Κωδικός «Ενότητα και Επανεκκίνηση»- Η ομιλία Μητσοτάκη και οι άνθρωποι του προέδρου

Με διττό στόχο, αφενός την ενότητα του κόμματος, αφετέρου την επανεκκίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να μπει άμεσα σε αντιπολιτευτικούς ρυθμούς, πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εμφανή προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί γύρω από το γεγονός της ανάληψης της γαλάζιας προεδρίας από τον ίδιο. Έτσι, με τις επιλογές που έκανε και θα κάνει σε καίριες θέσεις του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει πως «μοιράζει μπάλα» σε όλες τις γαλάζιες πτέρυγες, ενώ παράλληλα η ομιλία του

στην ΚΟ το μεσημέρι θα είναι επί της ουσίας το εναρκτήριο λάκτισμα για τη γαλάζια επανεκκίνηση, μετά από 3,5 μήνες ιδιότυπης αναμονής.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Θετικό feeling προκαλούν στους γαλάζιους κύκλους οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγετική ομάδα που θα τον πλαισιώσει, μιας και δεν δείχνει να διακατέχεται από ρεβανσιστική λογική και εκμεταλλεύεται βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του κόμματος.

Τα μηνύματα των επιλογών Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις, προκειμένου να φιξαριστεί το τελικό γαλάζιο οργανόγραμμα, το οποίο επί της ουσίας θα λειτουργήσει και ως εμπροσθοφυλακή στις μάχες της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και ως βασικός άξονας για την ανασύνταξη του κόμματος.

Στη θέση του γραμματέα της ΚΟ επελέγη ένα μετριοπαθές στέλεχος με καραμανλικές αναφορές, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας. Η εκλογή του κ. Τσιάρα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στη σημερινή ΚΟ, ενώ ως αναπληρωτές του ο κ. Μητσοτάκης προτείνει κατά τεκμήριο νέους βουλευτές, όπως Κωνσταντίνος Βλάσης (Αρκαδίας), Στέργιος Γιαννάκης (Πρέβεζας), Αθανάσιος Καββαδάς (Λευκάδας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας) και Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας). Με εξαίρεση τον κ. Καββαδά, ο οποίος πήρε τη μονοεδρική της Λευκάδας τον Σεπτέμβριο, όλοι οι υπόλοιποι είναι βουλευτές από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις η τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, η οποία αποτελείται κατά σειρά από τους Νίκο Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Νίκη Κεραμέως. Μέχρι το απόγευμα έπαιζε και το όνομα του πρώην υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου για την τριάδα (εκτιμάται πως θα αξιοποιηθεί στους τομεάρχες), πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε την προσφορά του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος επί τρεις μήνες ήρε όλο το βάρος της γαλάζιας αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ένα στέλεχος με βαθιά γνώση των εθνικών θεμάτων, μιας και μέχρι πρότινος ήταν τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. Ο κ. Κουμουτσάκος έχει υπάρξει και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2009, ενώ επί πολλά έτη ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, ρόλο-κλειδί στην οργανωτική ανασύνθεση του κόμματος θα έχει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ορίστηκε ως αναπληρωτής γραμματέας και επί της ουσίας σύνδεσμος κόμματος-ΚΟ. Ο κ. Αυγενάκης θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι το τακτικό συνέδριο, όταν και θα διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, του οποίου η θητεία τότε λήγει, ενώ θα έχει κανονική εμπλοκή και στις προσυνεδριακές διαδικασίες, αλλά και στη διαδικασία επανενεργοποίησης του κόμματος.

Όσο για τις θέσεις των αντιπροέδρων, τα ονόματα του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μάλλον θα έχει ως αρμοδιότητα τη χάραξη του γαλάζιου προγράμματος, και του Άδωνι Γεωργιάδη έχουν κλειδώσει και μάλλον θα ανακοινωθούν το πρωί της Πέμπτης. Παράλληλα, προς αξιοποίηση βαίνουν επίσης πρόσωπα, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Χρήστος Δήμας, ο Χρήστος Κέλλας κ.α., ενώ δεν είναι απολύτως σαφές, αν ο Μάκης Βορίδης θα έχει θέση στο νέο γαλάζιο οργανόγραμμα.

Κωδικός «ενότητα και επανεκκίνηση» για την ομιλία Μητσοτάκη στην ΚΟ

Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και η ομιλία που θα εκφωνήσει το μεσημέρι στην ΚΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιας και θα είναι η παρθενική του με το «καπέλο» του προέδρου της ΝΔ. Προς τούτο, επεξεργαζόταν ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του μεγάλα κομμάτια αυτής της ομιλίας.

Τα βασικά διακυβεύματα που θα αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης είναι επί της ουσίας δύο: αφενός η ενότητα του κόμματος, αφετέρου η γαλάζια επανεκκίνηση, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας στιβαρός αντιπολιτευτικός πόλος και μια δυνάμει κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει την ανάγκη ανανέωσης της ΝΔ, χωρίς όμως να απομακρύνεται από τις ιδεολογικές της ρίζες, ενώ παράλληλα θα δώσει και τον αντιπολιτευτικό τόνο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχει γράψει το KoolNews.gr, η αντιπολιτευτική φιλοσοφία του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις και ισοδύναμα στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και όχι απλά μια διαπιστωτική μορφή αντιπολίτευσης. Φυσικά, το εν λόγω μένει να φανεί στην πράξη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει πως η ενότητα του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτη και επιταγή των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις γαλάζιες κάλπες, ενώ θα αναφερθεί και στην πορεία της ΝΔ προς το τακτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα γίνει νωρίτερα από τον Ιούνιο που προγραμματιζόταν.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης το απόγευμα, στις 17:30, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επαφές του με πλειάδα γαλάζιων βουλευτών, σε μια προσπάθεια να δείξει πως η επόμενη μέρα της ΝΔ δεν έχει διαχωριστικές γραμμές. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άμα τη επιστροφή του ΠτΔ από τα ταξίδια στη Μόσχα, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη.

The post Κωδικός «Ενότητα και Επανεκκίνηση»- Η ομιλία Μητσοτάκη και οι άνθρωποι του προέδρου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα