Μετανάστες δεύτερης γενιάς: Ο νόμος για την ιθαγένεια μένει στα χαρτιά

Η Εντόνα Τσάνι είναι 23 ετών. Τελειόφοιτος του Πολιτικού της Νομικής. Η οικογένειά της ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία όταν η ίδια ήταν 4 ετών και η αδερφή της μόλις 3 μηνών. Τα δύο κορίτσια πήγαν σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου σε δημόσια σχολεία στο Περιστέρι. Μιλούν τα Ελληνικά σαν μητρική τους γλώσσα. Η Εντόνα αγαπούσε από μικρή

το διάβασμα, ήταν πάντα από τις καλύτερες μαθήτριες της τάξης της ενώ είχε έφεση και στις ξένες γλώσσες. Οι καθηγητές Αγγλικών και Γαλλικών την επαινούσαν πάντα επειδή «τα έπιανε γρήγορα» αλλά και για την προφορά της. Στην έκτη δημοτικού δεν έγινε σημαιοφόρος στο «παρα-τσάκ» όπως λέει. Τότε πληγώθηκε αλλά σήμερα γελάει και σκέφτεται πως δεν ήταν και κάτι τόσο σοβαρό.

Γράφει η Ελένη Λαζάρου

Σταματά όμως να χαμογελά όταν την ρωτάμε για το θέμα της ιθαγένειας και της παραμονής της στην χώρα. «Η οικογένειά μου ταλαιπωρήθηκε αρκετά όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε στην Ελλάδα» λέει, « ο πατέρας μου που είναι ελεύθερος επαγγελματίας έκανε ότι μπορούσε για να μας προστατεύει. Στην αρχή είμασταν με άδειες παραμονής… Μετά όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο ανανέωνα κάθε χρόνο ως φοιτήτρια… Πέρυσι το καλοκαίρι πήρα 5ετή άδεια παραμονής ως μετανάστρια δεύτερης γενιάς. Τώρα κατέθεσα και τα χαρτιά για την Ιθαγένεια και περιμένω….Δεν ξέρω τι θα γίνει… τόσα χρόνια οι δικοί μου ξόδεψαν μια περιουσία για τις ανανεώσεις της άδειας παραμονής. Το χειρότερο είναι ότι επειδή ο πατέρας μου έβγαζε κάτω από 7000 ευρώ το χρόνο δεν μπορούσε να καλύπτει και την μητέρα μου και έτσι έμεινε ανασφάλιστη. Και έχει προβλήματα υγείας τα οποία δεν φροντίζει γιατί δεν μας περισσεύουν για να νοσηλευθεί σε ιδιωτικά νοσοκομεία».

Η δραστήρια 23χρονη που έχει υπάρξει και γραμματέας του συλλόγου Αλβανών φοιτητών Studenti, έχει βοηθήσει σε έρευνες του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα το τράφικινγκ και το προσφυγικό και κάνει την πρακτική της στην Αλβανική πρεσβεία θέλει να συνεχίσει τις σπουδές τις και ψάχνει ήδη να κάνει μεταπτυχιακό πάνω σε διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές.

Στην κλασσική ερώτηση αν νιώθει περισσότερο Ελληνίδα η Αλβανίδα απαντά αφοπλιστικά: «Δεν μου αρέσει να βάζω ετικέτες στον εαυτό μου. Μεγάλωσα στην Ελλάδα, οι φίλοι μου είναι Έλληνες, η κολλητή μου Ελληνίδα, θέλω να ζήσω και να δουλέψω εδώ… Ωστόσο μιλάω καλά και την Αλβανική γλώσσα και πηγαίνω στην Αλβανία για διακοπές τα καλοκαίρια. Νιώθω πολίτης του κόσμου και ελπίζω ότι με τον νέο νόμο τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή ήρθαν μικρά στην Ελλάδα

Με τον Νόμο 4332/15 δίνεται ελληνική ιθαγένεια Ελλάδα στα παιδιά μεταναστών τη στιγμή της εγγραφής στην πρώτη δημοτικού ελληνικού σχολείου εφόσον έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς τους κατοικούν νόμιμα στη χώρα πέντε χρόνια πριν τη γέννηση, στα παιδιά που έχουν απολυτήριο ελληνικού λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ, στα παιδιά που έχουν πάει 9 χρόνια σε ελληνικό σχολείο –την υποχρεωτική δηλαδή εκπαίδευση που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα– ή έχουν πάει γυμνάσιο και λύκειο. Ωστόσο σύμφωνα με την οργάνωση Generation 2.0 που αγωνίζεται για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα ο Νόμος μένει στα χαρτιά. Κι αυτό εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Όπως λέει στο koolnews.gr ο ιδρυτής και συντονιστής της Οργάνωσης Nikos Deji Odubitan «Aπό την ψήφιση του Νόμου μέχρι σήμερα για να μπορέσει κάποιο παιδί να κάνει αίτηση για ιθαγένεια θα πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Το σύστημα όμως αυτό δεν υπάρχει στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς δεν υπάρχει και το αντίστοιχο προσωπικό. Μέχρι πρότινος το Υπουργείο συνεργαζόταν με μία ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει και το ηλεκτρονικό σύστημα. Η σύμβαση όμως έληξε, το σύστημα δεν ανανεώθηκε και το υπουργείο μετά από διαγωνισμό υπέγραψε με νέο ανάδοχο που θα φτιάξει το σύστημα από την αρχή. Η νέα σύμβαση όμως έχει ισχύ από την …1η Απριλίου του 2016!!! Μέχρι τότε άλλες υπηρεσίες δεν παραλαμμβάνουν αιτήσεις, άλλες τις παραλαμβάνουν και τις στιβάζουν στα γραφεία τους σε κάθε περίπτωση όμως δεν προχωράνε και δεν εξετάζονται.»

Πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα αλλά μέχρι στιγμής ο Νόμος μένει στα χαρτιά….

The post Μετανάστες δεύτερης γενιάς: Ο νόμος για την ιθαγένεια μένει στα χαρτιά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα