«Μέτρησα 5 ανθρώπους πεθαμένους στο βυθό» – Η συγκλονιστική μαρτυρία δύτη για το Φαρμακονήσι

Την συγκλονιστική μαρτυρία ενός δύτη που συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού των αγνοούμενων λαθρομεταναστών στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι δημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα» από την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο Δημήτρης, είναι επίλεκτος βατραχάνθρωπος του Λιμενικού και ήταν ένας από τους δύτες που την 7η Φεβρουαρίου βούτηξε στη θάλασσα και βρήκε το σκάφος των μεταναστών.

Μάλιστα, ήταν ο πρώτος που άνοιξε την καμπίνα και αντίκρισε τα πτώματα.

Ο ίδιος μαζί με έναν ακόμα δύτη κατέβηκαν αρχικά στα 73 μέτρα. Διαβάστε τι λέει:

«Αρχικά

(κατεβήκαμε) ένα ζευγάρι για να δούμε αν είναι το ναυάγιο και στη συνέχεια άλλοι τρεις για να απεγκλωβίσουν τον κόσμο.

Από τα 55-60 μέτρα είχαμε εικόνα του στόχου. Κάναμε έναν κύκλο, τον βιντεοσκοπήσαμε, βεβαιωθήκαμε για το όνομά του, Conzuru….

Άθικτο, η δέστρα μπροστά μόνο είχε ξεκολλήσει. Σαπιοκάραβο. Αυτά χρησιμοποιούν όμως για να μεταφέρουν τον κόσμο. Και τον πνίγουν.

Για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στην καμπίνα, αναγκαστήκαμε να σπάσουμε τους μεντεσέδες και να βγάλουμε την πόρτα. Και είδαμε μέσα ανθρώπους πεθαμένους. Εγώ μέτρησα τουλάχιστον 5.

Αρχικά απεγκλωβίσαμε ένα κοριτσάκι και ένα σακίδιο. Μετά ήρθαν οι συνάδελφοι.

Ακόμα και για εμάς που έχουμε δει πολλά ήταν άσχημο θέαμα. Μικρά παιδιά, γυναίκες, κλεισμένοι στην καμπίνα, με άσχημο τρόπο. Έχουμε απεγκλωβίσει ξανά ανθρώπους σε ναυάγια, αλλά αυτή τη φορά… παιδιά γυναίκες… το έγκλημα ήταν πέρα από κάθε λογική. Γιατί αν δεν είναι έγκλημα αυτό που κάνουν οι λαθρέμποροι, τότε ποιο είναι;»

Keywords
Τυχαία Θέματα