Μαρτυρικές ώρες για τους Κεφαλονίτες – Κοιμούνται σε σκηνές συντροφιά με το φόβο και τις φήμες

21:30 4/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Η Κεφαλονιά συνεχίζει να «χορεύει» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, με τους κατοίκους να ανησυχούν και να πανικοβάλλονται, τις Αρχές να εξαγγέλλουν μέτρα για την προστασία τους και τους σεισμολόγους να διαφωνούν, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση.

Οι κάτοικοι του πολύπαθου Αργοστολίου ξανάζησαν την μανία του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 3 Φεβρουαρίου με την σεισμική δόνηση των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πολλά σπίτια που είχαν χαρακτηριστεί προσωρινά μη κατοικήσιμα, κατέρρευσαν ενώ οι

ζημιές επεκτάθηκαν διαλύοντας κάποια σημεία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το λιμάνι του Ληξουρίου όπου η προβλήτα άνοιξε στα δύο και τώρα ποια είναι αδύνατο να προσαράξουν πλοία. Μάλιστα στη περιοχή βούτηξαν και βατραχάνθρωποι των ειδικών δυνάμεων για να εκτιμήσουν την κατάσταση προκειμένου να δέσει πλοίο με βοήθεια για τους κατοίκους, αλλά τελικά δεν γίνεται, όπως επίσης και σε όλες τις υπόλοιπες ακτές του Ληξουρίου.

Όσον αφορά τα κτήρια, οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για 600 περίπου που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές σε ολόκληρη την περιοχή της Παλλικής.

O υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Οι κάτοικοι της Παλλικής ζουν ώρες αγωνίας. Όσοι είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν μετά και από τον δεύτερο σεισμό ή να έχουν εκ νέου ζημιές, μένουν για μέσα σε πλοία, λεωφορεία των ΚΤΕΛ, γήπεδα, αυτοκίνητα και πρόχειρα στημένα παραπήγματα. Μάλιστα, 20 άτομα που μένουν μέσα στο πλοίο νόσησαν από γαστρεντερίτιδα και το ΚΕΕΛΠΝΟ έστειλε ειδικούς για τον έλεγχο της κατάστασης προκειμένου να μην υπάρξει επιδημία.

Ταυτόχρονα οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς με κρύο και βροχές ενώ η αγωνία των κατοίκων παρατείνεται από τις πολλές απόψεις των σεισμολόγων. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και ανέφερε ότι θα ήταν αστείο να πιστεύουμε ότι στην περιοχή δεν θα ξανακάνει μεγάλο σεισμό, καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει σεισμούς μέχρι επτά Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή δεν ανέφερε κάτι για νέο μεγάλο σεισμό αλλά αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι περιμένουμε μεγάλους μετασεισμούς τις επόμενες μέρες ενώ τόνισε ότι η σεισμική δόνηση της Δευτέρας ήταν ένας μετασεισμός της πρώτης. Οι απόψεις των σεισμολόγων διίστανται στο συγκεκριμένο θέμα καθώς υπάρχουν αυτοί που είναι με την πλευρά του κ. Τσελέντη και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ήταν ένας νέος σεισμός.

Και η αγωνία των κατοίκων συνεχίζεται με αποκορύφωμα τις σημερινές φήμες εκκένωσης του Ληξουρίου που έσπειραν τον πανικό στους κατοίκους. Οι ντόπιοι κατήγγειλαν ότι εμφανίστηκαν κάποιοι ως αστυνομικοί και τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν την πόλη επειδή θα γίνει νέος μεγάλος σεισμός. Μάλιστα χρησιμοποίησαν μέχρι και ντουντούκες για να διασπείρουν τις φήμες.

Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα ενώ θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές και να εντοπιστεί ο ιθύνων νους πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια.

Το νησί κηρύχθηκε από σήμερα σεισμόπληκτη περιοχή ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με αποτέλεσμα η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού να είναι μεγάλη.

Σήμερα το βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι της Σάμης το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει διάφορα μηχανήματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκφόρτωσης των μηχανημάτων που θα μεταφερθούν στο Ληξούρι.

Επίσης αύριο καταφθάνει στην Κεφαλονιά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, , για να δει και ο ίδιος από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κ. Τσίπρας, θα φτάσει αύριο στις 2 το μεσημέρι στην Κεφαλονιά όπου θα τον υποδεχτούν οι βουλευτές του κόμματός του, Σοφία Σακοράφα, Θεανώ Φωτίου και Αφροδίτη Θεοπευτάτου, καθώς και ο υποψήφιος, με τον ΣΥΡΙΖΑ, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές του Ληξουρίου αλλά και τα χωριά της περιοχής της Παλλικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί από το συντονιστικό όργανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα