Με κυρώσεις απειλεί ο Φαμπιούς τη Ρωσία – Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη

10:56 5/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, άφησε ανοικτό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Φαμπιούς είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι αυτού του τύπου τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα θεωρήσεων αδειών εισόδου στην ΕΕ, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και πάγωμα των συνομιλιών σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Ας ξεκινήσουμε τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα αύριο διεξάγεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και αύριο μπορεί να ψηφιστούν κυρώσεις, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση. Αναμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας ενημερώσει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική διαλόγου με μία ομάδα επαφής», είπε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στις προτάσεις για τον σχηματισμό μίας διεθνούς «ομάδας επαφής» που θα απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους εμπλεκόμενους στην ουκρανική κρίση.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Φαμπιούς πριν από τις συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και άλλες χώρες στο περιθώριο της Συνόδου για τον Λίβανο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ

Παράλληλα στο Παρίσι αναμένονται οι επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας Τζων Κέρι και Σεργκέϊ Λαβρόβ για να συμμετέχουν στη συνάντηση της Διεθνούς ομάδας για την υποστήριξη του Λίβανου, που θα ξεκινήσει στις 14,00 ώρα Ελλάδας στο προεδρικό μέγαρο.

Η συνάντηση αναμένεται να επισκιασθεί από την κρίση στην Ουκρανία, παραμονή μάλιστα της αυριανής συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες για την αναζήτηση μιας διεξόδου στη διένεξη με τη Ρωσσία. Το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν θα περιορισθούν στον Λίβανο το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την ευκαιρία χθεσινοβραδυνής του ομιλίας στο ετήσιο δείπνο που οργανώνει το Συμβούλιο των Εβραϊκών Ιδρυμάτων της Γαλλίας (Crif ).

«Θα είναι αύριο παρόντες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρι και ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόβ και δεν θα μιλήσουμε μόνο για τον Λίβανο» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Ρωσία ανέλαβε τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης (...) Ο ρόλος της Γαλλίας μαζί με την Ευρώπη, υπό τις συνθήκες αυτές, είναι να ασκήσει την απαραίτητη πίεση, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης των κυρώσεων, προκειμένου να ακολουθηθεί ο δρόμος του διαλόγου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση», υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Θα είναι η πρώτη φορά από μετά το Σαββατοκύριακο που τα ρωσικά στατεύματα πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας, που ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντιέται με τους δυτικούς ομολόγους του, τον Λοράν Φαμπιούς τον Βρετανό Γουϊλιαμ Χέϊγκ και τον Αμερικάνο Τζων Κέρι, ενώ το βράδυ της Δευτέρας είχε συναντήσει στην Ελβετία το Γερμανό ομόλογό του. Όλοι αυτοί οι υπουργοί έχουν καταγγείλει τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μετά την επέμβασή της στην Κριμαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα