«Κολασμένο» κατηγορητήριο σε 666 σελίδες – 254 εκατομμύρια ευρώ έφαγαν Enegra-Hellas Power

Εκατοντάδες ήταν τα εκατομμύρια ευρώ που είχαν εισπραχθεί από πελάτες της Energa-Hellas Power και διακινούνταν από το Χόνγκ Κονγκ έως το Μαϊάμι και το Μόναχο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση της Energa-Hellas Power είναι καταπέλτης.

Δεκαεννέα άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

για την υπόθεση της Energa-Hellas Power, κατηγορούμενοι για ενέργειες που προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημία που ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατα αδικήματα, τα οποία τιμωρούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι 19 από τους 25 κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το ίδιο βούλευμα απαλλάσσει τα έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ, σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το χαράτσι για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο ως όφειλαν. Μάλιστα, στο βούλευμα αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι έκαναν ενέργειες προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη των χρημάτων σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού. Η συνολική ζημιά για το Δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 254 εκατομμύρια ευρώ.

Αρχικά είχαν εκδοθεί για την υπόθεση εντάλματα σύλληψης και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι. Ανάμεσα τους ήταν οι: Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης. Μετά από έξι μήνες αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους ενώ του Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του Άρη Φλώρου και του Στέφανου Σιαφάκα.

Στις 666 σελίδες του βουλεύματος τονίζεται ότι ήταν συγκεκριμένα πρόσωπα οι εγκέφαλοι που σκέφτηκαν την κομπίνα για να μην αποδώσουν το χαράτσι στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να φθάνει στα 254 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική δικαιοσύνη καταλήγει στο ότι τα χρηματικά ποσά διακινήθηκαν σε όλη την υφήλιο για να ξεπλυθούν. Μάλιστα κάθε κατάθεση είναι ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα