Μιλώντας στη ΝΔ για ηθική και σποτάκια – Η επιρροή του… Σαβατέρ στη γαλάζια μάχη

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της ΝΔ και, ενώ στα στρατόπεδα των υποψηφίων είχε ληφθεί λίγο έως πολύ η απόφαση να κυριαρχήσουν χαμηλοί τόνοι ενόψει της Κυριακής, με στόχο να μην τραυματιστεί κι άλλο η ήδη πληγείσα ενότητα του κόμματος και μια διαδικτυακή πλατφόρμα ήρθε για να βάλει και πάλι φωτιά στη διαδικασία. Παράλληλα, αναπτύσσεται μια συζήτηση περί της νεοδημοκρατικής ηθικής, με αφορμή ενός σποτ του Απόστολου Τζιτζικώστα, το οποίο εμμέσως στοχοποιεί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ τέλος οι υποψήφιοι πρόεδροι

επιμένουν, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, σε προσκλητήριο προσέλευσης στις γαλάζιες κάλπες την Κυριακή. Με άλλα λόγια, η κατάσταση παραπέμπει στο βιβλίο του γνωστού Ισπανού στοχαστή Φερνάντο Σαβατέρ «Μιλώντας στο γιο μου για ηθική και ελευθερία», μόνο που θα πρέπει να παραφραστεί κάπως σε «μιλώντας στη ΝΔ για ηθική και σποτάκια».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η ιστοσελίδα ndpresident.gr είναι θεωρητικά ένα ακόμα από εκείνα τα πολυάριθμα τεστ, με τα οποία ο αναποφάσιστος καθοδηγείται ως προς την ψήφο του. Στην εν λόγω πλατφόρμα, οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε 15 ερωτήσεις, οι οποίες θεωρητικά θα τους καθοδήσουν στον σωστό υποψήφιο. Θεωρητικά μόνο. Σε κάθε ερώτηση υπάρχουν δύο εναλλακτικές απαντήσεις, η μία καθαρά θετικά και η άλλη καθαρά αρνητικά πολωμένη.

Επί παραδείγματι, υπάρχει η ερώτηση «Δουλευταράς ή Φαφλατάς;», ενώ εντύπωση κάνει και η ερώτηση «Τσιρίδα ή Ηρεμία;». Όπως και να έχει, αν απαντήσει κανείς με την θετικά πολωμένη επιλογή και στις 15 ερωτήσεις, θα βγει με συντριπτικό ποσοστό ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αν όμως απαντήσει κανείς με τις αρνητικές επιλογές στις ερωτήσεις, τότε βγαίνουν με πολύ μεγάλα ποσοστά οι άλλοι τρεις υποψήφιοι,, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Η εν λόγω πλατφόρμα είναι άγνωστο κατά πόσο έχει οργανική σχέση με την καμπάνια του Απόστολου Τζιτζικώστα ή αν προέρχεται από υποστηρικτές του. Από τα άλλα στρατόπεδα δείχνουν απευθείας στον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ, ενώ συνεργάτες του το απορρίπτουν. Μέχρι τότε όμως, η δημοσιοποίηση της προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις. Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει λόγο για «αίσχος», συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούν για «γελοία πράγματα», ενώ συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στους οποίους απευθύνθηκε το KoolNews.gr, έκαναν λόγο για «πρακτικές που είναι ανάξιες σχολιασμού».

Συζήτηση περί ηθικής και σποτ

Προηγουμένως, πάντως, τη συζήτηση είχαν μονοπωλήσει τα σποτ του Απόστολου Τζιτζικώστα, στα οποιά εικονίζεται ένας ηλικιωμένος που δίνει με εμμονικό ρυθμό συμβουλές να έχει φορτωθεί στην πλάτη ενός πολίτη, στον οποίο στη συνέχεια δίνει το χέρι του ο κύριος Τζιτζικώστας και τρέχουν μαζί με τζόγκινγκ προς το νέο. Η εν λόγω διαφήμιση εξελήφθη ως ευθεία προσβολή στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν το άφησε να πέσει κάτω. Από την Κομοτηνή λοιπόν, με μια επίκληση στη νεοδημοκρατική ηθική, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «δεν θα απαντώ στις προκλήσεις που δέχομαι από ορισμένους συναδέλφους που καμιά φορά ξεφεύγουν με απρεπείς όρους ή με προκλήσεις που δεν είναι σωστές με τη νεοδημοκρατική ηθική.

Λέω «παιδιά είναι, μπορούν να πουν και κάτι παραπάνω». Εγώ από το 1974 διαχρονικά δεν έθεσα ποτέ ζητήματα τέτοια στο κόμμα. Είχα πάντα πολιτικές απόψεις, μπορεί να είχα πολιτικές διαφωνίες, αλλά τις εξέφραζα πολιτικά και με επιχειρήματα και σύμφωνα με τη νεοδημοκρατική ηθική που μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που περιγράφεται στο Καταστατικό μας». Τα εν λόγω σποτ σχολίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Ανατροπή, λέγοντας πως αυτός κάνει ευθεία κριτική στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και όχι με σποτάκια, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για προσβολή στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κάλεσε τον κύριο Τζιτζικώστα να αποσύρει το σποτ του και να αναγνωρίσει το λάθος του

Παραμένει ζητούμενο η συμμετοχή

Παράλληλα με όλα τα άλλα, οι μονομάχοι κάνουν έκκληση για συμμετοχή του κόσμου στη διαδικασία. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, πριν καν μιλήσει στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή του, με την οποία ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει τα εξής: «Απευθύνομαι σε όλα τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε όλους εκείνους που απογοητεύσαμε και απομακρύναμε. Ελάτε να ψηφίσετε στις 22 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα μας, μπορεί να ξαναγίνει μια χώρα ελευθερίας, δικαιοσύνης, ελπίδας και δημιουργίας πλούτου για όλους. Αρκεί να έχει μια παράταξη που θα μπορεί να εμπνεύσει, για να νικήσει τον μοιραίο και καταστροφικό κ. Τσίπρα. Μόνο μαζί μπορούμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τη σειρά του, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη με πολιτική σκέψη, εγγυώμενος παράλληλα την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να επιμένει στην επαφή με τους πολίτες, τους οποίους και παραινεί να πάνε και να ψηφίσουν την Κυριακή για την ουσιαστική ανανέωση της παράταξης. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην προσέλευση των πολιτών στις κάλπες και τη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας, προκειμένου να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την ουσιαστική στροφή προς το μεσαίο χώρο

The post Μιλώντας στη ΝΔ για ηθική και σποτάκια – Η επιρροή του… Σαβατέρ στη γαλάζια μάχη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιλώντας, … Σαβατέρ,milontas, … savater