Κριμαία: Ιστορία γεμάτη αίμα για το «μήλο της έριδας» μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων

Η Κριμαία είναι μια χερσόνησος στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και αυτόνομη ρωσόφωνη δημοκρατία της Ουκρανίας .

Στις αρχές της ιστορίας της καταλήφθηκε επανειλημμένα - από τους Έλληνες , τους Ρωμαίους , και τους Ούννους μεταξύ άλλων . Τον 13ο αιώνα, η Κριμαία καταλήφθηκε από τους Τατάρους - τουρκόφωνους μουσουλμάνους που ήταν μέρος της Χρυσής Ορδής , ένα τμήμα της μογγολικής αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε από έναν εγγονό του Τζένγκις Χαν .

Στη συνέχεια η Κριμαία έγινε υποτελής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 15ο αιώνα και

το 1783 κατακτήθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο του 1853-1856, η Ρωσία ήρθε αντιμέτωπη με την συμμαχία της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας , της Σαρδηνίας και της Τουρκίας , που πάλεψαν σκληρά για την χερσόνησο. Οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη της Σεβαστούπολης , το σπίτι του Τσάρου και μετά από μια μακρά πολιορκία και μέχρι το τέλος του πολέμου,η Κριμαία μετατράπηκε σε ερείπια .

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στον απόηχο της Ρωσικής Επανάστασης του 1917 , η Κριμαία ήταν η σκηνή των σκληρών μαχών μεταξύ των δυνάμεων του τσάρου, των Μπολσεβίκων και των αναρχικών δυνάμεων . Μετά τη νίκη των Μπολσεβίκων, η Κριμαία έγινε μέλος της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας ( RSFSR ) .

Το 1944 , ο Ιωσήφ Στάλιν απέλασε ολόκληρο τον πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας στην Κεντρική Ασία και σε άλλα μέρη της Σοβιετικής Ένωσης κατηγορώντας τους ότι συνεργάστηκαν με τους Ναζί .

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 , η Κριμαία έγινε μέρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας. Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να μοιράσουν την πρώην βάση του Σοβιετική Στόλου της Μαύρης Θάλασσας . Το λιμάνι της Σεβαστούπολης παραμένει η βάση για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας .

Οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν το 58% του πληθυσμού της Κριμαίας , ενώ οι Ουκρανοί το 24%. Οι Τάταροι της Κριμαίας , οι οποίοι άρχισαν να επιστρέφουν στη χερσόνησο από την εξορία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης , αποτελούν το 12% του πληθυσμού της .

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση το 56% των ερωτηθέντων είπαν ότι η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία.

Πρωτεύουσά της είναι η Συμφερόπολη, ο πληθυσμός της είναι περίπου 2 εκατομμύρια. Επίσημη γλώσσα είναι τα Ουκρανικά, αλλά πολλοί κάτοικοι μιλούν ρωσικά. Έχει έκταση 26.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα