Λαξευμένος στο βράχο ο τάφος της Αμφίπολης

Με εντατικούς ρυθμούς δούλεψαν όλο το Σαββατοκύριακο τα συνεργεία στον τύμβο Καστά προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου, η οποία αποτελεί σημείο κλειδί ώστε να επιχειρηθεί η είσοδος στον τρίτο θάλαμο μέσω του θυρώματος που υπάρχει στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανασκαφική ομάδα θα καταφέρει σήμερα, ή αύριο, να προχωρήσει σε εργασίες στον επόμενο θάλαμο. Πλέον το ύψος των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά από τον διαφραγματικό τοίχο έχει κατέβει αρκετά, με στόχο να φτάσει στο μισό. Έπειτα θα σταματήσει η αποχωμάτωση, προκειμένου να συνεχιστεί

στον επόμενο θάλαμο, μοιράζοντας έτσι τα φορτία για την αποφυγή κατάρρευσης. Στη συνέχεια με την απελευθέρωση της διόδου οι μηχανικοί θα προχωρήσουν σε υποστήλωση του τρίτου θαλάμου.

Εν τω μεταξύ, έχει απελευθερωθεί από τα χώματα ολόκληρος ο πρώτος θάλαμος, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα ανάγλυφα των σφιγγών. Το μαρμαροθετημένο δάπεδο που αποκαλύφθηκε έχει καλυφθεί με ειδικό υλικό για να μη φθείρεται από τα πατήματα των μελών του συνεργείου και από το χώμα που μεταφέρεται. Θα μείνει καλυμμένο μέχρι το τέλος της ανασκαφής, αφού προς το παρόν δεν έχει κάποιο μυστικό να αποκαλύψει στους αρχαιολόγους –κάποιες φορές τα δάπεδα έχουν σκηνές από ψηφιδωτά, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζουν κάτι σχετικό με τη ζωή του νεκρού.

Η αποκάλυψη των βάθρων των Καρυάτιδων δεν προσέθεσε κάποιο νέο στοιχείο. Οι περίκαλλες Κόρες κρατούν ερμητικά το μυστικό και πέραν της εξαιρετικής ποιότητας μαρμάρου δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο στοιχείο που θα τους βοηθούσε περαιτέρω στη χρονολόγηση, όπως ανάγλυφη αναπαράσταση ή κυμάτιο.

Πλέον, το θύρωμα του τρίτου θαλάμου έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει. Το υλικό του είναι εξαιρετικό, μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι έχει κάποιο ανάγλυφο διακοσμητικό στοιχείο επάνω του. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους τοίχους του δευτέρου θαλάμου οι οποίοι δεν έχουν παραστάσεις.

Τις επόμενες ημέρες και μόλις εξασφαλισθεί η υποστήλωση του θαλάμου και η ασφαλής πρόσβαση στα συνεργεία, τα βλέμματα θα πέσουν στο τέταρτο θύρωμα και βεβαίως στο ζήτημα αν οδηγεί μέσω σκάλας ή ράμπας προς κατώτερο επίπεδο. Το στοιχείο αυτό -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα μαρτυρά πλέον την ισχυρή αιγυπτιακή επιρροή στην κατασκευή του μνημείου, μιας και η είσοδος στους αιγυπτιακούς τάφους γινόταν από μικρές εισόδους οι οποίες οδηγούσαν μετά από διαδοχή σφραγισμάτων με χρήση άμμου στον κεντρικό ταφικό θάλαμο.

Έτσι οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν αυτή η σήραγγα από τον βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου να λειτουργεί όπως η Πυραμίδα του Χέοπα και να οδηγεί στον φυσικό πλέον λόφο πάνω στον οποίο δημιουργήθηκε ο Τύμβος Καστά, όπου αναμένουν οικοδόμημα ανάλογο του βασιλικού τάφου του Φιλίππου.
Σύμφωνα με γνώστες των μακεδονικών τάφων, το ύψος του συγκεκριμένου θυρώματος θα πρέπει να φτάνει περίπου τα δύο μέτρα, να είναι δηλαδή το μισό από τα όσα βρέθηκαν μέχρι τώρα και περίπου το διπλάσιο από το άνοιγμα, όπως συμβαίνει με αυτού του είδους τα μνημεία. Αυτό συνέβαινε συχνά κατά την αρχαιότητα, τόσο σαν μέτρο άμυνας κατά των απρόσκλητων επισκεπτών όσο και για στατικούς λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση ο σπηλαιολόγος, που έχει κληθεί να βοηθήσει στην Αμφίπολη, θα μπορέσει να κάνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Ωστόσο, παραμένουν τα ερωτηματικά σε ότι αφορά τα κινητά ευρήματα, αφού σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις δεν έχει βρεθεί τίποτα. Οι ανασκαφείς εξακολουθούν να κοσκινίζουν με προσοχή τα χώματα ελπίζοντας σε κάποιο οργανικό υλικό, το οποίο αν και εφόσον βρεθεί θα αποσταλεί για χρονολόγηση στο εξωτερικό με τη μέθοδο του άνθρακα.

The post Λαξευμένος στο βράχο ο τάφος της Αμφίπολης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα