφανιζόμενος αποφασισμένος να πάρει επάνω του την κάθαρση του διαδικτύου από τα εκατοντάδες τρωκτικά του χώρου που ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης κατάφεραν να δημιουργήσουν περιουσίες με δημόσιο χρήμα. Με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να βάλει σε εφαρμογή όλα όσα το «Μητρώο Online Media» προβλέπει, δεν είναι λίγοι αυτοί που το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αισθάνονται αρκετά άβολα και είναι σίγουρο πως η κοινή γνώμη θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρακολουθήσει μια ακόμη σύγκρουση στο πεδίο της ενημέρωσης, με πολλά μάλιστα θύματα.

Και ενώ τα πρώτα μέλη της γνωστής πλέον συμμορίας των εκβιαστών του Τύπου βρίσκονται στα χέρια δικαιοσύνης και αστυνομίας, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως στην θέση των τριών θα βρεθούν σύντομα πολλοί ακόμη «δημοσιογράφοι» και «τυχάρπαστοι εκδότες του παρασκηνίου» όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούν. Όπως αναφέρει ο Νίκος Παππάς, οι συμμορίες αυτού του είδους είναι και πολυπρόσωπες και καλά δικτυωμένες και με την ανοχή κάποιων κατάφεραν μέχρι σήμερα να επιβιώνουν ανενόχλητες εις βάρος των φορολογουμένων αλλά και των υγειών επιχειρήσεων του διαδικτύου. Με δεδομένη την απόφαση του αρμόδιου υπουργού να μπει σε εφαρμογή το «Μητρώο Online Media», είναι σίγουρο πως εκατοντάδες ενημερωτικά «site – σφραγίδα» θα χάσουν κάθε λόγο ύπαρξης αφού ο νόμος είναι αυτός που θα τα βγάζει εκτός διεκδίκησης κρατικής διαφήμισης, την οποία για χρόνια ορισμένοι λυμαίνονταν ανενόχλητοι.

Μετά την «ομάδα Μαυρίκου» που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες και κινδυνεύει με σκληρές ποινές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κατώφλι του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες και μια σειρά δημοσιογράφων και ιδιοκτητών ιστοσελίδων τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται σε παρόμοια κυκλώματα που χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο κατάφερναν να ροκανίζουν διαφημιστικά έσοδα είτε σαν αντάλλαγμα των «υπηρεσιών» που προσέφεραν είτε για να μην «ασκούν κριτική» σε πολιτικά πρόσωπα.

Έναν βρώμικο κόσμο που τα τελευταία χρόνια κρύφτηκε πίσω από την επιχειρηματική ανωνυμία του ίντερνετ, απειλεί η κυβέρνηση να βγάλει σήμερα στην φόρα και παράλληλα επιχειρεί να βάλει τάξη και κανόνες σε μια αγορά που σε πολλές, όπως αποκαλύφθηκε περιπτώσεις, λειτουργούσε με τους νόμους της μαφίας. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια και με δεδομένη την μείωση της λεγόμενης διαφημιστικής πίτας, ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων για τον διαδικτυακό Τύπο ήταν και η διαφήμιση από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η παρουσία συμμοριών τύπου Μαυρίκου, ήταν αυτή που στέρησε ένα τεράστιο κομμάτι εσόδων από νόμιμες επιχειρήσεις που και εργαζόμενους απασχολούν και ανταποκρίνονται σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «το 50% της κρατικής διαφήμισης πήγε τα τελευταία χρόνια στις τσέπες μιας παρέας απατεώνων και εκβιαστών στερώντας αυτά τα χρήματα από κανονικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους».

The post «Μητρώο Online Media» και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα