Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση – Η Τρόικα δίνει 1 δισ. και μας ζητά 1,2 δισ. ευρώ

Σε ευθεία σύγκρουση φαίνεται πως οδηγούνται κυβέρνηση και Τρόικα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες φαίνεται πως ίσως «αναγκάσουν» την κυβέρνηση να οδηγηθεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως την έγκριση των εκπροσώπων των δανειστών.

Πλειστηριασμοί ακινήτων και ΦΠΑ στην εστίαση, είναι δύο από τα βασικότερα εμπόδια της διαπραγμάτευσης. Αυτήν την στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας,

θέλει να κατευνάσει τα πνεύματα και να βρει τρόπο να καλύψει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί το οποίο και ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις.

Αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση βλέπει το θέμα των ΕΑΣ να λύνεται γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση του ενός δισ. ευρώ την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου προς τη χώρα μας. Όπως δημοσιέυει το protothema.gr, η ελληνική πλευρά επέμεινε σθεναρά ότι πρέπει να διασωθούν τουλάχιστον τα 3 εργοστάσια της ΕΑΣ γιατί πρέπει να εκτελέσουν πολύ απαιτητικά συμβόλαια παραγωγής οβίδων «αέρος-αέρος» για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί από την καινούρια χρονιά, ενώ παράλληλα μπορεί η διαφορά να είχε μειωθεί στα 900 εκατ. ευρώ αλλά αυξήθηκε στα 1,2 δισ. επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα αμφισβητεί την εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρπου Ακινήτων(την υπολογίζει σε 70% έναντι 77% που θεωρεί πως θα έχουν οι φόροι ακινήτων του 2013). Δεν δέχεται τα 2,65 δισ. που υπολογίζει η κυβέρνηση αλλά προβλέπει εισπράξεις 2,35 δισ. δηλαδή 315 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Η Τρόικα θα επιστρέψει στα μέσα Ιανουαρίου, για περίπου 10 μέρες, αφού στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει Γιούρογκρουπ για την επόμενη δόση προς τη χώρα μας ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Το θέμα των πλειστηριασμών θα συζητηθεί ξανά όταν επιστρέψουν οι ελεγκτές τον Ιανουάριο, αν δεν βρεθεί λύση στη σημερινή σύσκεψη με τον Κωστή Χατζηδάκη. Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούσαν δύσκολο να υπάρξει σήμερα κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και για μονομερή απόφαση παράτασης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Το moratorium του νόμου Κατσέλη όπως δημοσιεύει το protothema.gr, έχει συμφωνηθεί να παραταθεί για ολόκληρο το 2014, αλλά οι τροϊκανοί ζητούν πιο αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται.

Μονομερώς πριν εκπνεύσει ο Δεκέμβριος ενδέχεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση και τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση. Αλλά για το θέμα αυτό η Τρόικα δεν δέχεται προς το παρόν τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για τις επιπτώσεις που είχε η μείωση στα κρατικά έσοδα, παρά τα στοιχεία που τους έχει παρουσιάσει η Αθήνα. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών πάντως ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης με την Τρόικα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα