Μάρτης, γδάρτης: Που χτυπάει η κακοκαιρία την Κυριακή, χιόνια στη Μακεδονία, προβλήματα στη Θράκη

12:20 8/3/2015 - Πηγή: KoolNews

Άστατος καιρός με βροχές κατά περιόδους σε πολλές περιοχές της χώρας, χιονόνερο κατά τόπους στα βόρεια και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο, θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού την Κυριακή.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως

στο Νότιο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα μέχρι το βράδυ θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση με σημαντικό περιορισμό των φαινομένων.

Άστατο καιρό με τοπικές βροχές κατά περιόδους και ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι, ενισχυόμενοι σταδιακά σε μέτριους έως ισχυρούς, 5 με 6 μποφόρ.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα έχει ως εξής

ΑΤΤΙΚΗ
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Άνεμοι βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ Θερμοκρασία από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά. Άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις οι οποίες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι μέχρι το μεσημέρι κατά τόπους πυκνές. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στο Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο. Άνεμοι ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και τα ημιορεινά της Θεσσαλίας. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα κυρίως των νοτιότερων περιοχών. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι βόρειοι 4 με 6 και στα Δυτικά τοπικά 7 μποφόρ Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και σταδιακή βελτίωση Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα βόρεια 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Μεγάλα προβλήματα στη Ροδόπη και την Ξάνθη

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία σε περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης, λόγω της κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε στους δύο νομούς, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες στα πεδινά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η χιονόπτωση στα ορεινά είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν αρκετοί Έλληνες οδηγοί που κινούνταν με τα οχήματά τους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, κοντά στους μεθοριακούς σταθμούς Νυμφαίας Ροδόπης και Αγίου Κωνσταντίνου Ξάνθης. αρκετά οχήματα εγκλωβίστηκαν λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Τελικώς, οι οδηγοί -με τη συνδρομή των ελληνοβουλγαρικών αρχών- μπόρεσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Την ίδια ώρα, κατά την Πολιτική Προστασία, επιχείρηση στήθηκε για την εκκένωση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Βαθυρρύακος στη Ροδόπη, όταν τα νερά έφτασαν απειλητικά στις εγκαταστάσεις της Μονής. Διασώστες που έφτασαν στο σημείο μετέφεραν τις μοναχές σε ασφαλές μέρος.

Η πρωτοφανής νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, σπίτια, εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη, με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων. Από την νεροποντή πλημμύρισαν εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Κομοτηνής και του Νοσοκομείου της πόλης.

Εξάλλου, χωρίς ρεύμα έμειναν για αρκετές ώρες ορεινές περιοχές στους δύο παραπάνω νομούς κι όπου χρειάστηκε τα συνεργεία της ΔΕΗ επενέβησαν και αποκατέστησαν τις βλάβες.

The post Μάρτης, γδάρτης: Που χτυπάει η κακοκαιρία την Κυριακή, χιόνια στη Μακεδονία, προβλήματα στη Θράκη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα