Κουκουλόπουλος: Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ «αφορίζουν» το μνημόνιο μόλις έπαψαν να είναι υπουργοί

Πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στην κυβέρνηση απευθύνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Παράλληλα σε συνέντεξη του στην "Κυριακάτικη Μακεδονία" ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται ξεκάθαρα σε στελέχη του κόμματός του για τους οποίους λέει χαρακτηριστικά ότι "Άλλοι από αυτούς ανακάλυψαν τη γοητεία του αντιμνημονιακού

λόγου μόλις έπαψαν να είναι υπουργοί και άλλοι διακινούν θεωρίες περί του τέλους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το εγκαταλείπουν στα δύσκολα ξεχνώντας ότι στα χρόνια της ευημερίας απολάμβαναν εξουσία με το παραπάνω".

Διαβάστε την συνέντευξη του:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε όχι σε νέα οριζόντια μέτρα, αλλά κάποια “στοχευμένα” μέτρα που απαιτεί η τρόικα αγγίζουν σχεδόν την πλειοψηφία πληθυσμού όπως ο ΕΝΦΑ, οι πλειστηριασμοί, το όριο των απολύσεων, το θέμα των συντάξεων κ.α. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές για το ΠΑΣΟΚ σε σχέση την τρόικα ή πάνω απ' όλα η πολιτική σταθερότητα;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική σταθερότητα είναι αλληλένδετη με το «όχι νέα μέτρα» που έχει βασικό αποδέκτη την τρόικα και τις πολιτικές ηγεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι προσβολή στον Ελληνικό λαό να μην αναγνωρίζονται οι τρομακτικές θυσίες του.

Είναι παράδοξο να επιμένουν για μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση την ίδια στιγμή που ομολογούν τα λάθη τους ακριβώς σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Ξέρουν καλά ότι δεχτήκαμε τους όρους του προγράμματος γιατί κανείς άλλος δε μας δάνειζε, όπως επίσης γνωρίζουν ότι η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη.

Το πλεόνασμα είναι βασική προϋπόθεση για να βγούμε στις αγορές βάζοντας τέλος στα μνημόνια και πρέπει η Ευρώπη να μας στηρίξει σε αυτό το βήμα γιατί αυτή είναι η συμφωνία μας.

Η εμμονή για την παράταση των μνημονίων άρα και της επιτήρησης της τρόικας ενισχύει τα στερεότυπα της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού στην Ελλάδα που κρύβονται πίσω από την ευκολία του αντιμνημονιακού λόγου.

Δεν είναι θέμα της τρόικας ο ΕΝΦΑ, είναι θέμα δικό μας.

Να ακούμε από αραχνιασμένους δεξιούς ότι ο ΕΝΦΑ είναι δήμευση περιουσίας το καταλαβαίνω, αλλά να λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο είναι ακατανόητο.

Η άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα βρίσκεται στην κυριαρχία των έμμεσων έναντι των άμεσων φόρων και ο ΕΝΦΑ είναι ΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ.

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο υπάρχει ανάλογος φόρος και κατά κανόνα μάλιστα αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτό είναι το επόμενο βήμα που θα θεμελιώσει την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στις τοπικές υποθέσεις.

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια, παρά μόνο με την εθνική στρατηγική της ευρωπαϊκής μας ολοκλήρωσης που θεμελίωσαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης.

Αυτός ο δρόμος έμεινε ανοιχτός με τις θυσίες των πολιτών και έχει δικαίωμα να τον κλείσει μόνον όποιος πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι υπάρχει άλλος δρόμος που εγγυάται καλύτερα το εθνικό μας συμφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης μετά και την προγραμματική συμφωνία; Ακόμα και στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλούν για αρρυθμίες (Ανδρουλάκης) για έλλειμμα συντονισμού (Γρηγοράκος) και κακή κυβέρνηση (Μωραΐτης). Έχει δίκαιο ο κ. Κασσής που λέει “η κυβέρνηση ας πάει στην ευχή της Παναγιάς” ;

Π.ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν ήταν εκπαιδευμένο για τις τραχιές συνθήκες που μας επεφύλαξε η κρίση και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Από κει και από την έλλειψη κουλτούρας κυβερνήσεων συνεργασίας πηγάζουν τα προβλήματα. Οι βουλευτές των δύο κομμάτων πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα αυστηροί και καλόπιστοι και η προγραμματική συμφωνία βοηθάει καθοριστικά την προσπάθειά μας αυτή.

Όσοι με επιπολαιότητα ή και σκοπιμότητα μιλούν για γάμο ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ν.Δ. τι μας προτείνουν άραγε, ραντεβού στα τυφλά;

Οι διαφορές μας με τη ΝΔ είναι μεγάλες και υπαρκτές, ξεκινάνε από τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 και επεκτείνονται στο κρίσιμο ζήτημα της σχέσης δημοσίου/ιδιωτικού τομέα στην υγεία.

Συνεργαζόμαστε με μία έντιμη και καθαρή συμφωνία εθνικής και ιστορικής ευθύνης.

Εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., προτείναμε μία εθνική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση.

- Αποφυγή άτακτης χρεωκοπίας.

- Παραμονή στην ευρωζώνη.

- Πρωτογενές πλεόνασμα και έξοδος από τα μνημόνια.

- Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση και αν έπρεπε να χει κάποιος πρόβλημα είναι η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός που ισχυριζόταν πως είχαν άλλες συνταγές τις οποίες ποτέ δεν θα δοκιμάσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινήσατε 33 βουλευτές και τώρα είστε 27. Οι διαγραφέντες όπως η κ. Τζάκρη είναι “τζάμπα μάγκες” που είπε και ο κ. Κωνσταντινόπουλος ή πίσω από την “αλλαγή ταγέρ” εκτός από σκοπιμότητα, υπάρχει και διαφωνία;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να είμαι ιδιαίτερα σαφής γιατί άκουσα ότι ο όρος «υπουργικό ταγέρ» είναι σεξιστικός, λες και οι γυναίκες φοράνε κοστούμια όταν ορκίζονται υπουργοί.

Η διαφωνία είναι δικαίωμα στη δημοκρατία και η δίκη προθέσεων ξένη στα πιστεύω μας.

Στα στελέχη μας που έκαναν άλλες επιλογές ξεχωρίζει η κατηγορία αυτών που διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί.

Άλλοι από αυτούς ανακάλυψαν τη γοητεία του αντιμνημονιακού λόγου μόλις έπαψαν να είναι υπουργοί και άλλοι διακινούν θεωρίες περί του τέλους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το εγκαταλείπουν στα δύσκολα ξεχνώντας ότι στα χρόνια της ευημερίας απολάμβαναν εξουσία με το παραπάνω.

Περιορίζομαι να πω ότι διαφωνώ από θέση αρχής με αυτές τις επιλογές γιατί ανάμεσα στα άλλα υποτιμούν την κρίση των πολιτών. Άθελά τους ίσως, αλλά την υποτιμούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ παρότι μπορεί να ειπωθεί είναι το κόμμα που εισηγήθηκε την ακολουθούμενη στρατηγική, στην οποία προσχώρησε και η ΝΔ, δεν φαίνεται να κερδίζει πόντους. Το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις. Είναι επικοινωνιακό το πρόβλημα;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2010 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέλαβε μόνο του την ευθύνη για ένα πρόβλημα που δεν ήταν μόνο δικό του. Έτσι κατάφερε το ακατόρθωτο, να του χρεωθεί τόσο το πρόβλημα όσο και η λύση του.

Η ανάκαμψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι πατριωτικό καθήκον.

Δεν υπάρχει σοβαρή Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος μιας αντίφασης και μιας ουτοπίας.

Η αντίφαση είναι ότι γιγαντώθηκε καταγγέλλοντας καθολικά και συντριπτικά την κατάσταση πριν το μνημόνιο και την ίδια ώρα επαγγέλλεται την επιστροφή σε αυτή.

Η ουτοπία είναι ότι μιλάει για μια Ευρώπη μη υφιστάμενη και το χειρότερο είναι ότι οι πιο γνωστοί από τους ελάχιστους συμμάχους του, αυτοί της Γερμανίας, είναι οι πιο εχθρικοί στις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα!

Είναι η ώρα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι και πάλι η ώρα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα ενώσει όλους τους Έλληνες στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Η πολυδιάσπαση του χώρου και οι ατομικές πορείες είναι πολυτέλεια που δεν συγχωρείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός των εκλογών υπάρχει άλλο σενάριο; Υπάρχουν προτάσεις για αλλαγή ηγεσίας στην συγκυβέρνηση αλλά και προσπάθεια επιστροφής στη ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό συνασπισμό; Τι λέτε;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει ένα ιστορικό καθήκον, να μας βγάλει από τα μνημόνια και αντί για σενάρια καλύτερα είναι να βάλουμε όλοι πλάτη.

Πρώτη και καλύτερη η ΔΗΜΑΡ που πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη θεωρία ότι η συμμετοχή στην Κυβέρνηση είναι ασύμβατη με την κεντροαριστερά.

Μια ματιά από την Ολλανδία μέχρι την Αυστρία και από την Ιταλία μέχρι τη Γερμανία είναι αρκετή νομίζω για τα όρια και τις αντοχές τέτοιων θεωριών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ό,τι φαίνεται το σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημοτικών αρχών με την καθιέρωση ενιαίων ψηφοδελτίων θα προχωρήσει. Σε ποια σημεία συμφωνείτε και που διαφωνείτε και πως αντιμετωπίζετε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εκλογής δημοτικών αρχών θα ισχύσει στις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές το 2019.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την πρόταση της ΔΗΜΑΡ θέλω να διατυπώσω τρεις καθαρές θέσεις:

α. Η αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα της κρίσης υπονομεύεται από τις τεχνητές πολώσεις. Η χώρα για ένα μεγάλο διάστημα χρειάζεται κυβερνήσεις με πλειοψηφία στο Λαό και στη Βουλή. Άρα το μπόνους πρέπει να καταργηθεί.

β. Θεωρώ αδιανόητο οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου να μη συμπεριλαμβάνει και το σπάσιμο των περιφερειών-μαμούθ που έχουν αποξενώσει τον πολίτη από τους αντιπροσώπους του και έχουν αναδείξει σε κυρίαρχο τον ρόλο των Μ.Μ.Ε.

γ. Τα αναλογικά εκλογικά συστήματα είναι ασύμβατα με τη σημερινή πολιτική στάση των περισσοτέρων κομμάτων και μάλιστα της ΔΗΜΑΡ. Στις δύο αναμετρήσεις του 2012 δε θα μας έδιναν κυβέρνηση και δε νομίζω ότι αυτό το θέλουν οι Έλληνες.

Κατά συνέπεια εκτός από την κατάργηση του μπόνους που είναι επιβεβλημένη, πρέπει να αυτοκαταργηθούν και πολλές από τις τρέχουσες λογικές.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, υπουργοι, μνημονιο 2, μνημονιο 3, κωστας σημιτης, δημαρ, νέα, τροικα, ελλαδα, συριζα, παπανδρεου, νεα δημοκρατια, δημοσκοπηση, λύση, υφιστάμενη, συμμετοχή, εκλογες, βουλη, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, αυτοδιοικηση, βουλευτες, το θεμα, βημα, γερμανια, δημοκρατια, εθνικη, εξοδος, θεμα, ιταλια, ολλανδια, σημερινη, το βημα, υγεια, υφεση, ωρα, αυστρια, ανδρεας παπανδρεου, αρρυθμιες, βρισκεται, γοητεια, διαστημα, δικη, δρομος, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, ελλειψη, εμμονη, επρεπε, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ιδιο, η δικη, θεωριες, θεωρια, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, κοστουμια, λαθη, λειτουργια, λύση, μαμουθ, ματια, ουτοπια, ορια, ορος, πλειστηριασμοι, προβληματα, ραντεβου, ρολο, σαφης, συμμετοχή, σημιτης, σχεδιο, τοπικη αυτοδιοικηση, υφιστάμενη, υφυπουργοι, κωνσταντινος, αγορες, δικαιωμα, ενωση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, θελω να, θεσεις
Τυχαία Θέματα