Κουρουπητός Χανίων: Από άθλια χωματερή σε πράσινο τοπίο

Μία από τις πιο άθλιες χωματερές της Ελλάδας, εξαιτίας της οποίας η χώρα μας, βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, επειδή απέτυχε να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία, σήμερα αποτελεί ένα πράσινο, ανθισμένο τοπίο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1992, ύστερα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού η χώρα μας δεν είχε καταρτίσει και εφαρμόσει προγράμματα διαχείρισης

των τοξικών αποβλήτων της χωματερής, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά και έβλαπταν έντονα το περιβάλλον, στο Ακρωτήρι Χανίων της Κρήτης.

Τον Νοέμβριο του 1997, η Κομισιόν προέβη σε δεύτερη προσφυγή κατά της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας είχε αποτύχει να λάβει σχετικά μέτρα με την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

Μία ημέρα μετά την επιβολή του προστίμου, στις 5 Ιουλίου 1997, το ΣτΕ έβαλε φρένο, με απόφασή του, στη δημιουργία χωματερής στα Χανιά. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι εντός δύο μηνών θα έχει σφραγίσει τη χωματερή Κουρουπητού και θα έχει εγκαταστήσει προσωρινή μονάδα συμπίεσης απορριμμάτων.

Δύο ημέρες αργότερα, ξέσπασαν έντονα επεισόδια στη χωματερή Κουρουπητού. Οι κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν να εμποδίσουν την αστυνομία να απομακρύνει τα μηχανήματα που είχαν τοποθετήσει στην είσοδο της χωματερής, προκειμένου να αποτρέψουν την πρόσβαση των απορριμματοφόρων.

Ο νομάρχης Χανίων αναγκάστηκε εν τέλει να υπογράψει έργα αποκατάστασης, ώστε ο χώρος, ο οποίος αποτελούσε «ντροπή για τον νομό και τη χώρα», να ήταν επισκέψιμος, και να αποτελούσε περιοχή περιπάτου και αναψυχής, μέχρι και τη μικρή παραλία του Κουρουπητού.

Η αποκατάσταση κόστισε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Δέντρα και λουλούδια φυτεύτηκαν, οι διοξίνες που ελκύονταν από την καύση των απορριμμάτων αποτελούν παρελθόν και η φύση απολαμβάνει και πάλι δοξασμένες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα