Μια… πιπίλα δίπλα στα οστά του – Ταυτοποιήθηκε ο μικρότερος αγνοούμενος του «Αττίλα 2» [εικόνες]

Ήταν 14 Αυγούστου του 1974. Βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όταν μπήκαν τα τανκς και άρχισαν οι βομβαρδισμοί στο Τραχώνι. Μια οικογένεια χωρίστηκε στα δύο.

Δύο μέλη της κατάφεραν να σωθούν και για 41 ολόκληρα χρόνια περίμεναν κάποιο νέο που θα επιβεβαίωνε την αχνή ελπίδα τους. Το νέο ήρθε πριν από δυόμισι εβδομάδες, μόνο και μόνο όμως για να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους τους…

Το άλλο Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, θα γραφτεί ο επίλογος μιας από τις συγκλονιστικότερες

ιστορίες της βάρβαρης εισβολής στην Κύπρο: Της οικογένειας Θεμιστοκλέους και Κυριάκου, που έχασε έξι μέλη της, ανάμεσα στα οποία και ένα εξάμηνο βρέφος, που άδοξα και άδικα κόπηκε το νήμα της ζωής του, πριν καλά - καλά γνωρίσει τον κόσμο.

Τα οστά του νεαρότερου σε ηλικία αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής της Κύπρου, του Ανδρέα Κυριάκου, βρέθηκαν μαζί με άλλα πέντε μέλη της οικογένειάς του σε ομαδικό τάφο. Στο πλάι του είχε μια πιπίλα...

Η μαρτυρία του θείου του βρέφους

Βάσει των ευρημάτων από την εκταφή οστών που στο Τραχώνι Κυθραίας, το άτυχο βρέφος δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο ποδαράκι του, η οποία καταμαρτυρεί και την αποκτήνωση των Τούρκων εισβολέων.

Ο θείος του βρέφους, Παναγιώτης Κυριάκου είναι μαζί με τον αδερφό του, Βάσο Κυριάκου οι μόνοι που επέζησαν από την οικογένεια, όταν εκείνη την αποφράδα ημέρα, ακούγοντας τους βομβαρδισμούς και τα τανκς των Τούρκων, άρχισαν να τρέχουν μακριά από το σπίτι τους στο Τραχώνι.

Όπως εξήγησε ο κ. Κυριάκου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», καθώς έτρεχαν δίπλα από τα τανκς, ένα μέλος της οικογένειας τραυματίστηκε κι αυτή εν συνεχεία διασκορπίστηκε, «με αποτέλεσμα έξι μέλη της, ανάμεσά τους και το εξάμηνο βρέφος, να δολοφονηθούν βάναυσα από τους Αττίλες». Ο κ. Κυριάκου θυμάται ότι μόλις σκορπίστηκε η οικογένεια αυτός και ο πατέρας του ανέβηκαν σε μία άμαξα και γλύτωσαν. Από τότε δεν ξαναείδαν το βρέφος, τη μητέρα του βρέφους, Αγγελική, 25 ετών τότε, τις αδερφές της, Σούλα και Μάρω, 11 και 19 ετών αντίστοιχα, και τη μητέρα των κοριτσιών, Ελένη Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Παναγιώτη Κυριάκου, οι αγνοούμενοι εκτελέστηκαν, αφού βρέθηκε σφαίρα στο κεφάλι της μίας αδερφής, ενώ το βρέφος έφερε τραυματισμό στο πόδι.

Ήλπιζε ο πατέρας

Ο πατέρας του μικρού Ανδρέα ήταν στρατιώτης την περίοδο της τουρκικής εισβολής και πληροφορήθηκε τα διαδραματισθέντα αργότερα. Επιβίωσε των δραματικών γεγονότων και όταν έφτασε στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές έψαξε μάταια να βρει τη γυναίκα και το παιδί του. Από τότε ανέμενε καρτερικά ένα νέο των δικών του ανθρώπων, ελπίζοντας πως είναι ζωντανοί. Η ανακοίνωση ωστόσο της ανεύρεσης των οστών της συζύγου και του μικρού γιου του έβαλαν με τραγικό τρόπο τέλος στις όποιες ελπίδες.

Μετά από 41 χρόνια αναμονής, όμως, οι συγγενείς κλήθηκαν, πριν από περίπου δυόμισι εβδομάδες, στο χώρο ταυτοποίησης των αγνοουμένων για να τους ανακοινωθεί ότι ανευρέθηκαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να τους παραδώσουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά στα οστά τους.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που τους παραδόθηκαν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πιπίλα του εξάμηνου βρέφους, το κλειδί του σπιτιού τους στο Τραχώνι, τα ρούχα των γυναικών, ένα δακτυλίδι και μία βέρα.

Η κηδεία των έξι μελών της οικογένειας Θεμιστοκλέους-Κυριάκου θα τελεστεί το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, στις 10.00 π.μ., από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο.

Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

1 από 4 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > "]

The post Μια… πιπίλα δίπλα στα οστά του – Ταυτοποιήθηκε ο μικρότερος αγνοούμενος του «Αττίλα 2» [εικόνες] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα