Κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης το «Nu Couche» του Μοντιλιάνι, ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ

Πάμπλο Πικάσο και Αμεντέο Μοντιλιάνι παραμένουν αντίζηλοι και μετά θάνατον, καθώς τα έργα τους δεν ανταγωνίζονται μόνο σε φήμη αλλά και σε χρηματική αξία.

Η τιμή πώλησης για το έργο «Nu Couche» («Ξαπλωμένο Γυμνό») του «καταραμένου ζωγράφου» απείλησε το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει ο πίνακας του Ισπανού «οι Γυναίκες του Αλγερίου» (179,4 εκατ. ευρώ) τελικά όμως περιορίστηκε στα… 157,7 εκατ. ευρώ! Αυτό ήταν το ποσό που πλήρωσαν στη δημοπρασία του οίκου Κρίστις ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Λιου Γικιάν και η σύζυγός του Γουάνγκ Γουέι, οι οποίοι έχουν ιδρύσει στην Σανγκάη

το μουσείο «Long Museum».

«Είναι ένας αξιοσημείωτος πίνακας, που δεν είχε βγει στην αγορά εδώ και 100 χρόνια. Φιλοτεχνήθηκε το 1917, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλοι οι κριτικοί τέχνης και όσοι γνωρίζουν καλά από ζωγραφική του 20ού αιώνα συμφωνούν πως είναι το σπουδαιότερο έργο του καλλιτέχνη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του οίκου Γιούσι Πιιλκάνεν.

Ο Ιταλός ζωγράφος πέθανε το 1920 σε ηλικία μόλις 35 ετών από φυματική μηνιγγίτιδα. Τρία χρόνια πριν είχε προκαλέσει μέγα σκάνδαλο όταν το «Nu Couche» εκτέθηκε στην πρώτη και μοναδική έκθεση του εν λόγω καλλιτέχνη στο Παρίσι. Εξοργισμένοι με το γυμνό πολίτες, είχαν καλέσει την αστυνομία ζητώντας της να κλείσει την έκθεση εκείνη τη στιγμή.

Ο οίκος Κρίστις παρουσίασε τον πίνακα του Μοντιλιάνι ως ένα έργο που συγχωνεύει τον κλασικό ιδεαλισμό, τον αισθησιακό ρεαλισμό και τη μοντέρνα εφευρετικότητα, την ωμή πραγματικότητα της μποέμικης ζωής στο Παρίσι, δηλαδή.

«Το μουσείο μας είναι μόλις τριών ετών και έχει κυρίως έργα της παραδοσιακής κινεζικής κουλτούρας. Το έργο του Μοντιλιάνι ανοίγει για το μουσείο μας μια νέα εποχή με μια συλλογή αριστουργημάτων από όλο τον κόσμο», δήλωσε περιχαρής ο Κινέζος νέος κάτοχος του έργου.

The post Κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης το «Nu Couche» του Μοντιλιάνι, ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα