Μεγάλο «ριφιφί» – Κίνδυνος για εταιρείες με Windows XP στη βάση δεδομένων

Τα Windows XP αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν σε λίγες μέρες για την Microsoft, η οποία δεν θα υποστηρίζει πλέον υπολογιστές με το εν λόγω λειτουργικό με αποτέλεσμα το ένα τρίτο των υπολογιστικών μηχανημάτων παγκοσμίως να βρεθεί χωρίς τείχος προστασίας απέναντι στους χάκερς.

Όπως αναφέρει ο Άνταμ Μέγιερς στην Huffington Post,

από τις 8 Απριλίου η Microsoft θα σταματήσει την υποστήριξη στα παλιά Windows XP, τα οποία μετά από 12 χρόνια δεν θα υπάρχουν στις νέες εκδόσεις υπολογιστών, λάπτοπ, netbook κτλ.

Κι αυτό το νέο η Microsoft το είχε ανακοινώσει από το 2009, όταν και είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα παρείχε patches ασφαλείας και τεχνική κάλυψη για όσα μηχανήματα έχουν XP, δηλαδή περίπου 500 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της εταιρείας υπάρχει και ένα ρολόι που μετράει αντίστροφα και ακολουθείται από το εξής προειδοποιητικό μήνυμα: «»Χωρίς ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows Xp, από τις 8 Απριλίου ο υπολογιστής σας θα είναι ευάλωτος σε ιούς, spyware και άλλα κακόβουλα λογισμικά που θα θελήσουν να υποκλέψουν δεδομένα από πρόσωπα ή ολόκληρες εταιρείες».

Υπεύθυνος της εταιρείας ζήτησε από τους έχοντες XP να τα καταργήσουν και να εγκαταστήσουν τα Windows 7 ή 8.1 με κόστος κοντά στα 90 ευρώ ή 120 δολάρια.

Σύμφωνα με την Washington Post, εκτός από τον ατομικό κίνδυνο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ολόκληρους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών που περιέχουν στρατιωτικές και διπλωματικές πληροφορίες.

Μεγάλο ζήτημα αναμένεται να τεθεί και με τις τράπεζες, κυρίως με τα ATM τα οποία διαθέτουν τέτοιο λειτουργικό και παρόλο που ορισμένες τράπεζες έχουν ζητήσει επέκταση της υποστήριξης από την Microsoft, αλλά οι χάκερς μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, όχι σε πολίτες που έχουν καταθέσεις, αλλά στις ίδιες τις τράπεζες.

Η Microsoft δικαιολογεί την κίνηση της να καταργήσει τα εύχρηστα Windows XP, που εμφανίστηκαν το 2001 και δεν μπόρεσαν να αντικατασταθούν από τα Vista λόγω των προβλημάτων σύνδεσης που παρουσιάζονταν, στοχεύοντας σε έναν μετα-υπολογιστικό κόσμο, με σαφή στροφή στον κόσμο των κινητών συσκευών και τον tablets, τα οποία λειτουργούν με Windows 8.

Keywords
Τυχαία Θέματα