Μεγαλύτερη επιβάρυνση πλέον για τα νοικοκυριά με την κατάργηση του «Νόμου Κατσέλη»

Ο νόμος Κατσέλη ο οποίος τροποποιήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης πριν από περίπου έναν μήνα φέρνει αλλαγές που επιβαρύνουν με επιπλέον υποχρεώσεις τους επίδοξους προς ρύθμιση καταναλωτές και μάλιστα όχι μόνο όσους θα υποβάλουν από τώρα και στο εξής αιτήσεις για ρύθμιση των χρεών τους αλλά και τους περίπου 44.000 δανειολήπτες που περιμένουν για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Από τα τέλη του 2010 όποτε και τέθηκε σε ισχύ ο «Νόμος Κατσέλη» έως και τέλη Μαΐου

περισσότεροι από 44.000 έχουν προσφύγει προς ρύθμιση των χρεών τους με εξωδικαστικό συμβιβασμό και έχουν φτάσει ήδη στα ειρηνοδικεία μέσω δικηγόρων και καταναλωτικών οργανώσεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο «ΕΘΝΟΣ». Από τα τέλη του 2010 μέχρι και τον Ιούνιο 2013 δε, περίπου 65.000 νοικοκυριά έχουν προσφύγει στο «πρώτο στάδιο» που προβλέπει ο «νόμος Κατσέλη», δηλαδή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες.

Οι 13.262 έγιναν από την γεωγραφική περιοχή της Αθήνας ενώ 31.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για την υπόλοιπη Ελλάδα. Σημειώνεται ότι δικάσιμοι ορίζονται ακόμη και το 2020.

Με την αλλαγή όμως στον Νόμο Κατσέλη που προχώρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπεται για όλους όσους καταθέτουν αιτήσεις στα ειρηνοδικεία την καταβολή στις τράπεζες ποσού ίσου με το 10% της μηνιαίας δόσης των δανείων τους ή τουλάχιστον 40 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ωστόσο, την υποχρέωση αυτή δεν την έχουν μόνο όσοι καταθέτουν από δω και στο εξής αίτηση αλλά και εκείνοι που το έχουν πράξει πριν από τον νέο νόμο. Η απόφαση αυτή έχει ουσιαστικά αναδρομική ισχύ, ενώ κενό παραμένει το αν αφορά και τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές για μη πληρωμή δόσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα