Κυβέρνηση μειοψηφίας στη Νορβηγία με κεντροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα

Το κόμμα των Συντηρητικών της πρωθυπουργού πλέον, Έρνα Σολμπεργκ κατάφερε να αποσπάσει τη συνεργασία δύο μικρότερων κομμάτων της κεντροδεξιάς με στόχο τη «στενή συνεργασία» αλλά όχι τη συγκυβέρνηση. Παρόλο που η Σολμπεργκ αποσκοπούσε σε συνεργασία του κόμματός της με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και το ξενοφοβικό κόμμα «Πρόοδος» τελικά κατέφερε να δημιουργήσει κυβέρνηση μειοψηφίας Συντηρητικών-Προόδου, με συμφωνία για στήριξη των άλλων δύο κεντροδεξιών κομμάτων στην Βουλή.

Είναι η

πρώτη φορά που το κόμμα της «Προόδου» συμμετέχει στη νορβηγική κυβέρνηση, ενώ το ξενοφοβικό κόμμα δεν έχει πληγεί ούτε μετά την είδηση ότι ο Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φυλακές υψίστης ασφαλείας για την πολύνεκρη επίθεση στην Ουτόγια το 2011, τασσόταν πολιτικά εντός του.

Η σκυτάλη της πρωθυπουργίας περνάει από τον Γενς Στόλτενμπεργκ των Εργατικών στην Έρνα Σόλμπεργκ των Συντηρητικών, παρόλο που οι Εργατικοί συνεχίζουν να παραμένουν πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να έχουν αυτοδυναμία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα σχήματα των κεντροδεξιών κυβερνήσεων δεν ήταν ιδιαίτερα σταθερά (όπως το 1986, 1990 και 2000), οπότε και επέστρεψαν στην κυβέρνηση οι Εργατικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα